Nov urgentni center v Splošni bolnišnici Izola bo omogočil sodobne pogoje za izvajanje službe nujne medicinske pomoči za območje obalno-kraške regije. Foto: MMC RTV SLO
Nov urgentni center v Splošni bolnišnici Izola bo omogočil sodobne pogoje za izvajanje službe nujne medicinske pomoči za območje obalno-kraške regije. Foto: MMC RTV SLO

Država je namreč v Resoluciji o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za obdobje 2008-2013 predvidela vzpostavitev mreže centrov nujne medicinske pomoči, v katero bi bila vključena tudi Izola.

Leta 2008 je takratna ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič za izolsko urgenco obljubila deset milijonov evrov. Napovedala je, da bo gradnja končana leta 2010. Nova vlada je na začetku leta 2009 izvedbo projekta začasno odložila. Poleg tega se je Splošna bolnišnica Izola ves čas ukvarjala bolj s pokrivanjem izgube kot z naložbami. Vsako leto smo tako od pristojnih slišali nove obljube z vedno poznejšimi roki uresničitve. Splošno bolnišnico Izola je zdaj obiskala nova ministrica za zdravje, Alenka Trop Skaza.

Nov urgentni center v Splošni bolnišnici Izola bo omogočil sodobne pogoje za izvajanje službe nujne medicinske pomoči za območje obalno-kraške regije. Center, ki naj bi obsegal več kot 1.500 kvadratnih metrov, bi nastal z razširitvijo obstoječe bolnišnične urgence, z novogradnjo pritličnega prizidka ter z novim dovozom za reševalna vozila. Zagotovil naj bi pogoje za učinkovitejšo obravnavo urgentnih bolnikov, razbremenili pa bi se tudi bolnišnični oddelki. Ministrstvo za zdravje se je ob obisku izolske bolnišnice seznanilo z načrtom priprave vhoda v urgentni center.

"Vodstvo nam je operativno zadeve predstavilo in to je namen tega kratkega operativnega obiska, kako usposobiti gradbišče za začetek del južnega vhoda, glavnega vhoda v urgentni center, z delnim obdržanjem vhoda, ki trenutno obstaja," je dejala ministrica Alenka Trop Skaza.

Direktor Splošne bolnišnice Izola, Jani Dernič pa je dodal, da so "po obisku bližje temu, da smo predvsem zadobili zadolžitev, da s skupnimi močmi pridemo do tega, da lahko zagotovimo, da bo projekt urgentnega centra pravočasno zagotovljen. Za sam urgentni center je treba zagotoviti tako imenovani južni vhod v bolnišnico, tako da se moramo tudi tega lotiti nedvomno in takoj."