Zdravo življenje
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Joga
Joga je priporočljiva za vse, ne glede na starost, spol ali fizično pripravljenost. Ob morebitnih zdravstvenih težavah pa je nujno posvetovanje z učiteljem joge, da ne bi prišlo do poškodb. Foto: EPA

Dodaj v

Redna vadba joge poskrbi za celovito zdravje telesa in duha

Do nedelje potekajo 1. dnevi iyengar joge
27. januar 2017 ob 09:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Do nedelje v številnih studiih za jogo po Sloveniji potekajo 1. slovenski dnevi iyengar joge, ki temelji na izjemno natančni postavitvi med vadbo asan, vadijo pa jo lahko vsi, ne glede na starost, prožnost in izkušnje, o tej obliki joge pravi Urša Božič Križaj.

V zadnjih letih se je močno razmahnila vadba različnih oblik joge. Kot pravi sogovornica, so vzroki, da se kdo odloči za vadbo joge, različne. "Motivacije za vadbo so različne in konec koncev je prav vseeno, ali vas pripelje želja po lepšem telesu, ali po manj bolečinah v hrbtu, ali po razsvetljenju. Redna vadba joge poskrbi za celovito zdravje telesa in duha, ponuja boljše počutje že po prvi vadbi, povečuje stik z lastnim telesom in posledično s samim sabo in poleg močnejšega in prožnejšega telesa prinaša mir in sprostitev," pravi Božič Križajeve.

V čem se iyengar joga razločuje od drugih oblik joge? Iyengar joga temelji na izjemno natančni postavitvi telesa med vadbo asan, s čimer se izognemo poškodbam in poglobimo izkušnje; učitelji iyengar joge so šolani nadvse strogo in jih izkušenejši, starejši učitelji z vsega sveta večkrat preizkusijo, pravi učiteljica te oblike joge in ob tem dodaja, da jo lahko vadijo vsi, kar je dejansko največja prednost te oblike joge. "Primerna je tako za atlete, ki potrebujejo fizični izziv, kot za tiste s poškodbami ali omejitvami gibanja."

Kot pravi sogovornica, joga spreminja življenje, in na to je treba biti pripravljen. "Če niste pripravljeni na spremembe, raje ne začnite vaditi! Včasih se življenje obrne na glavo, včasih so spremembe rušilne, vsaj na prvi pogled. A vedno znova ugotovimo, da gre za 'očiščevalne spremembe' ... Vselej pa so tu tudi prijetni stranski učinki - čvrsto, močno telo in mirnejši um. Odlično orožje za spopad s svetom," pozitivne učinke joge opisuje Božič Križajeva.

Zaradi velikega poudarka na preventivi pred poškodbami je tudi postopek pridobitve ustrezne licence za poučevanje te oblike joge zelo zahteven. Učitelji prve stopnje iyengar joge morajo običajno opraviti med 500 in 800 ur šolanja ter izpit pred mednarodno komisijo, da pridobijo certifikat in lahko potem sami učijo. To običajno traja najmanj štiri leta, da pa bi lahko nekdo izobraževal nove učitelje, mora imeti najmanj 12 let izkušenj, pojasnjuje.

K. T., B.Ž.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 06.02.2017 ob 20:36
Vsaka vadba je koristna. Opica je ostala opica, ker le posnema kar vidi.
evaevi
# 28.01.2017 ob 15:42
Joga je fulkul, ne rečem, ampak le dokler si jo sam doma doziraš kot razgibavanje brez vseh božjih vladarjev :)

PS:
in tudi tile zgoraj celo v reklami že pritiskajo :

''Če niste pripravljeni na spremembe, raje ne začnite vaditi! Včasih se življenje obrne na glavo... ''

Lastno življenje je kaj vredno le, ko ga čvrsto držiš, kontroliraš, vodiš in se iz njega avtentično učiš
in težko razumem hrepenenje po izročitvi lastnega neodvisnega življenja v tuje roke,
kako žalostna zabloda.
evaevi
# 28.01.2017 ob 15:30
Dokazov res ne manjka, tu so uradne in odkrite izjave njegovih bivših vernic,
tudi nekaj Slovenk:

https://sites.google.com/site/paramliar/
testimonies/devotee-7
evaevi
# 28.01.2017 ob 15:27
jon,
zlasti je fulkul ta debeli sveti guru,
sam bog tudi slovenske Joge v vsakdanjem življenju
in večkrat dokazani uporabnik svojih naj vernic za vse možne spolne usluge :)
ps:
in ne dvomim, da se bodo ta najzvestejši njegovi podložniki
ponovno takoj potrudili za izbis komentarja :)
Jon
# 27.01.2017 ob 15:18
Joga je kul, tudi tale skupina je zgleda čisto OK. Sicer je najbolj znano joga društvo Joga v vsakdanjem življenju. Tudi oni so ful kul.
Kazalo