Za zdravje mladih
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
Za zdravje mladih, zaključna konferenca
       Ko pogledam nazaj na ti dve leti, lahko mirne vesti rečem, da smo skupaj naredili veliko delo. Predvsem se ni samo govorilo, ampak je nastalo veliko materialov, dejavnosti, pripomočkov, programov, ki bodo dostopni tudi po koncu projekta. Postavili so se temelji, da se stvari lahko v prihodnosti še bolj spremenijo. Da lahko naredimo še večje premike. Postavili so se temelji, da ne zgolj ozaveščamo, ampak da spreminjamo in soustvarjamo.       
 Irena Mrak Merhar, načelnica Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
false
Splošen namen projekta Za zdravje mladih je zmanjševanje ali preprečevanje bolezni, povezanih z življenjskim slogom otrok in mladih.
       Zelo je pomembno, da mladi sami naredijo nekaj za mlade. Ena najboljših stvari pri tem projektu je, da ste se združile različne organizirane oblike mladih in skupaj nekaj naredile. To je velik dosežek v naši družbi.       
 Vesna Kerstin Petrič, Ministrstvo za zdravje

Dodaj v

Za zdravje smo odgovorni vsi

Skrb za zdravje in dobro počutje otrok in mladih je naložba za prihodnost družbe!
23. september 2016 ob 09:45
MMC RTV SLO

Čeprav gre za "najbolj zdravo" starostno populacijo, ki večinoma še ne čuti posledic nezdravega življenjskega sloga, se danes zavedamo, da lahko nezdrave izbire v otroštvu in mladosti povzročijo mnoge kronične bolezni in druge motnej v zdravju, ki se pokažejo pozneje, kar nekaj pa se jih pokaže že v otroštvu in mladosti.


Mladinske organizacije imajo pomembno vlogo
Otroci in mladi so pomemben člen pri vzpostavljanju bolj zdrave družbe in promocija zdravja ni samo naloga zdravstvenega sektorja, ampak je predvsem družbena naloga. To je eden izmed razlogov, zakaj smo se v skupni projekt Za zdravje mladih, ki ga je podprl Norveški finančni mehanizem, združili Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Mladinsko združenje Brez izgovora, Zveza tabornikov Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Radiotelevizija Slovenija. Na sklepni konferenci projekta, ki se je začel januarja 2015 in se bo končal oktobra 2016, so bili predstavljeni rezultati projekta in poudarjena vloga mladinskega sektorja pri spodbujanju zdravega življenjskega sloga med mladimi.

Projekt se končuje, dobre ideje se širijo naprej
Splošen namen projekta Za zdravje mladih je usmerjen v zmanjševanje oziroma preprečevanje bolezni, povezanih z življenjskim slogom otrok in mladih. Vsi rezultati bodo predstavljeni ob koncu projekta, zbrani v publikaciji in objavljeni tudi na spletni strani projekta. Že zdaj pa je jasno, da so pod okriljem projekta nastali dobri programi, zaznamovani s pomembnimi dogodki:

- nastalo je 10 strokovnih vsebinskih podlag s področja zdravja in mladih, ki so bile temelj za pripravo 14 usposabljanj za trenerje in promotorje zdravja;
- 174 promotorjev zdravja je pripravilo več kot 50 lokalnih programov promocije zdravega življenjskega sloga po principu mladi za mlade, v programe je bilo vključenih 8545 mladih, pretežno učencev zadnje triade osnovne šole in srednješolcev;
- posebna pozornost je bila namenjena otrokom in mladim iz socialno šibkih okolij, ki so bili na treh taborih vključeni v dejavnosti za krepitev samopodobe ter življenjskih veščin na področju zdravega življenjskega sloga. Taborov se je udeležilo več kot 100 mladih, starih od 9 do 16 let.
- v sklopu projekta so nastali tudi programi za starše oziroma družine, poleti 2015 se je izvedlo pet taborov družin, v katere je bilo vključenih več kot 100 staršev, 200 otrok in 30 voditeljev.
- eden inovativnih procesov projekta je bilo raziskovanje teorije socialnega marketinga in iskanje novih pristopov za spreminjanje in vzdrževanje vedenj in stališč pri mladih;
- v okviru informiranja in ozaveščanja o zdravju otrok in mladih sta bila pripravljena dva posveta, v okviru oddaje za mlade Infodrom na Televiziji Slovenija pa je bilo predvajanih 20 prispevkov s to tematiko;
- poleg tega sta izdana še Priročnik za promotorje zdravja in knjižica Zdrav kot vidra, v kateri so zbrana programska orodja za izvajanje promocije zdravega življenjskega sloga med mladimi. Oba bosta po koncu projekta dostopna tudi na spletu.

Ob koncu konference je 84 mladih prejelo naziv »promotor zdravja«, izbrani pa so bili tudi štirje najboljši lokalni programi: Ciljam na 5-ko, Se me še lahko rešiš?, Zdrava prehrana na skavtskih aktivnostih in Skrivno nakupovanje.

Mojca Prosenc
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Opis projekta

Za zdravje mladih je projekt, ki deluje v smeri preprečevanja bolezni povezanih z življenjskim slogom pri otrocih in mladostnikih. Mladi so vključeni v planiranje, izvedbo in vrednotenje projektov v sodelovanju s strokovnjaki na različnih področjih delovanja – javno-zdravje, raziskovanje, izobraževanje, informiranje in promocija. Več ...

Zdravje
link
Inštitut za otroške srčne bolezni dobil dovoljenje za ambulantno dejavnost
9
18. julij 2018 ob 19:08 Ministrstvo za zdravje je v torek izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti Nacionalnemu inštitutu za otroške srčne bolezni za specialistično ambulantno in bolnišnično dejavnost.
Več novic ...
Kazalo