Na svetu v divjini živi le 1.800 velikih pand, zaradi česar spadajo med ogrožene živalske vrste. Foto: Reuters
Na svetu v divjini živi le 1.800 velikih pand, zaradi česar spadajo med ogrožene živalske vrste. Foto: Reuters

Triletna Bao Bao, prva preživela svoje vrste od mladičev, ki so se skotili v Narodnem živalskem vrtu Smithsonian v Washingtonu od leta 2005, je očarala obiskovalce in tiste, ki so jo na spletu opazovali v živo prek "panda cama". "Osvojila je srca ljudi po vsem svetu, ki so spremljali njeno odraščanje ... bila je ambasadorka okoljevarstvenega gibanja," je v izjavi za javnost povedala Brandie Smith, vodja živalske oskrbe v omenjenem živalskem vrtu.

Bao Bao je vključena v program parjenja za velike pande, ki je del sporazuma med washingtonskim živalskim vrtom in Kitajsko zvezo za ohranjanje divjine, po katerem se morajo vsi mladiči, skoteni v narodnem živalskem parku ZDA, preseliti na Kitajsko do svojega četrtega leta. Njen starejši brat Tai Šan, denimo, je na Kitajsko odšel leta 2010.

Samičko bosta na poti do Čengduja in naprej, v poseben rezervat za velike pande, spremljala oskrbnik in veterinar iz Washingtona, na poti bosta pazila nanjo in jo oskrbovala z najljubšimi priboljški, med katere spadajo bambus, jabolka, kuhan sladki krompir in voda.

Bao Bao mora najprej postati spolno zrela, to naj bi se zgodilo med petim in šestim letom starosti, preden se vključi v program parjenja, dotlej pa bo gotovo že privajena na svoj novi dom. "Žalostni smo, da odhaja, a hkrati veseli zaradi prispevka, ki ga bo dala svetovni populaciji velikega pande," še dodaja Smithova.

V Washingtonu bodo kmalu priredili posebne dogodke, na katerih se bo javnost lahko poslovila od Bao Bao.