Ljubljana se nagiba preventivi, in ne k prepovedi popivanja na javnih površinah. Foto: EPA
Ljubljana se nagiba preventivi, in ne k prepovedi popivanja na javnih površinah. Foto: EPA

.

"Nismo prepričani, da bi s prepovedjo popivanja na javnih krajih zunaj prostorov, ki niso gostinski lokali, rešili problematiko, morda bi s tem celo otežili nadzor nad morebitnimi negativnimi posledicami," so za MMC sporočili iz MOL.

Rešitev je v preventivi
"Reševanje tega problema vidimo v programskem izobraževanju tako doma kot v šoli, v okrepljenih preventivnih ukrepih, urejanju razmer, ki mlade potiskajo na rob družbe in v občutje neperspektivnosti, spreminjanju vzorcev, ki alkohol nekritično tolerirajo," so odgovorili na naše vprašanje, ali je ljubljanski župan Zoran Janković naklonjen prepovedi, ki jo je predlagala Nova Slovenija po zgledu drugih krajev po Sloveniji.

MOL pred Maximarketom ponujal druge možnosti preživljanja prostega časa
Iz MOL dodajajo, da je konzorcij več mladinskih organizacij, skupaj z Uradom za mladino Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanjem pri MOL-u septembra izvajal dejavnosti ob koncih tedna v Trnovem in na ploščadi pred Maximarketom in ponujal druge možnosti preživljanja večernega prostega časa.

Odzivnost mladih, popolnoma naključnih obiskovalcev na obeh lokacijah, je bila presenetljivo pozitivna, predvsem pa je mlade presenetilo to, da je nekomu mar zanje: razumejo škodljivost popivanja in prav tako vedo, da je treba odpadke pospraviti za sabo. To so storili tudi zaradi spoštljivega odnosa prisotnih mladinskih delavcev in prostovoljcev. Odnos mladih do družbe in lastne okolice je ogledalo odnosa prav te družbe do njih, poudarjajo v MOL-u.

Prisluhniti mladim
"Če to razumemo kot pozitivno potrditev naših dejavnosti, se postavi še bolj boleče vprašanje: zakaj mladi mislijo, da nikomur ni mar zanje? Na to vprašanje se ne odgovarja s prepovedmi, temveč se jim prisluhne, ponudi podporo in daje pozitiven vzgled," so prepričani.

Ker je bila pobuda NSi-ja podana v okviru poslovnika, se bo moral ljubljanski župan o njej izreči do naslednje seje sveta, ki bo 22. oktobra. Velenje, Ptuj, Jesenice, Krško, Žirovnica, Vransko, Poljčane, so mesta, kjer že velja prepoved popivanja na javnih površinah in kjer sprejete ukrepe ocenjujejo kot učinkovite. Omenjenim krajem se bo kmalu pridružil tudi Kranj, ki je sicer odlok o prepovedi sprejel v prvem branju, v drugem naj bi ga potrdili na seji, ki bo naslednji teden, predvidoma 10. oktobra.