Bruselj si prizadeva, da bi članice zmanjšale število bolnišničnih okužb. Foto: MMC RTV SLO
Bruselj si prizadeva, da bi članice zmanjšale število bolnišničnih okužb. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih Bruslja se namreč vsako leto od 8 do 12 odstotkov ljudem, ki so sprejeti v bolnišnico, zdravljenje poslabša predvsem zaradi bolnišničnih okužb.

Zaradi teh okužb naj bi na leto umrlo okoli 37.000 ljudi. "Ta številka je nesprejemljiva in moramo jo občutno zmanjšati," je dejala evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu.

Med oblikami škode, ki jih lahko doživijo pacienti, komisija omenja bolnišnične okužbe, nepravilne ali prepozne diagnoze, kirurške napake in napake, povezane s predpisovanjem zdravil.

Bolnišnične okužbe so še vedno prepogoste
Po podatkih komisije vsak dvajseti hospitalizirani bolnik v EU-ju oziroma skupaj 4,1 milijona ljudi na leto dobi eno izmed bolnišničnih okužb. Študije so pokazale, da je mogoče tovrstne okužbe zmanjšati za tretjino z ustreznimi ukrepi za preprečevanje okužb in z izboljšanim nadzorom.

Evropska komisija zato članice poziva, naj posebno pozornost namenijo prav bolnišničnim okužbam in naj si prizadevajo za to, da bi v naredili več za njihovo preprečevanje, obenem pa so nujni učinkoviti sistemi za njihovo odkrivanje in spremljanje.

C. R.