Obravnava bolnikov s parkinsonovo boleznijo se je v Sloveniji v zadnjih letih izboljšala, še vedno pa ostajajo težava nesprejemljivo dolge čakalne dobe. Foto: BoBo
Obravnava bolnikov s parkinsonovo boleznijo se je v Sloveniji v zadnjih letih izboljšala, še vedno pa ostajajo težava nesprejemljivo dolge čakalne dobe. Foto: BoBo

"Pohvalno je, da se v naši državi bolnikom s parkinsonovo boleznijo nudijo vsa zdravila, ki so trenutno na razpolago, vendar si moramo prizadevati, da bodo do tega zdravljenja vsi tudi prišli," poudarja predsednica društva Trepetlika Cvetka Pavlina Likar.

V društvu si vseskozi prizadevajo, da bi sledili svetovni deklaraciji o parkinsonovi bolezni, ki določa, da mora bolnik čim hitreje prejeti pravilno diagnozo, ko zboli. Kot je dodala Likarjeva, "so z društvom in strokovnjaki na tem področju naredili korak naprej, a je še vedno nesprejemljivo, da bolnik čaka od 12 do 24 mesecev zato, da se mu določi diagnoza". Predsednica društva hkrati opozarja, da država bolnikom ne zagotavlja obnovitvene terapije, čeprav je to v deklaraciji predpisano.

Listino podpisal tudi Borut Pahor
Društvo skupaj s strokovnjaki z nevrološke klinike UKC-ja Ljubljana in oddelka za nevrološke bolezni UKC-ja Maribor največ deluje na področju izobraževanja bolnikov, želijo pa si, da se vse degenerativne bolezni kot prioriteta uvrstijo v nacionalne programe. Likarjeva je povedala, da so "ravno v sredo naši evropski poslanci podpisali listino, s katero se zavezujejo, da se bodo zavzemali za raziskave, povečanje sredstev in povezovanje znanstvenikov po svetu".

Listino je na današnjem srečanju podpisal tudi predsednik republike Borut Pahor in dejal, "da smo tako bogata družba, kolikor so srečni ti ljudje, ki jih usoda posebej prizadene".

Dopamin se lahko nadomesti
Predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja v UKC-ju Ljubljana Zvezdan Pirtovšek je ob tem razložil, da parkinsonovo bolezen povzroča uničenje živčnih celic v delu možganov, ki proizvajajo dopamin, za katerega pa so švedski strokovnjaki v 60. letih prejšnjega stoletja ugotovili, da ga lahko nadomeščamo. "Od takrat smo se nevrologi srečevali z mnogimi vzponi in padci," je dodal.

"Hitro učinkovita zdravila bodo slej kot prej prišla, kot družba pa bomo morali graditi na etičnih in pravnih dimenzijah, da bomo te ranljive ljudi zaščitili in jim omogočili dostojno življenje," je še povedal Pirtovšek.

Svetovni dan parkinsonove bolezni
Parkinsonova bolezen, dokumentarna oddaja
Svetovni dan parkinsonove bolezni
Parkinsonova bolezen, dokumentarna oddaja