Zdravniki in zobozdravniki po vzoru odvetnikov en dan delajo brezplačno. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniki in zobozdravniki po vzoru odvetnikov en dan delajo brezplačno. Foto: MMC RTV SLO

Organizatorji akcije opozarjajo, da je med nami vse več ljudi, ki se jim iz najrazličnejših razlogov čedalje bolj odmika celo temeljna zdravstvena oskrba. Brez zavarovanja niso več le migranti in pripadniki etničnih manjšin. Vedno več je tudi povsem običajnih, nekdaj celo uspešnih ljudi, ki si zdravstvenega zavarovanja ne morejo več privoščiti zaradi stiske, v kateri so se znašli zaradi gospodarske krize.

Vodja projekta Tili Kojić je za Radio Slovenija pojasnila, da se vsi zavedajo, "da se razmere v slovenskem zdravstvu vsak dan slabšajo, da je treba nekaj narediti, da je treba združiti moči".

V prvi vseslovenski akciji sodeluje več kot 100 zasebnikov. "Na ta način pokažemo, da je naše mesto v slovenskem zdravstvenem sistemu dobro in pozitivno," pa je dejala Helena Mole, predsednica združenja slovenskih zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, in dodala, da je delež zasebnikov, ki v tej akciji sodelujejo, bistveno večji, kot je na splošno njihov delež v ambulantah.

Prednost imajo ljudje brez zavarovanja
Dan odprtih vrat, ki ga pripravljata Zavod Viva in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, podprla pa sta ga tudi Rdeči križ in Slovenska filantropija, je namenjen posameznikom, ki potrebujejo zdravniški pregled, vendar do njega zaradi različnih razlogov ne morejo priti. Namenjen je vsem, prednost pa imajo tisti brez zdravstvenega zavarovanja. "Odločili smo se, da pri izbiranju ljudi za preglede - vsaka ambulanta lahko namreč ponudi le omejeno število pregledov -, damo prednost tistim, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja," je še pojasnila Tili Kojić.