Stroški so se zaradi selitve pediatrične klinike na samostojno lokacijo povečali na 500.000 evrov na leto. Večino izgube tako v UKC-ju pripisujejo prenizko ovrednotenemu delu osebja v omenjeni kliniki. Foto: MMC RTV SLO
Stroški so se zaradi selitve pediatrične klinike na samostojno lokacijo povečali na 500.000 evrov na leto. Večino izgube tako v UKC-ju pripisujejo prenizko ovrednotenemu delu osebja v omenjeni kliniki. Foto: MMC RTV SLO
UKC Ljubljana z veliko izgubo

Svet UKC-ja Ljubljana, ki je na seji obravnaval poročilo o delu v prvem polletju, je, kot je po seji dejala predsednica Elda Gregorič Rogelj, zadovoljen z izvedbo večine programov in zdravljenja več bolnikov, vendar pa so toliko manj zadovoljni s poslovnimi rezultati, saj je UKC posloval s precejšnjo izgubo - okoli 5,6 milijona evrov.

Za večino izgube "kriva" pediatrična klinika
Ta izguba pa se je po besedah Gregorič Rogeljeve v skoraj enaki višini pojavila tudi pri poslovanju v prvih osmih mesecih in je posledica velike izgube pediatrične klinike. Kot je pojasnil generalni direktor zavoda Simon Vrhunec, je šlo od petih milijonov evrov izgube UKC-ja 3,2 milijona na račun pediatrije. "Pričakujemo, da bomo določen poslovni rezultat UKC-ja še popravili, a ne na račun pediatrične klinike," je zagotovil ob tem.

Vrhunec je še opozoril, da se stroški pediatrične klinike skoraj niso povečali s preselitvijo na novo lokacijo - skupno je teh stroškov za pol milijona evrov na leto. Vse drugo je po njegovem mnenju posledica tega, da financiranje te dejavnosti v Sloveniji ni korektno ovrednoteno.

Tudi rebalans bo težko uresničiti
Na seji so obravnavali tudi rebalans finančnega načrta, s katerim sicer načrtujejo izravnan rezultat, a ob tem predsednica sveta opozarja, da ga bo ob zdajšnji višini izgube težko doseči do konca leta. Kot so še ugotovili na seji, je vodstvo zavoda uspešno obvladovalo stroške dela, pri stroških materiala pa so bili ti višji od načrtovanih. "Zato smo vodstvo zavoda zadolžili, da do konca leta z vsemi ukrepi skrbneje uravnava te stroške," je še povedala Gregorič Rogeljeva. Dodala je, da gre predvsem za stroške nezdravstvenega materiala in nezdravstvene storitve.

Po mnenju Gregorič Rogeljeve bi sicer ukrepi za nov rebalans finančnega načrta, ki ga mora pripraviti Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), morali predvideti uporabo rezerv v višini 18,7 milijona evrov, ki jih ima še zavod, vsi drugi ukrepi pa bi morali biti "enakomerno in uravnoteženo usmerjeni v vse vrste odhodkov zdravstvene blagajne, in ne samo v en segment zdravstvenih storitev".

UKC Ljubljana z veliko izgubo