Računsko sodišče je poslovanje Onkološkega inštituta za leto 2009 označilo kot negativno. Foto: MMC RTV SLO
Računsko sodišče je poslovanje Onkološkega inštituta za leto 2009 označilo kot negativno. Foto: MMC RTV SLO
Računsko sodišče na OI-ju našlo kup napak

Poleg tega Računsko sodišče navaja, da je Onkološki inštitut z neustreznim knjiženjem stroškov amortizacije svoj presežek prihodkov nad odhodki znižal za 3,8 milijona evrov.

Nepravilno določena osnovna plača, dodatek za mentorstvo in položajni dodatek
Onkološki inštitut je, kot navaja Računsko sodišče, del stroškov amortizacije za 3.808.570 evrov knjižil tako, da si je s tem znižal presežek prihodkov nad odhodki, namesto da bi s tem zneskom pokril del izgube iz preteklih let. Poleg tega je posameznim zaposlenim nepravilno določil osnovno plačo, dodatek za mentorstvo in položajni dodatek. Prav tako so javni uslužbenci napredovali, preden so izpolnili vse zahtevane pogoje, navajajo na Računskem sodišču.

Tako je uslužbencem pri plačah skupno preveč izplačal najmanj 118.974 evrov, tistim, ki so dobili prenizke plače, pa so izplačali skupno za 877 evrov premalo.

Kršitve tudi pri nabavi materiala, storitev in osnovnih sredstev
Računsko sodišče je še ugotovilo, da je Onkološki inštitut v letu 2009 ravnal v nasprotju s predpisi o javnem naročanju pri nabavi materiala, storitev in osnovnih sredstev za najmanj 14 milijonov evrov ter pri izvajanju posameznih postopkov izbire dobaviteljev in izvajalcev.

Med nepravilnostmi, ki jih je v računovodskih izkazih odkrilo Računsko sodišče, je tudi ta, da med opredmetenimi osnovnimi sredstvi ni izkazoval vrednosti zgradb in opreme za dobrih 600.000 evrov, ki mu jih je ministrstvo za zdravje v letu 2008 preneslo v upravljanje.

Onkološki inštitut ima 90 dni časa za odzivno poročilo
Inštitut med izvajanjem revizije ni odpravil vseh ugotovljenih nepravilnosti, zato je Računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila v 90 dneh po prejemu revizijskega poročila. V odzivnem poročilu mora onkološki inštitut izkazati dejavnosti za uskladitev z ministrstvom za zdravje glede izkazovanja opreme, prejete v upravljanje avgusta 2008, ter ukrepe za odpravo nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plač.

Direktorica Onkološkega inštituta Ana Žličar je potrdila, da so revizijsko poročilo prejeli. Ker ga morajo še proučiti, ga za zdaj še ne more komentirati.

Računsko sodišče na OI-ju našlo kup napak