Blog

Latimerijo ogrožajo

Ta vrsta ribe je bila odkrita leta 1938

5. marec 2015 ob 11:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Obstajajo živali in rastline, ki so še danes nespremenjene in se skoraj povsem ujemajo s svojimi fosilnimi predniki, starimi milijone in milijone let; bili so znani kot fosili, še preden so ugotovili, da živijo še danes.

A po 400 miljonih let so "živi fosili"- starinske ribe resoplavutarice latimerije (Latimeria chalumnae - celakant iz reda Coelacanthiformes) tik pred izumrtjem? Še enkrat bravo za napredno civilizacijo!

Ta vrsta ribe je bila odkrita leta 1938 ob obalah Južne Afrike, zgodba je splošno znana. Žal nnogo teh rib ujamejo v mreže ob globinskem ribolovu morskih psov, ogroža pa jih tudi globalno segrevanje. Ob obalah Tanzanije živi genetsko rahlo različna populacija, ki ji pa grozi izumrtje zaradi predvidenega uničenja njenega habitata zaradi gradnje novega pristanišča. Več kot ironično je, da nameravajo to storiti v morskem parku z imenom te ribe: Tanga Coelacanth Marine Park.

Nihče ne ve, koliko teh rib še živi v Indijskem oceanu, znan je podatek iz davnega leta 1994, kjer so ocenili populaciji med 230 - 650 živih latimerij.

Populacije okoli Komorskih otokov in Južne Afrike imajo na voljo številne podvodne votline, kamor se lahko zatečejo in kar jih še rešuje pred uničenjam. Obale Tanzanije pa so druga zgodba, tu so ribe bolj na odprtem, nimajo možnosti skrivanja in so bolj ranljive.

To pristanišče nameravajo tam narediti kljub temu, da je riba uvrščena na seznam CITES in med ogrožene vrste. Sploh ne smem komentirat!

Bojan Dolenc Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.

 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 3

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • por 25. marec 2015 ob 14:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zakaj ne smeš komentirati, g. Bojan Dolenc? :O
  0
  0
 • por 25. marec 2015 ob 14:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zakaj ne smete komentirati, g. Bojan Dolenc? :O
  0
  0
 • por 25. marec 2015 ob 14:17
  Prijavi neprimerno vsebino
  pardon za dvojni komentar :D
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!