Nasveti

Pasti, ki v zimskih mesecih prežijo na mačke

Pred vžigom motorja ropotajte po pokrovu avtomobila

9. januar 2016 ob 06:32
Ptuj - MMC RTV SLO

Na naše muce doma in v okolici preti kar nekaj skritih pasti in nevarnosti, ki se jih morda niti ne zavedamo, zato naj vam jih predstavimo iz prakse.

Posledice nevarnih pasti poskušamo redno reševati in morda, če boste pozornejši, lahko preprečite kakšno nesrečo, ki bi se sicer lahko tudi žalostno končala. Predstavili vam bomo muco, ki je zelo radovedna in je zato doživela hudo nesrečo. Mucka je namreč šla malo pogledat okoli hiše in raziskovat domači avtomobil, morda se je želela tudi greti pod kolesom.

Pred vžigom motorja poropotajte po pokrovu avtomobila
V teh hladnih mesecih se muce rade pogrejejo in izkoristijo vsako priložnost, ki jo imajo pod avtomobili, ki so se pravkar ustavili. Ti so še topli. Mucke gredo na kolo in se spodaj grejejo ali pa splezajo tudi pod pokrov, v motor samega avtomobila.

Ko je torej voznik avtomobil vžgal, se je muca, o kateri je govor, porezala na jermenu samega motorja. Te ureznine se še zdaj vidijo. Dve rani sta bili zelo veliki, k sreči pa se danes, teden dni po nesreči, rane zelo lepo celijo. Mucka je tako za las ušla večji tragediji. Če bi se namreč ta jermenček zarezal še globlje v same mišice, bi imela muca odprto rano naravnost do same trebušne votline.

Ob mrzlih mesecih je treba biti pozoren na parkirane avtomobile. Poglejmo pod kolesa, poglejmo oziroma 'poropotajmo' po pokrovu avtomobila, če je kakšna živalca tja zašla, da se bo lahko pravočasno umaknila. Druge pasti pa so bolj vezane na naš dom oziroma na samo stanovanje, hišo in ogrožajo muce, ki so notranje.

Pazljivost pri steklokeramičnih ploščah in pralnih strojih
Takšen primer je kuhinja. Prižgana steklokeramična plošča. Vemo, da so muce zelo zvedave in se v nasprotju s kužki znajdejo na zelo nenavadnih mestih, kjer psi nimajo niti dostopa. In kaj se zgodi? Ko kuhamo, se muci zdi zanimivo, sledi nam, ve, da ne sme na mizo, na pult. Ko obrnemo hrbet, skoči na steklokeramično ploščo zaradi vonjav, zanimivih reči, ki se tam kuhajo, in si požge tačke. Primeri iz prakse, ki jih srečujemo, so torej požgane blazinice. Naslednja nevarnost je pralni stroj. Vsi vemo, kako se nam včasih mudi. Umazano perilo zložimo v stroj, pa ga še ne prižgemo, odidemo po opravkih ali v službo, pustimo vratca odprta. Odprt pralni stroj je zelo zanimivo mesto, temno je, skrito, pa še po nas morda diši. Muce, sploh manjše, ki so zelo 'stikljive', radovedne, se bodo lahko lepo znašle v notranjosti pralnega stroja in zaspale na umazanem perilu. Mi bomo prišli domov, vratca bomo samo zaprli, ker smo že vse prej pripravili, in muca se bo lahko tudi prala skupaj z našimi stvarmi. Ne bi bilo prvič.

Dobro zaprite in pospravite tekoče pralne praške
Naslednja skrita past, ki jo velja omeniti, so tudi tekoči pralni praški in podobna čistila. Če jih nimamo dobro pospravljenih, je lahko to nevarnost tako za naše manjše otroke kot tudi za mucke. Mucka stika, tekoči pralni prašek se polije po njej, se ji zlepi na dlako. Kaj naredimo? Mucko, mogoče se takoj ne spomnimo, da bi jo oprali, damo ven, da ne bo popackala doma, in zgodi se naslednje: z lizanjem, ker je zelo čista žival, želi ta tekoči pralni prašek odstraniti, in se zastrupi. Takšen primer smo tudi imeli pri nas. Žal je muca dobila, ker so te kemične stvari zelo agresivne, kemične opekline grla, požiralnika in navzdol. Ni je nam uspelo rešiti. Te stvari naj bodo res nedosegljive tako živalim kot tudi otrokom.

Okna na 'kip' in muce ne gredo skupaj!
Zadnja baza naše muce, ki jo velja omeniti, pa so okna. Velikokrat zračimo tako, da okno pripremo na previs, na preklop, ali domače povedano, na kip, to pa je močna skušnjava za take muce, ki so v stanovanju, kajti takrat vidijo priložnost, da lahko smuknejo in splezajo ven. Ker je ta prehod zelo ozek, se hitro ujamejo v ta 'v'. Če nas ni doma, lahko obvisijo tudi po nekaj ur. Medtem ko se skušajo rešiti, lahko pride do poškodb živcev, do poškodb notranjih organov, do pretrganja diafragme, se pravi trebušne prepone, ki služi pri dihanju. Pri zračenju priporočamo, naj bodo okna na stežaj odprta, muca pa naj ne bo v tem prostoru. Pozor, okna na kip in muce ne gredo skupaj!

 • Na mačke v domovih pretijo številne nevarnosti
Natalija Hercog Gerbec, dr. vet. med. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 3

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • kand el aber 11. januar 2016 ob 06:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Naš muc pozimi rad veliko jé.

  Če po "lumpanju" pride domov in v hiši že vsi spimo, ima na voljo utico, skedenj ali drvarnico. Nobenih potreb nima, da bi se smukal okoli umazanih, kovinskih, mrzlih avtomobilov.

  S štedilnikom nikoli ni imel problemov, vpralni stroj je šel enkrat pogledat. Prav tako bi, če bi že naletel na odprt tekoči pralni prašek, ga lepo pustil pri miru.

  Če hoče ven, to pokaže (pove), ne leze skozi okno, ki je odprto na "kip", niti mu ne pride kaj takega na misel.

  Je pa res, da smo imeli srečo in dobili res kul mačka.

  Sicer pa se mi tudi zdi, da popije v tem času več vode kot sicer.
  +2
  -2
 • evaevi 11. januar 2016 ob 11:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  mačke z normalnim lastnikom niti niso ogrožene,
  potepuške sirote pa še bolj kot med ostalimi letnimi časi.
  V našo kurilnico se to zimo spet zatekata dva taka, eden prav zaupljiv in smo ga že takorekoč udomačili, če bo preživel podhranjenost,-nosim mu rumenjak, ki ga samo malo poliže, ostalo hrano, ki jo ima tu domača medvedka, pa pušča, mislim, da ni jedel že vso jesen...večji problem je drugi mačkon, ki prihaja jest in se pred njim skrivata tako prvi prišlek kot domača scrkljanka. Običajna asocialnost potepuških mačkonov je največji problem - večina mačkov, ki smo jih tu lepo sprejeli, so prej ali slej pretepali in izganjali domačo mačko in vse ostale.
  Tale prijazni prišlek je očitno socaialen in izraža prav hvaležnost,
  upam, da bo preživel in se okrepil, nesem mu današjnji rumenjak
  +1
  0
 • vegan 14. januar 2016 ob 15:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  Spoštovani ljubitelji živali,

  vabljeni na blog http://leonkralj.blogspot.si/ in k spoznavanju abolicionističnega gibanja za prenehanje izkoriščanja živali.

  Lp,
  Leon Kralj
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!