Prizor s covidnega oddelja ljubljanskega kliničnega centra. Foto: UKC Ljubljana
Prizor s covidnega oddelja ljubljanskega kliničnega centra. Foto: UKC Ljubljana

Predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Igor Dovnik je v uvodu vse ljudi pozval k cepljenju. Po njegovih besedah odrasli, ki se cepijo, izrazijo solidarnost do otrok, ki so bili v prejšnjih valovih epidemije prikrajšani za šolanje in vrstniške stike.
Na sestanku so sicer govorili o stanju v zdravstvu, ki je po Dovnikovi presoji izjemno resno. "Smo blizu tega, da sistem ne bo zmogel več tega, kar bodo prebivalci na področju zdravstva potrebovali," je opozoril Dovnik.

Matija Cevc. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Matija Cevc. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Izvršni sekretar Slovenskega zdravniškega društva Matija Cevc se je opozorilu pridružil. Kot je povedal, kadrovske stiske ne zaznavajo le med medicinskimi sestrami, ampak tudi med zdravniki. "Stvari so kritične že zdaj, še bolj kritične pa bodo v bližnji prihodnosti, ko bodo zdravniki prerazporejeni na covidne oddelke," je dejal. In dodal, da je treba pripraviti pravno podlago, ki bo olajšala položaj. Med rešitvami je Dovnik omenil spodbude zdravnikom, da bodo lažje delali. Po njegovih besedah do težav prihaja tudi pri specializacijah zdravnikov.

Sorodna novica Slovenska medicinska akademija: Stroka gasi požar, usoda epidemije na ramenih posameznikov

Zastale specializacije

Na težave specializantov je spomnila tudi predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović. Po njenih besedah je v prejšnjih valovih pri določenih specializacijah prihajalo do motenj, prekinjanje specializacij pa odlaga dostopnost obravnave bolnikov. "Podaljšuje se status specializanta, ki za mladega zdravnika pomeni službo za določen čas, slabši je dohodek, v sistemu pa nimamo zdravnika z licenco, ki bi lahko samostojno opravljal svoje delo," je pojasnila Beović. Zato poziva k zmanjšanju števila hospitaliziranih covidnih bolnikov, kar omogoča cepljenje.

Bojana Beović je pojasnila tudi, da je bilo za jesen načrtovano zmanjševanje čakalnih vrst, kar pa ob naraščanju okužb ne bo mogoče. Po njenih besedah je Slovenija že dolgo na repu držav po številu zdravnikov glede na število prebivalcev. Zdaj pa je treba v zdravstvu zagotavljati celo dve ekipi, eno za navadne in drugo za covidne bolnike, je dodala.

Fides. Foto: BoBo
Fides. Foto: BoBo

Fides: Kriza v zdravstvu ni nova

Podpredsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Janusz Klim je spomnil, da zdravniki na krizo v zdravstvu opozarjajo že več let. V sindikatu Fides zato pričakujejo, da bo vlada resno sprejela odgovornost do zdravnikov in jih izvzela iz sistema plač javnih uslužbencev. V sedanjem sistemu po njegovih besedah zdravnikov, ki čezmerno delajo in izgorevajo, ni mogoče nagraditi. V sindikatu zato niso pripravljeni vztrajati v takem sistemu.

Neukrepanje pristojnih bo imelo po Klimovem mnenju resne posledice. "Bomo sicer gasili požare, ampak ne bomo nudili prebivalcem, kar bi jim lahko," je napovedal.

Na vprašanje, kdaj bodo predloge za reševanje krize v zdravstvu posredovali vladi in ministrstvu za zdravje, je Dovnik odgovoril, da kmalu. Od vlade in ministrstva za zdravje pričakujejo ureditev razmer v mesecu dni. Medtem tudi v Fidesu po Klimovih besedah pričakujejo, da bodo pogajanja o izstopu zdravnikov iz plačnega sistema javnih uslužbencev z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem začeli kmalu.

Manj prostora za necovidne paciente