Zdravo življenje
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Dora
Lani so v okviru programa Dora izvedli 57.012 presejalnih mamografij, leto prej pa 39.475. Foto: BoBo

Dodaj v

V preventivni program Dora je bilo lani vključenih 72 odstotkov ciljne skupine žensk

Program se bo letos še okrepil
15. februar 2017 ob 18:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Presejalni program Dora je lani uresničil zastavljene načrte, saj je vanj vključenih 72 odstotkov žensk, starih od 50 do 69 let. Lani so v okviru programa odkrili 372 rakov dojk.

Vodja programa Maksimiljan Kadivec je na srečanju vseh stacionarnih presejalnih centrov programa Dora poudaril, da ga veseli zagnanost izvajalcev, da sodelujejo pri programu Dora. "Vsi centri Dore po Sloveniji so za lani prejeli strokovna poročila o svojem delu, ki glede na zastavljene kazalnike izkazujejo, da dosegajo visoko strokovno obravnavo žensk," je dejal Kadivec.

Lani sta bili v program dodatno vključeni celotni območni enoti v Kopru in Novi Gorici, deloma pa tudi območne enote v Kranju, Novem mestu in Krškem. Mobilna enota pa je lani s slikanjem na novo začela v Postojni. Lani so v okviru programa sicer izvedli 57.012 presejalnih mamografij, leto prej pa 39.475, tako da so do konca leta z izvajanjem slikanja na 14 digitalnih mamografih v preiskave vključili 72 odstotkov žensk ciljne starostne skupine med 50 in 69 let.

Po besedah Kadivca je bilo lansko leto za zgodnje odkrivanje raka dojk zelo uspešno, saj so naredili velik korak naprej k razširitvi programa na celotno državo. "Visoka je tudi udeležba, kar kaže na zadovoljstvo vabljenih žensk z izkušnjo v programu," je dejal vodja programa.

Izvajalci si letos želijo čimprejšnjega zagona drugega presejalno-diagnostičnega centra v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, medtem pa se bodo pripravili še na vključitev preostalih predvidenih presejalnih centrov v severovzhodni Sloveniji. Ob zagonu programa v Mariboru pa bo onkološki inštitut začel priprave za vključitev štirih novih presejalnih centrov, od tega dva na območju Celja, enega v Murski Soboti in enega na Ravnah na Koroškem. V načrtu pa je tudi širitev programa na celotno Gorenjsko.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 15.02.2017 ob 21:40
Problem pri mamografiji so številne lažno pozitivne diagnoze. Nato te ženske po nepotrebnem obsevajo in nekatere zaradi tega dobijo raka ali druge zdravstvene težave. V glavnem s temi presejalnimi programi se število umrlih za rakom dojke ni zmanjšalo, se je pa povečalo število nepotrebnih posegov.
amigo
# 15.02.2017 ob 20:51
Enako so ugotovili v Švici. Mi pa vzamemo vsak klump, za katerega drugje ugotovijo, da ne deluje in ga potem z velikim pompom prakticiramo pri nas.
at111
# 15.02.2017 ob 20:23
Preventiva se je iz preprečevanja bolezni dokončno premaknila v zgodnje ustvarjanje bolnikov. Medtem ko so po desetletjih razkrivanj škodljivosti mamografov v skandinavskih državah končno začeli opuščati to srednjeveško metodo pa smo periferni slovenci obsojeni še na nekaj desetletij trpinčenja in podrejanja lobijem za njihove profite. 1 , 2
at111
# 17.02.2017 ob 16:56
@amigo - in kaj če to kar ti in jaz piševa sploh ni nobena "novica" ampak je tako že od začetka načrtovano? :)
velika razlika je namreč med ponesrečenimi napačnimi diagnozami in namernim ustvarjanjem bolnikov!
in tega je še ogromno, še mnogo hujše stvari izvajajo kot je mamografija
galoper
# 17.02.2017 ob 09:43
Z ročnim otipom sem zaznal zatrdlino tri leta pred ugotovitvijo na rednih pregledih, čeprav je hodila na preglede pred mojo ugotovitvijo.
Nič lepšega kot služiti denar s pregledovanjem zdravih ljudi, saj ZZZ vse plača.
tsinamuh0
# 15.02.2017 ob 21:30
Kar nekaj resnice je v tem, kar praviš, at111.
Od preventivnih programov je povsem nekontroverzen in najbolj koristen program Zora, programa odkrivanja raka dojk (Dora) in DČiD (Svit) sta precej kontroverzna, npr. v VB, v številnih državah tega država ne plačuje. O tem pri nas ni mogoče slišati prav ničesar, smo pa slišali, da prof. Tepeš pričakuje še program za rak želodca, govori se o programu za pljučnega raka. To je zelo vprašljivo, saj moraš najprej imeti na voljo uspešno zdravljenje, pri tem pa imamo žal veliko praznih obljub, skoraj reklam za ''čudežna biološka zdravila''TM in demagogije - razsejanega raka se žal redko ozdravi.
Mnogo pomembnejša je seveda primarna preventiva in novica, da se je sprejela nova tobačna zakonodaja je potencialno (če bo uspešna) 100x! pomembnejša od udeležbe v nekih sekundarnih preventivnih programih... gre za odpravljanje VZROKA 20 vrst raka, ne le za zgodnejše odkrivanje! Tipično pa javna rtv neko novico da v ospredje, drugo pa v ozadje... No, drugje je žal še slabše.
Kazalo