V Zdravilišču Topolšica praznujejo 20 let, odkar je prvič vrata odprl center za multiplo sklerozo. Foto: Duška Lah
V Zdravilišču Topolšica praznujejo 20 let, odkar je prvič vrata odprl center za multiplo sklerozo. Foto: Duška Lah
S stalnim vzdrževanjem zdravja in uživanjem zdravil lahko bolniki zelo izboljšajo svoje življenje in tako potrebujejo manj tuje pomoči, manj so odvisni od drugih ter navsezadnje tako naredijo manj stroškov družbi in državi, je poudaril predsednik ZMSS-ja Alojzij Ješelnik. Foto: Duška Lah

V Zdravilišču Topolšica praznujejo 20 let, odkar je prvič vrata odprl center za multiplo sklerozo. Tedaj je to pomenilo zelo veliko za bolnike, saj so prvič dosegli, da so imeli priznano organizirano strokovno rehabilitacijo.

Veliko korakov pa je bilo še potrebnih, da je tak način zdravljenja priznala tudi zdravstvena zavarovalnica. Danes letno priznava kvoto za 841 bolnikov, samo združenje multiple skleroze (ZMSS) pa rehabilitacijo omogoča 1.200 članom s pomočjo različnih podpornikov.

S stalnim vzdrževanjem zdravja in uživanjem zdravil lahko bolniki zelo izboljšajo svoje življenje in tako potrebujejo manj tuje pomoči, manj so odvisni od drugih ter navsezadnje tako naredijo manj stroškov družbi in državi, je poudaril predsednik ZMSS-ja Alojzij Ješelnik.

Poudaril je še, da je v družbi manj nepoznavanja bolezni multiple skleroze kot pred leti, v združenje je včlanjenih 2.200 ljudi s to boleznijo, vseh pa je v Sloveniji okoli 3.500. V svetu je obolelih okoli 2,3 milijona ljudi.

Bolezen je na predavanju orisala zdravnica v Naravnem zdravilišču Topolšica Katarina Lahovnik, ki je povedala, da bolnikom pomagajo z ustreznimi fizioterapijami, osebnim pristopom, bolnikom je na voljo tudi poseben bazen v Mladiki, kjer je namenoma hladnejša voda, da ni pregrevanja telesa.

ZMSS je tudi največji in večinski lastnik Zdravilišča Topolšica, d. d., zato je ob slovesnosti dolgoletna direktorica Lidija Fijavž Špeh poudarila pomen skupne poti, ki so jo prehodili v dvajsetih letih, ko že veliko bolnikov prepoznajo v zdravilišču kar po imenih, osebje pa si prizadeva, da bi z bolniki delali strokovno in prijazno.

''Če je kapital pri nas izrazil interese, ste nas vedno podprli. Želimo, da ostanete naš največji delničar, saj so vezi močnejše kot interes kapitala,'' je dejala.

Nekdanji predsednik nadzornega sveta podjetja Stanislav Žigon pa je dodal: ''Zdaj nam delajo zmedo novi lastniki (manjšinskega Pšeničnika je pred nekaj leti zamenjal velenjski poslovnež Tomaž Ročnik, op. d. l.) in mešajo štrene, zadnji bi rad iz Topolšice nekaj iztržil, tak način dela pa naši fundaciji žal zmanjšuje dohodek in to ni dobro.''

Udeleženci slovesnosti so se seznanili tudi z delom fizioterapevtov, si ogledali še prostore centra dobrega počutja Zala in se poveselili v jesenskem popoldnevu mirne okolice zdravilišča Topolšica.

Duška Lah, TV Slovenija