Mamografski pregled je edina uspešna metoda za zniževanje umrljivosti za rakom dojk, popjasnjuje strokovni direktor onkološkega inštituta. Foto: MMC RTV SLO
Mamografski pregled je edina uspešna metoda za zniževanje umrljivosti za rakom dojk, popjasnjuje strokovni direktor onkološkega inštituta. Foto: MMC RTV SLO

Strokovni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Žgajnar je ob tem še pojasnil, da je program Dora trenutno organiziran za ženske iz osrednjeslovenske regije. Mamografsko slikanje poteka na Onkološkem inštitutu Ljubljana in na dveh mobilnih enotah. Ena mobilna enota je postavljena v Ljubljani, kamor so vabljene ženske iz Mestne občine Ljubljana, možnost slikanja pa so imele tudi ženske iz Osrednjeslovenske regije.

Junija lani se je v mobilni enoti v Trbovljah začelo slikanje žensk iz Zasavja, kjer so pregledali 5.000 žensk, pri desetih pa raka tudi odkrili. Zdaj se mobilna enota seli v Kamnik, vrata bo odprla 29. marca, preglede pa bodo opravljali do 21. junija. Na slikanje bo povabljenih približno 10.000 žensk iz občin Kamnik, Domžale, Trzin, Mengeš, Vodice in Komenda.

Z Janezom Žgajnarjem boste lahko o raku dojk klepetali v soboto, 12. marca, ob 16.35.

Potrebovali bi še štiri mobilne enote
Sicer pa bi po besedah vodje programa Dora Maksimilijana Kadivca potrebovali še štiri mobilne enote. Kadivec tudi poudarja, da je v tem trenutku nemogoče pričakovati, da bi s presejalnim programom Dora pokrili celotno Slovenijo, bi pa lahko to dosegli v dveh do treh letih.

Težava je predvsem v pomanjkanju v ta namen izobraženega kadra in pomanjkanju aparatur. Poleg tega bi takojšnja razširitev programa na celotno Slovenijo pomenila ogromen pritisk na Onkološki inštitut Ljubljana, saj bi v prvem letu popolnega presejanja odkrili 900 žensk z rakom dojke.

Center bi lahko vzpostavili tudi na Štajerskem
Kot pravi Žgajnar, inštitut sam ne bi mogel absorbirati 900 novih primerov raka na dojki, zato računajo na vzpostavitev še enega centra za program Dora. Ta je načrtovan v Mariboru, vendar pa Kadivec opozarja na pomanjkanje radiologov v Mariboru. Sicer pa so po njegovih besedah tudi nekatere druge bolnišnice na Štajerskem, kjer imajo ustrezne zmogljivosti in bi lahko tam vzpostavili takšen center.

Za prihodnost nameravajo program Dora širiti tudi po starosti. Zdaj so v ta program vključene ženske med 50. in 69. letom starosti, v tem starostnem obdobju so ženske namreč najbolj ogrožene, da zbolijo za to obliko raka. V prihodnje pa bodo predvidoma vabili na preglede tudi pet let mlajše ali starejše ženske, najprej pa je po besedah Kladivca treba vzpostaviti program po vsej Sloveniji.