Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Robert Golob s 54 glasovi za in 30 proti izvoljen za predsednika vlade

V prihodnjih osemnajstih mesecih bo zdravstvo na podlagi interventnega zakona, ki je že spisan in naj bi bil najpozneje jeseni tudi sprejet, dobilo okoli pol milijarde težko finančno injekcijo za tako imenovani stresni test javnega zdravstvenega sistema,

Kot pravi kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan, naj bi test predvsem pokazal, koliko zdravstvo zmore in prenese. "Plačane bodo vse storitve, ki bodo opravljene po realizaciji. To se bo sklenilo z aneksom. Želimo dati priložnost vsem, da delajo, da delajo na zgornji meji. Tako bomo tudi videli, kje je zgornja meja našega zdravstvenega sistema. Tega še ne vemo. "

In kdor bo delal več, bo tudi plačan več, obljublja Loredan: "Ne po minimalnih zneskih, ampak po zneskih, ki so za to delo upravičeni in so znani. Plačali in stimulirali bomo seveda ljudi, ki delajo v zdravstvenih zavodih, da lahko tudi popoldne delajo v istem zavodu."

Sorodna novica Tarča: O načrtih koalicije glede zdravstva in davka na premoženje

Na ta način naj bi pomembno izboljšali dostopnost tako do primarnega zdravstva kot do specialistov in posegov.

Prvi odzivi v zdravstvu so še zadržani. Po besedah Vladimirja Laziča iz sindikata Kliničnega centra ni težava v plačilu nadur, te so večinoma vse izplačane. "Sam sicer mislim, da bo ugotovitev takšna, kot danes že vsi vemo. Da je zdravstvenih delavcev – vključno z zdravniki – preprosto premalo, da bo požrli vse te obremenitve, ki jih sistem prinaša. "

Tudi družinska zdravnica Nina Pokorn pravi, da bi ob prevzemu dodatnega dela najprej razmislila, ali bo lahko delala varno. "Ne nas siliti, da z avtobusom s 50 sedeži okrog vozimo 100 ljudi. To je nevarno."

Kandidat za zdravstvenega ministra ob tem pomirja, da nikogar ne bodo silili delati več, tudi glavarinskih količnikov ne bodo zviševali, in da nič ne bo uveljavljeno na silo.