Število voznikov, ki so
Število voznikov, ki so "padli na testu" alkoholiziranosti, se je lani (v primerjavi z letom poprej) povečalo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Test alkoholiziranosti
Povečala se je tudi povprečna količina alkohola v izpihanem zraku pri lanih izvedenih alkotestih. Foto: BoBo
Nesreča
Manj je sicer bilo prometnih nesreč, pa tudi v njih hudo poškodovanih oseb. Foto: Policija


Med dejavniki povzročitelji prometnih nesreč alkohol najpogosteje nastopa skupaj s prehitro vožnjo, pa tudi nepravilno smerjo ali stranjo vožnje, piše novinarka Sonja Poznič Cvetko.
Manj nesreč, manj hudo poškodovanih
Lani se je na slovenskih cestah zgodilo manj prometnih nesreč: 22.037, kar je pet odstotkov manj kot leto prej. Manj je bilo tudi v prometnih nesrečah umrlih oseb (130 v primerjavi s predlanskimi 141; pa tudi hudo poškodovanih (848 v primerjavi s predlanskimi 932).

Tretjina povzročiteljev alkoholiziranih

Od 122 povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom v letu 2012 jih je bilo 42 alkoholiziranih, kar predstavlja 34 odstotkov vseh povzročiteljev. V letu 2011 je bil ta delež manjši, in sicer 23-odstoten, letos pa za zdaj znaša 60 odstotkov, je na novinarski konferenci ob predstavitvi akcije 0,0 šofer - trezna odločitev ta teden razkril Matjaž Leskovar s Policije.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev vseh prometnih nesreč se je od leta 2008, ko je bil 13-odstoten, zmanjševal do konca leta 2011, ko je bil 9,3-odstoten, v preteklem letu pa je narasel na okoli deset odstotkov.
Največ alkoholiziranih voznikov med mladimi
Alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč je najvišja v starostni skupini med 24 in 34 let. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tedna ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. V letu pa so najbolj problematični pomladni in poletni meseci, obdobje martinovanj in prednovoletni čas. Prometne nesreče, katerih glavni vzrok je alkohol, se najpogosteje dogajajo na cestah v naseljih oz. v njihovi bližini, torej na lokalnih in regionalnih povezavah.

V povprečju "napihajo" vse več promilov
V preteklem letu so policisti opravili dobrih 333.000 preizkusov alkoholiziranosti (leta 2011 slabih 388.000), med njimi pa je bilo slabih 12.900 pozitivnih (lani nekaj manj kot 17.600). Ob zmanjšanju deleža pozitivnih rezultatov na preizkusih alkoholiziranosti pa se je nekoliko povečala povprečna koncentracija alkohola pri povzročiteljih prometnih nesreč.

Nekateri pač nočejo razumeti
Po mnenju Vesne Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje se zavedanje o nesprejemljivosti vožnje pod vplivom alkohola zboljšuje, "potrebno pa bo bolj učinkovito ukrepanje, da s ceste umaknemo tiste, ki tega sporočila nočejo razumeti". Pozivi za vzpostavitev stabilnejše preventive v cestnem prometu so se pojavili tudi po prometni nesreči v začetku maja, ki jo je povzročil 35-letni moški pod vplivom alkohola in mamil ter brez vozniškega dovoljenja, v njej pa sta umrli 19-letni dekleti.

Vlada načrtuje zakonske spremembe
Vlada je tako še isti teden napovedala spremembe zakonodaje o varnosti v cestnem prometu. Ministrstvom za notranje zadeve, za infrastrukturo in za pravosodje je naložila, naj takoj pripravijo spremembo zakonov s področja prometne varnosti.

V pripravi vnos koncepta ničelne tolerance
Kot pojasnjuje direktor Javne agencije za varnost prometa Franc Pojbič, bodo pri pripravi zakonodaje s področja prometne varnosti predlagali ničelno toleranco do alkohola v prometu. Po njegovih besedah raziskave kažejo, da se slovenski državljani zavedajo problema alkohola v prometu, le desetina jih meni, da ni nič narobe, če nekaj spijejo in sedejo za volan. Štirideset odstotkov slovenskih voznikov pa meni, da pri vožnji ne bi smeli tolerirati nič alkohola, je pojasnil.

Začetek akcije 0,0 šofer - trezna odločitev
Ta konec tedna so začeli prvi del letošnje akcije 0,0 šofer - trezna odločitev, ki jo ministrstvo za zdravje skupaj z drugimi organizacijami pripravlja v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013-2022. Poleg preventivnih dejavnosti tako te dni po vsej državi izvajajo tudi poostren nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, inšpekcijske službe pa bodo izvajale poostren nadzor nad spoštovanjem zakona o omejevanju porabe alkohola.

Letošnja akcija bo potekala v štirih ločenih obdobjih. Po tokratnem koncu tedna jo bodo pripravili še v oktobru, novembru in decembru.