Odkar so letos lekarne spet začele zbirati odpadna zdravila, se jih je tam nabralo že za 12 ton. Foto: MMC RTV SLO
Odkar so letos lekarne spet začele zbirati odpadna zdravila, se jih je tam nabralo že za 12 ton. Foto: MMC RTV SLO

Pri 65 letih ima namreč tretjina ljudi eno bolezen, 45 odstotkov pa že dve kronični bolezni. Poleg zdravil na recept, ki so jim predpisana zaradi bolezni, pa dve tretjini starejših uživata tudi druga zdravila in prehranske dodatke, a se morebitne medsebojne interakcije ne zavedajo, je poročal Radio Slovenija.

Božidar Voljč iz Trstenjakove fundacije je poudaril, da je treba izboljšati zdravstveno kulturo in s tem povečati varno uživanje zdravil. Posebej je opozoril na navodila, ki so priložena zdravilom, in so zaradi obširnosti in strokovnosti bolnikom, posebej pa še starejšim, odtujena.

Monika Sonc je ob tem opozorila, da so zaradi napačne rabe zdravil neželeni učinki pogostejši, neredko pa je potrebno tudi bolnišnično zdravljenje. Vlogo lekarniških farmacevtov je zato treba okrepiti.

Dan slovenskih lekarn vsako leto poteka 26. septembra, ko godujeta lekarnarja Damijan in Kozma, utemeljitelja farmacevtskega poklica v današnji obliki. Slovenski farmacevti ta dan vsako leto posvetijo ozaveščanju bolnikov o pravilni in varni rabi zdravil.