Mlečne izdelke si je priporočljivo privoščiti večkrat na dan. Foto: Reuters
Mlečne izdelke si je priporočljivo privoščiti večkrat na dan. Foto: Reuters
Raziskava kaže na zaščitno vlogo polnomastnih mlečnih izdelkov. Foto: EPA

Prehranske maščobe namreč lahko vplivajo na presnovo glukoze in odzivnost na inzulin, zato imajo lahko odločilno vlogo pri razvoju sladkorne bolezni tipa 2. Takšni so izsledki raziskave centra za sladkorno bolezen švedske univerze v Lundu, s čimer so švedski strokovnjaki potrdili ugotovitve več epidemioloških raziskav, da pogosto uživanje mlečnih izdelkov lahko deluje zaščitno.

Maščobe rastlinskega izvora imajo prednost
Ugotovitve so predstavili na kongresu Evropskega združenja za raziskovanje sladkorne bolezni (EASD), ki je potekal na Dunaju. Raziskave so pokazale, da lahko zamenjava nasičenih maščob z enkrat nenasičenimi in poli nenasičenimi maščobami pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2. Pri tem v centru za sladkorno bolezen Univerze v Lundu kot boljšo izbiro predlagajo maščobe rastlinskega izvora. Raziskovalci so pod drobnogled vzeli vnos glavnih virov prehranskih maščob, razdeljenih glede na vsebnost maščob, in povezanost s tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

V raziskavi je sodelovalo okoli 27.000 posameznikov, starih od 45 do 74 let, med njimi je bilo 60 odstotkov žensk. V 14 letih spremljanja so odkrili 2860 primerov sladkorne bolezni tipa 2. Povečano uživanje smetane, 30 mililitrov ali več dnevno, v primerjavi s tistimi, ki zaužijejo 0,3 mililitra smetane ali manj dnevno, je povezano s 15-odstotnim zmanjšanjem tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Po ugotovitvah raziskovalcev tudi uživanje polnomastnega mleka zmanjšuje tveganje, in sicer za 20 odstotkov, če primerjamo ljudi, ki so dnevno zaužili 180 mililitrov polnomastnega mleka na dan, in tiste, ki ne uživajo polnomastnega mleka.

Uživanje rdečega mesa ali mesnih izdelkov povečujejo tveganje za bolezen
Kot so poudarili, pa niso odkrili nobene povezave med uživanjem hrane z nizko vsebnostjo maščob in tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Uživanje večjih količin rdečega mesa ali mesnih izdelkov, ne glede na vsebnost maščob, pa je povezano s povečanim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Kot so pojasnili, je bilo povečano tveganje za razvoj bolezni višje pri uživanju obrokov z nižjo vsebnostjo maščob (24 odstotkov) kot pri uživanju obrokov z višjo vsebnostjo maščob (devet odstotkov).

Po besedah vodje raziskave Ulrike Ericson zmanjšanje tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 pri pogostem uživanju polnomastnih mlečnih izdelkov kaže, da mlečne maščobe vsaj delno pojasnjujejo zaščitno povezanost med mlečnimi izdelki in to boleznijo. Ugotovitve raziskovalcev po njenem mnenju kažejo, da imajo v nasprotju z maščobami živalskega izvora maščobe, značilne za mlečne izdelke, lahko zaščitno vlogo pri razvoju sladkorne bolezni tipa 2.