V UKC-ju zdravijo dečkovo bolezen v skladu s smernicami krovnega evropskega združenja za otroško ortopedijo EPOS. Foto: BoBo
V UKC-ju zdravijo dečkovo bolezen v skladu s smernicami krovnega evropskega združenja za otroško ortopedijo EPOS. Foto: BoBo

Njegova mama po poročanju nekaterih medijev meni, da bi lahko dečka junija operiral ameriški zdravnik, ki obljublja popolno okrevanje brez amputacije. Vendar bi morali zato plačati kar 180.000 evrov, vse stroške operacije in bolnišnice pa bi morali plačati vnaprej kot potrditev operacije.

Za poravnavo stroškov se je dečkova družina obrnila tudi na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki pa je zdravljenje v tujini zavrnil. ZZZS je zaprosil za mnenje konzilij zdravnikov pristojne ortopedske klinike, ali so možnosti zdravljenja v Sloveniji izčrpane oziroma ali je s pregledom utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje zdravstvenega stanja oziroma preprečiti nadaljnje slabšanje s posegom v tujini.

Konzilij na ortopedski kliniki je pojasnil, da v Sloveniji fibularno hemimelijo zdravimo v skladu s smernicami krovnega evropskega združenja za otroško ortopedijo EPOS. Te smernice pa so osnovane na znanstveno potrjenih metodah in zajete v zadnje krovne učbenike otroške ortopedske kirurgije.

"Dr. Paley je metodo razširil na paleto težkih prirojenih anomalij, kot je to na primer odsotnost mečnice, vendar njegova metoda pri konkretnem tipu ni doktrinarno sprejeta. Postopki so namreč dolgotrajni, potrebne so številne operacije in aplikacija zunanjega fiksaterja, trajajo do konca rasti, rezultati pa so nezanesljivi. Zato metoda dr. Paleyja v Evropi ni bila uvedena, preizkušena in ovrednotena," je še menil konzilij ljubljanske ortopedske klinike.

Če želite pomagati Reneju, lahko prispevate sredstva na:
Lions kluba Vogrsko, donacija za Reneja. SI56 0475 0000 0454 884; sklic SI00 2024-001.
TRR: SI 56 2900 0003 2052 246 pri UniCredit Banka Slovenija d.d., Rene Muhamed Talić, Martinuči 2, 5292 Renče. Swift: BACXSI22 (za nakazila iz tujine), namen: ZA OPERACIJO.
NOGICE in NOGICE5 na številko 1919 za donacijo v vrednosti enega oziroma pet evrov.