Najpogostejša okvara mitralne zaklopke je puščanje. Foto: BoBo
Najpogostejša okvara mitralne zaklopke je puščanje. Foto: BoBo
Slovenski kardiologi z novim zdravstvenim uspehom


Mitralna zaklopka opredeljuje levi preddvor in levi prekat srca in preprečuje vračanje krvi iz prekata v preddvor med stiskanjem srca, najpogostejša okvara te zaklopke pa je puščanje, so pojasnili v UKC-ju Ljubljana (UKCL).

Pri zdravljenju mitralnega puščanja zdravniki poskušajo posege opravljati čim manj travmatično za bolnika, a še vedno učinkovito. Obstajajo malotravmatske kirurške tehnike zdravljenja bolezni mitralne zaklopke z endoskopsko tehniko, ki pa zahteva zunajtelesni krvni obtok.

Metoda je za rizične bolnike
So pa tudi bolniki, ki so za kirurške metode zdravljenja puščanja mitralne zaklopke preveč rizični. Za tovrstne bolnike je priznana metoda zdravljenja vstavitev posebne kovinske sponke na lističa mitralne zaklopke. Osnovni cilj je s sponko spojiti lističa mitralne zaklopke na mestu največjega puščanja.

Metoda je bila doslej ponovljena v več kot 30.000 primerih. Poseg se izvaja v splošni anesteziji, mitralno sponko pa se prek stegenske vene in pregrade med obema srčnima preddvoroma postavi na ustrezno mesto na mitralni zaklopki.

UKCL bo mitralne sponke vstavil letno predvidoma do 24 bolnikom s puščanjem mitralne zaklopke, in sicer tistim, ki so jih do zdaj zdravili le z zdravili, so dodali. Dolgoročni cilj razvoja programa zdravljenja puščanja mitralne zaklopke pa je zdravljenje z zaklopko, ki bi jo vstavili v obolelo mitralno zaklopko predvidoma skozi žilo na nogi, brez kirurškega operativnega posega, še dodajajo na UKCL-ju.

Slovenski kardiologi z novim zdravstvenim uspehom