Stroka opozarja, da je dobro osnovno zdravstvo temelj vzdržnega zdravstvenega sistema. Foto: BoBo
Stroka opozarja, da je dobro osnovno zdravstvo temelj vzdržnega zdravstvenega sistema. Foto: BoBo

Po mnenju katedre z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in omenjenega novoustanovljenega sveta ima specializacija iz družinske medicine, ki zdaj traja štiri leta, v Sloveniji že dolgo in uspešno tradicijo. Specializacija je danes obvezna v večini držav Evrope, traja pa od treh do petih let. Države z najbolj razvito primarno ravnjo zdravstvenega varstva imajo najdaljše trajanje specializacije iz družinske medicine, so pojasnili.

Pobude za skrajševanje specializacije so po njihovih besedah prišle iz vrst nekaterih zdravnikov drugih strok, ki predlagajo skrajšanje na samo dve leti in pol, kar je celo pod priporočeno dobo specializacije za družinske zdravnike v direktivi EU-ja.

Družinska medicina je postala v Sloveniji in tudi drugje v svetu po svoji zahtevnosti in doseženih rezultatih enakovredna drugim strokam v medicini, so ocenili. Njena degradacija bi prinesla negativne posledice za celotni sistem zdravstvenega varstva in predvsem za bolnike, so prepričani.

Ob tem so izpostavili desetletja mednarodnih opozoril, da je vlaganje v kakovostno osnovno zdravstveno dejavnost in s tem družinsko medicino eden izmed pogojev dobrega in finančno vzdržnega zdravstvenega sistema.