Nasveti

"Homer, družinski pes, ki zna pomiriti ali pa razveseliti"

Homer ima zdaj že deset let

28. november 2016 ob 06:54
Koper - MMC RTV SLO

Veliki dolgodlaki pes je izjemno dobrodušen, pripada vsem članom družine in jim zna popestriti življenje. To je novofundlandec.

Jure Simčič je vnuk znanega briškega vinarja Edija Simčiča. Tradicija in strast do vina sta ga, tako kot njegovega očeta, zadržala v rojstni vasi Vipolže. Ima pa še eno veliko ljubezen. To je novofundlandec Homer, družinski pes, ki zna pomiriti ali pa razveseliti vso družino. Homerja pa najbolj razvaja "nono" Edi.

Izbira je bila kar dobra
Pri Simčičevih so vedno imeli psa. V preteklosti so bili to lovski psi – goniči in prepeličarji. To niso bili hišni ljubljenčki. Večinoma so bili zaprti v pesjakih. "Potem pa sva z bratom hotela imeti psa, ki je bolj človeški. Takega, da nas ne bi bilo strah priti do njega," je razložil Simčič, kako so se odločili za novofundlandca, in dodal: "In mislim, da je bila kar dobra izbira." Homer ima zdaj že deset let, kar je za to pasmo visoka starost, a je videti dobro. "Upam, da bo še vsaj kakšno leto v tako dobri formi, kot je trenutno," pravi skrbnik.

Porabi veliko prostora
Novofundlandec je velik, a izjemno miren pes. "Če ravno ne spi in če vidi, da se kdo s čudno energijo približuje hiši, bo dvakrat zalajal. Zgodi pa se tudi, da spi pred vrati in kdo stopi čez njega, pa niti ne ve, da je kdo v hiši," je opisal Homerjev značaj. V Brdih se je končala trgatev. Simčičevi so med trte peljali tudi svojega psa, a le v zadnjih dneh, ko ni bilo več tako vroče. Dolgodlaki pes ima namreč raje vodo in sneg. "Ko je temperatura primerna, sam pokaže, da bi rad šel s tabo v vinograd. Ni ga treba siliti," je dejal in nadaljeval: "Pasma mi je zelo všeč, takoj bi imel še kakšnega novofundlandca. Ima pa tudi svoje minuse. Predvsem me moti, da je tako velik. Če ga hočem kdaj vzeti s sabo, je to cela odprava. Vzeti moraš na primer tri litre vode. Porabi pa toliko prostora, kot če bi peljal še enega človeka."

Kako Simčič združuje vino in novofundlandca? "Ko imaš kakšno delo, ki ti ni prav všeč oziroma te dolgočasi, ga vzameš s sabo in ti hitro popestri dogajanje."

Vabljeni k poslušanju oddaje Živalski blues. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Loredana Vergan, Radio Koper Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

  • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!