To je skrajno neresno, tako se ne dela, ne morejo zadnji mesec ugotoviti, koliko naj bi jim vrnili.

Tatjana Čerin

Izjemno nas je presenetila poteza ministrstva za finance, ki je blokiralo podeljevanje tekočih likvidnostnih kreditov za zagotavljanje sredstev bolnišnicam. S tem je pod vprašaj postavilo izplačevanje plač v zdravstvu. Zavod tega ne more zagotoviti, ker smo že zadolženi za 36 milijonov, dodatni kredit pa so nam zavrnili.

Samo Fakin, direktor ZZZS-ja
Zdravniki poudarjajo: Bolje se cepiti kot tvegati
V UKC Ljubljana zaposleni brez plač?

Davčna uprava je ugotovila, da so zaradi napak v informacijskem sistemu zadnje leto dni Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nakazovali preveč sredstev. Durs je posledično zahteval, naj ZZZS do petka vrne 37,6 milijona evrov.

Direktor ZZZS-ja Samo Fakin je nato javno pojasnil, da zavod tega ne namerava storiti in da bo počakal na mnenje Računskega sodišča. Finančni minister Janez Šušteršič je ob tem zagrozil, da bo zaradi tega predlagal razrešitev direktorja ZZZS-ja. Fakin pa se je po sestanku z ministrom Tomažem Gantarjem nekoliko omehčal in napovedal, da bo ZZZS Dursu vrnil denar do konca leta.

Hude motnje zdravstvenega sistema
"To pomeni hude motnje v delovanju zdravstvenega sistema, predvsem pri plačevanju računov izvajalcev. Negativne posledice se nadaljujejo v prihodnja leta," je težave glede vračanja preveč izplačanih sredstev opisal generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin.

"Člani upravnega odbora ZZZS-ja smo se strinjali, da zaprosimo Računsko sodišče, da preveri ta domnevna izstopanja. Ravnali se bomo po njihovih ugotovitvah," pa je pojasnila predsednica upravnega odbora ZZZS-ja Tatjana Čerin. Še posebej jih je zmotilo, ker je Durs podatke posredoval na enem samem listu papirja, brez obrazložitev in uradnega podpisa.

Do zdaj Durs o preplačilih ni govoril
Predtem pa so ZZZS-ju mesece zagotavljali, da je v sistemu vse v redu. "Ves čas smo opozarjali, da prihodki zelo variirajo. Spraševali smo, kaj je razlog neenakomernega pretoka. Na Dursu so zagotavljali, da je vse v redu. Še septembra so nam govorili, da gre morda za dva, tri milijone v plus ali minus," je izpostavil direktor področja za finance in računovodstvo na ZZZS-ju Janko Štok. Zato zdaj hočejo, da sodišče preveri te podatke. "Če se bo izkazalo, da so izračuni pravilni, so pripravljeni vrniti. Zavod ni odklonil poplačila, Durs je stanje ugotavljal 10 mesecev, mi bi morali vse potrditi v treh dneh," je dodal.

Še posebej jih preseneča tudi ravnanje ministrstva za finance, ki jim je v sredo zablokiralo najem likvidnostnega posojila pri državni zakladnici v vrednosti 44 milijonov evrov. "Časi so težki, denarja zmanjkuje na vseh koncih, a bi pričakovali bolj usklajeno delovanje, da se problematiko najprej razgrne v širšem krogu in se poskuša najti rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse," pravi Čerinova.

V UKC-ju Ljubljana so se bali, da bo zmanjkalo za plače
Zato je grozilo, da če ZZZS ne bi dobil odobrenega novega posojila, ne bi mogel plačati akontacij izvajalcem zdravstvenih storitev. Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so tako dopoldne sporočili, da v petek verjetno ne bo mogoče izplačati plač vsem zaposlenim.

"Zaskrbljeni smo, da nas je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije postavil praktično pred dejstvo, vendar pa se bo vodstvo potrudilo, da bomo lahko zagotovili izplačilo plač vsaj socialno najšibkejšim sodelavcem," je dejal generalni direktor UKC-ja Simon Vrhunec. Opozarja tudi, da v zaostrenih pogojih poslovanja takšne napovedi še dodatno otežujejo delo bolnišnic in vnašajo slabo voljo med vse zaposlene v zdravstvu.

