Po mnenju vodstva ni pravnih razlogov za vznemirjanje javnosti z grožnjami o stavki. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju vodstva ni pravnih razlogov za vznemirjanje javnosti z grožnjami o stavki. Foto: MMC RTV SLO
Težave na mariborski kardiologiji

Zaposleni na oddelku za kardiologijo in angiologijo so zaradi nevzdržnih razmer že junija lani preklicali soglasja za delo v pripravljenosti, potem ko si v bolnišnici niso mogli privoščiti dežurnih ekip za urgentno pomoč.

Po besedah vodje oddelka Vojka Kaniča za čas v pripravljenosti delavci dobijo od 1,29 do 2,3 evra na uro, za izveden poseg pa celotna ekipa manj kot 40 evrov. To je manj kot en odstotek od tistega, kar bolnišnici za takšno intervencijo povrne zdravstvena zavarovalnica.

Zaradi slabe organizacije dela, pomanjkanja kadra, slabih plačil in zastarele opreme so napovedovali stavko.

Vodstvo pojasnjuje evidentiranje
Vodstvo UKC-ja Maribor pa odgovarja, da se kadrovska sestava na oddelku v zadnjih letih ni bistveno spreminjala, zaposleni težav zaradi kadrovske zasedenosti niso izpostavljali, vse dokler lani niso uvedli elektronskega evidentiranja delovnega časa.

Primerjava med starim in elektronskim sistemom evidentiranja je pokazala, da so se tako plačila nekaterim znižala tudi do 2.500 evrov na mesec. Stalno pripravljenost namreč v bolnišnici plačujejo v skladu z zakonodajo in na enak način, kot jo imajo plačano vsi v državi, ter za toliko ur, kot je dejansko evidentiranih v sistemu elektronske evidence.

"Ekipa tako zdaj dobi za čas pripravljenosti na domu od 280 do 600 evrov bruto mesečno, za dejansko opravljene ure pa še dodatno tudi do 2.548 evrov bruto izplačila," pravijo in dodajajo, da direktor Gregor Pivec ob tem nima pravne podlage za odobritve kakršnega koli drugega načina evidentiranja dejansko opravljenih nadur.

Težave na mariborski kardiologiji