V UKC-ju menijo, da v treh mesecih uravnoteženega poslovanja ne morejo doseči. Foto: BoBo
V UKC-ju menijo, da v treh mesecih uravnoteženega poslovanja ne morejo doseči. Foto: BoBo


V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v sanacijskem programu predvideli za okoli 2,7 milijona evrov višje prihodke in za okoli 4,7 milijona evrov nižje stroške. Direktor UKC-ja Simon Vrhunec je pojasnil, da je vsaka organizacijska enota pripravila svoje ukrepe, skupno pa je zmanjševanje obsega nadurnega dela.
Ta ukrep je po njegovih besedah lažje izvajati, ker so v preteklosti zaposlili dovolj sodelavcev predvsem na področju zdravstvene nege in zdravnikov specialistov.
Na vprašanje, ali bi lahko nekateri ukrepi vplivali tudi na oskrbo bolnikov, Vrhunec odgovarja, da se lahko stroški znižujejo le do neke meje, preden se začne posegati v kakovost obravnave bolnikov. Kakršni koli nadaljnji ukrepi bi tako pomenili poslabšanje kakovosti obravnave bolnikov. O povezavi varčevalnih ukrepov s podaljševanjem čakalnih dob pa Vrhunec pravi, da morajo zdaj znižati stroške obravnave konkretnega bolnika, ne pa obravnavati manj bolnikov.
Preoptimistični načrti
V rebalansu finančnega načrta, sprejetem konec novembra, so v zavodu sicer predvideli uravnoteženo poslovanje, a so to že takrat označili kot nerealno. V treh mesecih letošnjega leta namreč ni realno pričakovati, da bi UKC lahko sprejel tak obseg ukrepov, ki bi popolnoma uravnotežil poslovanje. To bi lahko vplivalo na kakovost zdravstvenih storitev in njihovo dostopnost, so poudarili.
Obravnavali so tudi nekatera anonimna pisma, ki so v zadnjem času pogosta in se pojavljajo ne samo na račun poslovanja v UKC-ju Ljubljana, temveč tudi drugje. Posebna skupina bo tako preverila očitke zadnje anonimke, ki so jo prejeli člani sveta in ki so se nanašali tudi na kadrovanje v zavodu.