Zamika pri izplačilu plač so se bali tudi v UKC-ju Maribor, kjer so za MMC pojasnili, da so izplačilo načrtovali 9. novembra, vendar to očitno ne bo mogoče. Zaposleni bodo plače dobili takoj, ko jim bo ZZZS nakazal del avansa za november. "Reševanje problematike žal tokrat ni v naši pristojnosti. Lahko samo upamo na čimprejšnjo rešitev problematike med ZZZS-jem, Dursom in MF-jem, od katere je odvisno tudi izplačilo plač," so dodali.

Zavod se za tekoče poslovanje zadolžuje
Janko Štok pojasnjuje, da bo zavod lahko nakazoval le toliko sredstev, kot jih bodo v zdravstveno blagajno dobili s prilivi od zavezancev - torej iz gospodarstva in drugih subjektov. Če bo vse po načrtu, bi del akontacije bolnišnicam uspeli zagotoviti do 20. novembra, november pa bi končali s 50 milijoni neporavnanih obveznosti. "Zavod nima interesa, da bi zadrževal denar, saj nismo bančna institucija. Vsa sredstva, ki jih dobimo, usmerimo v poravnavo obveznosti," zatrjuje.

A ker prilivi prihajajo na različne dneve v mesecu, se mora zavod vsak mesec za tekoče poslovanje zadolžiti. To jim je zdaj onemogočeno, ministrstvo je ustavilo tudi načrtovano zadolžitev za 44 milijonov, ki so bili namenjeni za nakazila akontacije zdravstvenim ustanovam. Da bi denar lahko nakazali, bi morala državna zakladnica še danes sprostiti blokado in jim odobriti za 81 milijonov evrov posojila. V to je že všeto povračilo sredstev Dursu.

Prioriteta bi morala biti spremembe sistema
"Kljub vsemu nam letos zmanjka 74 milijonov evrov, tudi če Durs nima prav, nam zmanjka 50 milijonov, in to je težava, s katero se moramo začeti ukvarjati. Kot državljan in predsednik ZZZS-ja pričakujem, da ima tisti, ki se ukvarja z davki, svoje evidence urejene. Problem je, da je treba urediti zdravstveni sistem in ga prilagoditi finančnim sposobnostim družbe. To je najbolj prioritetnega pomena," pa pravi direktor ZZZS-ja Samo Fakin.

MF: Fakin zavaja
Na ministrstvu za finance pa Fakinove navedbe, da so se domnevna preplačila začela ugotavljati šele septembra, "ko je vlada ugotovila, da ima za 150 milijonov evrov premalo prihodkov v državni proračun, od tega 50 milijonov evrov v zdravstveni blagajni", ostro zavračajo. "Navedba je neresnična in zavajajoča," pravijo in dodajajo, da je bilo to strokovnim službam ZZZS-ja sporočeno že marca, ko je zavod sam ministrstvo za finance prosil za pomoč pri razjasnitvi odstopanj.

Denar, 37,6 milijona evrov, ki je bil zaradi težav z delovanjem informacijskega sistema Dursa nenamerno razporejen na račun ZZZS-ja, niso del prihodka zavoda, ampak prihodek proračuna ter prav zato odstopajo od veljavnega finančnega načrta ZZZS-ja za leto 2012.

Ministrstvo: Če ZZZS ne bi preveč trošil, ne bi bilo težav
"Če bi ZZZS posloval skladno s finančnim načrtom ter ne bi trošil sredstev prekomerno oziroma ne bi trošil sredstev, ki niso njegova, likvidnost blagajne ne bi bila problematična. Očitno pa je, da je ZZZS neupravičeno in prekomerno trošil davkoplačevalski denar, ki mu ni pripadal ter je to prekomerno trošenje zavestno izvajal kljub jasni informaciji o problemu prerazporeditev," so v sporočilu za javnost še zapisali na ministrstvu.

To je skrajno neresno, tako se ne dela, ne morejo zadnji mesec ugotoviti, koliko naj bi jim vrnili.

Tatjana Čerin

Izjemno nas je presenetila poteza ministrstva za finance, ki je blokiralo podeljevanje tekočih likvidnostnih kreditov za zagotavljanje sredstev bolnišnicam. S tem je pod vprašaj postavilo izplačevanje plač v zdravstvu. Zavod tega ne more zagotoviti, ker smo že zadolženi za 36 milijonov, dodatni kredit pa so nam zavrnili.

Samo Fakin, direktor ZZZS-ja
Zdravniki poudarjajo: Bolje se cepiti kot tvegati
V UKC Ljubljana zaposleni brez plač?