Borut Peterlin je predstojnik inštituta za medicinsko genetiko v ljubljanskem kliničnem centru. Foto: BoBo
Borut Peterlin je predstojnik inštituta za medicinsko genetiko v ljubljanskem kliničnem centru. Foto: BoBo
Sporni posli enega izmed predstojnikov UKC-ja

Genetski test, s katerim lahko nosečnica le z odvzemom krvi ugotovi, ali ima zarodek downov sindrom, pri nas za okoli 900 evrov ponujajo le zasebna zdravstvena podjetja. Med njimi je tudi ljubljanski Medgen, ki trži teste priznanega kitajskega inštituta BGI.

Čeprav je Medgen zasebna klinika, smo izvedeli, da se je v njenem imenu s kitajskim inštitutom o prodaji genetskih raziskav dogovarjal kar Borut Peterlin, vodja kliničnega inštituta za klinično genetiko v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru, čeprav dovoljenja za delo pri zasebnikih nima.

Peterlin je očitke zanikal: "Nisem sodeloval s podjetjem Medgen." Na vprašanje, ali se je v njegovem imenu pogajal, pa je dejal: "Sem bil jasen, na ta vprašanja sem vam že odgovoril."

Zastopnica Medgena, Anamarija Brezigar, priznava le strokovno sodelovanje, o poslovnem sodelovanju pa pravi: "V okviru poslovnega sodelovanja pa ne sodelujemo."

A pridobljena elektronska pisma dokazujejo, da to ne drži. Ta namreč razkrivajo, da se je Peterlin v imenu zasebnika Medgen z namestnikom direktorja evropske podružnice družbe BGI pogajal celo glede cene testa in želel izvedeti, kdaj jim naj pošlje v analizo prve vzorce.

Glede na to, da podjetje Medgen nosečnicam dejansko le odvzame kri, vso drugo analizo pa za njih opravi inštitut BGI, se postavlja tudi vprašanje, zakaj takšnih storitev nosečnicam ne ponudi kar klinični center.

Sporni posli enega izmed predstojnikov UKC-ja