Novice

Zaradi preveč kengurujev Avstralce pozivajo, naj jih - pojedo

Avstralci zadržani do uživanja kengurujevega mesa

12. september 2017 ob 15:42
Sydney - MMC RTV SLO

Lastniki zemljišč in ekologi v Avstraliji opozarjajo, da je populacija kengurujev presegla vse meje vzdržljivosti, zato Avstralce pozivajo, naj jedo več kengurujevega mesa.

Oblasti so lani naštele skoraj 45 milijonov kengurujev, kar je skoraj dvakrat toliko kot število prebivalcev Avstralije. Še leta 2010 je bilo kengurujev "le" 27 milijonov, za tak porast pa krivijo padavine, ki da so tem živalim prinesle več hrane, navaja BBC.

A mnogi se bojijo, da bi na milijone kengurujev lahko stradalo, če prihajajoče avstralsko poletje s seboj prinese sušo. Avstralija ima strogo zakonodajo glede pobijanja živali. Vsaka od zveznih držav ima točno določene kvote za komercialne dovolilnice za lov in odstrel, večina teh licenc za odstrel pa sploh ni izkoriščena zaradi nizke tržne cene kengurujevega mesa in pomanjkanja povpraševanja.

Kontroverzna tema
Odstrel kengurujev je na celini kontroverzna tematika, ki vsako leto dviguje prah, saj nasprotniki trdijo, da ni dokazov, da bi zmanjšanje kengurujske populacije okolju dejansko koristilo.

Pri odstreljenih kengurujih običajno uporabijo njihov kožuh in usnje, ki ju izvažajo, meso pa zaradi prenizkega povpraševanja najpogosteje kar zavržejo.

Kengurujevo meso, ki zaradi svoje pustosti spominja na divjačino, je zaradi visoke vsebnosti proteinov in organizmu koristnih konjugiranih linolnih kislin (CLA) izredno zdravo. Poleg tega proizvajajo manj metana od rejnih živali, zato je meso do okolja prijaznejše.

Zakaj odpor do kengurujev?
Zakaj torej toliko odpora do uživanja kengurujev? Delno gre to pripisati dejstvu, da gre za nacionalno žival Avstralije, zato je uživanje kengurujev precej stigmatizirano.

Nekateri Avstralci so tudi nastrojeni proti kengurujevemu mesu, češ da gre za meso za turiste, ki bi radi ob obisku Avstralije užili vse eksote, od emujev do krokodila, vključno s kenguruji. Roko na srce, delno gre tudi za čisti rasizem. S kenguruji se namreč že od nekdaj prehranjujejo avstralski staroselci (Aborigini), zato mnogo Avstralcev to meso odpravlja kot "povoženo aboriginsko crkovino".

Profesor David Paton z Univerze v Adelaidu je za ABC dejal, da bi morali ljudje podpirati odstrel kengurujev, da bi zaščitili druge dele avstralske ekologije in preprečili "gnitje" živali. "Ni krivda kengurujev, da jih je preveč, ampak naša, ker nismo prej nadzirali njihovega števila, da bi s tem preprečili škodo, ki jo povzročajo. Če bomo te živali odstrelili, moramo to storiti humano, bi pa morali morda ob tem razmišljati tudi o tem, kaj bomo z odstreljenimi živalmi," je povedal Paton.

K. S. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 29

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • snikers 12. september 2017 ob 16:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  evo, tržna niša za fitneserje... po sirotki še kengurujski proteini :D
  +20
  -1
 • penzl 12. september 2017 ob 16:02
  Prijavi neprimerno vsebino
  Roko na srce, delno gre tudi za čisti rasizem. S kenguruji se namreč že od nekdaj prehranjujejo avstralski staroselci (Aborigini), zato mnogi Avstralci to meso odpravljajo kot "povoženo aboriginsko crkovino".

  Skrajno neprofesionalno vpletanje osebnih prepričanj novinarke v članek na nacionalnem portalu.
  +27
  -4
 • Dajana_B 12. september 2017 ob 16:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zakaj pa jih ne preselijo drugam? Tako kot slovenske medvede v Francijo.
  +3
  -21
 • zlobniCO2 12. september 2017 ob 16:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  mm če jim deneš soli na rep, ni boljše pečenke.
  +4
  -1
 • Dajana_B 12. september 2017 ob 16:09
  Prijavi neprimerno vsebino
  A lahko prosim nehate ubijati živali zaradi hrane? A lahko nehate jest meso, prosim?
  +2
  -61
 • Gaius Julius 12. september 2017 ob 16:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Dajana

  Zakaj jih ne preselijo? No, pa mi naštej vse države, kjer so kenguruji avtohtone živali. Avstralija, ....in to je to. Torej jih ne moreš preseliti nikamor, brez da bi popolnoma porušil naravno ravnovesje. Žal imamo že izkušnje s tem...
  +17
  -1
 • Proti 12. september 2017 ob 16:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Dajana_B> Zakaj pa jih ne preselijo drugam? Tako kot slovenske medvede v Francijo.

  A ti pomisliš še kaj več pri svojih briljantnih idejah? Se ti sanja, kje je Avstralija? Kam naj bi jih preselili? Pri naših medvedih gre za 10 osebkov pa še tu je potrebno pripraviti vso logistiko. Tu gre za milijone kengurujev. In medvedi niso tujerodna vrsta v Pirenejih. Kenguruji pa bi bili, ko jih premakneš iz Avstralije.

  Kaj naj naredijo, če jih ne pojedo? Bi bila ti vesela Avstralka, ko bi ti ob naslednji suši smrdelo 20 crkotin okoli tvoje hiše?
  +13
  -1
 • Olorin 12. september 2017 ob 16:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Dajana
  "Zakaj pa jih ne preselijo drugam? Tako kot slovenske medvede v Francijo."

  Hohohoho, obozujem enostavne resitve problemov.
  +26
  -1
 • siggi 12. september 2017 ob 16:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Imel priliko pojesti kengurujev steak v Belgiji?! in me je navdušil. Prosil za rare, "da ga samo tako pečejo" je reku natakar. Toplo priporočam.
  +8
  -1
 • HOR 12. september 2017 ob 16:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  Suša prinasa smrt zaradi lakote in trpljenje, tako da je odstrel določene populacije bolj humana rešitev.
  Narava je kruta...
  +8
  0
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!