Marihuana je najpogosteje uporabljeno prepovedano mamilo v Evropi. Foto: EPA
Marihuana je najpogosteje uporabljeno prepovedano mamilo v Evropi. Foto: EPA
Kokain
Uporaba kokaina naj bi dosegla svoj vrhunec. Foto: EPA
Priprava heroina
Zaradi heroina je največ smrti. Foto: BoBo

V letošnjem poročilu Evropskega centra za spremljanje mamil in zasvojenosti z mamili (EMCDDA), ki so ga predstavili v Lizboni, so zapisali, da je uporaba kokaina v zadnjih desetih letih vztrajno naraščala, tako da je to mamilo postalo najpogosteje uporabljeno prepovedano poživilo v Evropi, vendar je glede na zadnje ugotovitve uporaba očitno dosegla vrh.

Zadnje raziskave namreč kažejo na izboljšanje razmer v tistih državah, kjer je bila uporaba kokaina največja, kar naj bi bilo med drugim povezano z gospodarskim stanjem, saj je ta vrsta mamila razmeroma draga, prav tako ugotavljajo, da počasi bledi "pozitivna podoba" mamila, ki se povezuje s premožnim življenjskim slogom.

Pozitivna gibanja ugotavljajo tudi pri uporabi marihuane, ki kljub zmanjšani uporabi med mladimi v zadnjem letu ostaja najpogosteje uporabljena prepovedana droga v Evropi. Upad uporabe marihuane med mladimi v agenciji povezujejo z zmanjšanjem kajenja cigaret, saj se obe snovi pogosto uporabljata skupaj.

Preostali vzroki so lahko še življenjski slog, moda, uporaba drugih mamil in aktualna stališča do mamil, medtem ko po mnenju strokovnjakov ni mogoče najti preproste povezave med zadnjimi spremembami zakonodaje o drogah v državah Evropske unije in stopnjami uporabe konoplje.

Hitra ponudba novih mamil
Manj optimistična so gibanja na področju sintetičnih mamil. Dobavitelji novih sintetičnih mamil in novih mamil, ki še niso na seznamu prepovedanih drog, so namreč vedno korak pred nadzornimi ukrepi, saj hitro ponudijo nove različice proizvodov.

Uporaba ekstazija in amfetamina je v zadnjem letu med mlajšimi odraslimi na splošno umirjena ali pa se zmanjšuje, vendar se koncentracija psihoaktivne snovi (MDMA) v tabletkah ekstazija povečuje.

Poročilo opozarja tudi na hitro pojavljanje novih nenadzorovanih psihoaktivnih snovi, ki se pogosto prodajajo kot dovoljene droge. Tako je bilo letos prek evropskega sistema za zgodnje opozarjanje razglašenih že 39 novih snovi.

V najnovejši spletni raziskavi agencije EMCDDA o spletnih prodajalnah na drobno, ki ponujajo dovoljene droge, je bilo odkritih rekordnih 600 spletnih prodajaln, ki domnevno prodajajo psihoaktivne snovi, in razkrita vrsta novih proizvodov, ki so na voljo.

Največ bolezni in smrti zaradi heroina
Uporaba heroina v EU-ju je še vedno povezana z največjim deležem bolezni in smrti zaradi uporabe drog. Skrb vzbujajoči so tudi nekateri podatki o okužbah z virusom HIV med injicirajočimi uporabniki drog. Grčija, ki je država z zgodovinsko nizko pojavnostjo okužb s HIV-om, je namreč julija poročala o velikem izbruhu novih okužb s HIV-om med injicirajočimi uporabniki drog. Nedavno povečanje novoprijavljenih okužb s HIV-om so opazili tudi v Bolgariji, Estoniji in Litvi.

V agenciji ocenjujejo, da ima približno polovica evropskih uporabnikov opioidov dostop do nadomestnega zdravljenja.