Blog

Najbolj strupena žival

Večina vrst podrevnic in listovk živi na tleh

15. april 2015 ob 23:13
Ljubljana - MMC RTV SLO


April je ponekod "Nacionalni mesec žab"! Ali ste vedeli, da najdemo med žabami najbolj strupeno žival na planetu, to je zloglasna zlata grozna listovka, Phyllobates terribilis iz družine podrevnic Dendrobatidae, ki proizvaja strup batrahotoksin?

Oprijemalne blazinice na nožnih prstih omogočajo podrevnicam dobro plezanje po drevju. Opisali so jo šele leta 1978, ko so raziskovali kolumbijske domorodce, ki uporabljajo njen strup za puščice pri lovu. S puščicami lovijo pretežno opice in ptiče. Res nevarne, vsaj teoretično, so človeku samo 3 kolumbijske vrste: poleg omenjene še črnonoga listovka = P. bicolor in koka listovka = P. aurotaenia.

Večina vrst podrevnic in listovk živi na tleh. Tako kot vse žabe imajo tudi podrevnice v koži sluzne žleze, katerih naloga ni samo ohranjevati kožo sluzasto temveč njihov izloček tudi brani žabo pred predatorji. Poleg sluznih žlez pa podrevnice proizvajajo tudi strupene alkaloide iz žuželk (hroščev rodu Choresine), ki jih pojejo. Ti hrošči alkaloide pridobijo preko hranjenja s rastlinami. S strupom podrevnic se lahko okužimo preko ranic, ob zaužitju, strup pa lahko prehaja celo čez kožo. Batrahotoksin je alkaloid z molekulsko formulo C31H42N2O6, ki ga žaba ob nevarnosti izloči preko strupnih žlez za ušesi in na hrbtu.

Batrahotoksini so zelo močni nevrotoksični in kardiotoksični steroidni alkaloidi, prisotni v različnih vrstah strupenih žab ter v določenih vrstah ptic pevk in hroščev. Strup ima vpliv na periferni živčni sistem in sicer blokira živčni prenos do mišic. 100 mikrogramov batrahotoksina je že dovolj velika doza, da umre 68 kilogramov težek človek. Trenutno protistrupa še ni.

Zlate listovke se prehranjujejo z mravljami rodov Brachymyrmex in Paratrechina, pa tudi z drugimi manjšimi nevretenčarji, kot so hrošči rodu Choresine in termiti.

So pa celo že ogrožene, prizadeta vrsta (po IUCN - En = Endangered B1ab(iii) ver 3.1). Zaradi krčenja gozdov za kmetijske namene in uporabe pesticidov populacija zlatih listovk naglo upada. Izven naravnega okolja, tudi v akvaterarijih v ujetništvu niso strupene.

V ujetništvu je količina toksina minimalna ali celo zanemarljiva, saj zlate listovke ne sintetizirajo toksina, pač pa ga pridobivajo iz hrane, natančneje iz hroščev rodu Choresine. Omenimo še sorodno ekvadorsko tribarvno listovko, Epipedobates tricolor, to je podrevnica, katere kemijski ekstrakt uporabljajo za proizvodnjo epibatidina, ki je 200-krat bolj učinkovit kot morfij pri lajšanju bolečin. V koži imajo med drugim strup epibatidin, kemično C11H13N2Cl, uporablja se v farmaciji (umetno pridobljen) kot odlično zdravilo proti bolečinam.

Bojan Dolenc Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.

 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 1

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • doba 17. april 2015 ob 09:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  Namesto da te žabice strup "proizvajajo", bi bilo bolj na mestu, da bi napisal, da ga nalagajo oz. kopičijo v svoji koži.
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!