V New Yorku naj bi bilo okoli dva milijona podgan. Foto: MMC RTV SLO
V New Yorku naj bi bilo okoli dva milijona podgan. Foto: MMC RTV SLO

Posebna mestna številka za razne pritožbe 311 ima letos več kot 24.000 prijav zaradi podgan, vendar pa oblasti v New Yorku niso prepričane, ali je to zaradi naraščanja števila podgan ali zaradi večjega števila prenosnih telefonov, kar je omogočilo več prijav.

Mestni finančni nadzornik Scott Stringer je kritičen do ministrstva za zdravstvo in podjetje, ki upravlja podzemno železnico MTA, ker se prepočasi odzivata na problematiko.

Vodstvo MTA-ja je pri tem še posebej izvirno. Potnike iz zvočnikov nenehno opozarjajo, naj ne mečejo smeti na tire, ampak v koše za smeti, ki pa so jih z nekaterih postaj odstranili zato, da se iz njih ne bi hranile podgane.

Več prebivalcev ali podgan?
Natančnega števila podgan v mestu, kjer so postale že neke vrste neuradna maskota, ni mogoče izračunati. Lanska doktorska študija na univerzi Columbia je ocenila, da jih je okrog dva milijona. Mit, da jih je v 8-milijonskem mestu več kot ljudi, naj bi bil tako razbit.

Ni dvoma, da v New Yorku ponoči kraljujejo podgane, še posebej tam, kjer ni veliko potepuških mačk. Meščane je pred kratkim razburil posnetek podgane na spletni strani YouTube, ki si je po stopnicah na postajo podzemne železnice vlekla cel trikotni kos pice, kar bi ji moralo zadostovati za ves mesec.