Android Marke je zabeležil 10 milijardni prenos aplikacije za pametne naprave. Foto: MMC RTV SLO
Android Marke je zabeležil 10 milijardni prenos aplikacije za pametne naprave. Foto: MMC RTV SLO

Spletnemu velikanu je preboj uspel pet mesec po objavi informacije o 15 milijardah prenosov aplikacij za Androidovega največjega tekmeca Apple, ki svoje aplikacije prodaja v App storu. Ta se je s številom prenosov za telefone iPhone, tablice iPad in prenosne predvajalnike iTouch pohvalil pred petimi meseci.

Rast uporabe Androidovih aplikacij je razumljiva glede na podatek, da je imela v letošnjem tretjem četrtletju več kot polovica po svetu prodanih pametnih telefon nameščen sistem Android, kar potrjujejo podatki mednarodne tehnološko analitske hiše Gartner.

Tako so po svetu v tretjem četrtletju prodali 60,5 milijona pametnih telefonov z Androidom, kar pomeni, da ima Android že 52,5-odstotni tržni delež. Lanski delež v istem obdobju je znašal 23,3 odstotka.

Padec prodaje je medtem ugotovila finska Nokia, ki je prodala 19,5 milijona pametnih telefonov, s čimer je prodaja na letni ravni s 36,3 odstotka padla na 16,9 odstotka. Delež prodaje iPhonov s sistemom Ios se je zmanjšal tudi v Applu, kjer so prodali 17,9 milijona telefonov iPhone, kar pomeni zmanjšanje tržnega deleža s 16,6 odstotka na 15 odstotkov.