Maskota skupine, ki je uradno prenehala delovati lani, a se je znova aktivirala z vse odmevnejšimi akcijami. Foto: LulzSec
Maskota skupine, ki je uradno prenehala delovati lani, a se je znova aktivirala z vse odmevnejšimi akcijami. Foto: LulzSec

Nimamo vodje. Gibanje proti oblastem brez vodstva te oblasti spravlja ob pamet. Gibanja namreč oblasti ne morejo ustaviti z uničenjem ali podkupovanjem njegovega vodstva.

YourAnonNews, eden od Anonimneževih kanalov obveščanja
Hector Xavier Monsegur
Hector Xavier Monsegur naj bi več mesecev sodeloval z oblastmi. V Anonymousu domnevajo, da mu je FBI prišel na sled in nanj pritisnil. Foto: Twitter

Eno osebo so aretirali v Chicagu, dve na Irskem in eno v Veliki Britaniji. Aretacije so sledile priznanju krivde vodje skupine, ki se je na spletu identificiral kot heker TheRealSabu, v vsakdanu pa kot Hector Xavier Monsegur. Obtožen je 12 kaznivih dejanj vlomov v računalniške sisteme, so sporočili ameriški organi pregona in dodali, da je v zadnjih mesecih z njimi sodeloval. Po poročanju CNN-a naj bi zvezno sodišče v New Yorku v prihodnjih dneh izdalo obtožnico.

Monsegur je po poročanju New York Timesa 28-letni nezaposleni Portoričan, ki z dvema otrokoma živi v New Yorku. S FBI-jem naj bi sodeloval od lanskega poletja.
Haktivistična skupina (kar pomeni, da pri 'hekanju' podpirajo določene vrednotne ali politične cilje) LulzSec je v zadnjem letu izvedla precej odmevnih napadov na široko paleto vplivnih mednarodnih organizacij in vlad.
Med drugim so redno napadali spletne strani Cie in FBI-ja, medijske mreže Fox, v dveh britanskih časopisih so objavili lažno osmrtnico njihovega lastnika Ruperta Murdocha, vdrli so v sistem zveze Nato ter uničevali spletne strani številnih vlad po vsem svetu. V obrambo Juliana Assangea, ki so ga takrat aretirali v Veliki Britaniji ter obtoževali na Švedskem, so napadali vse organizacije, ki so delovale proti WikiLeaksom. Vdrli so v sisteme korporacije Sony in močno načeli njihov sistem PlayStation.
Znani so postali tudi po dveh odmevnih vdorih v sisteme ameriških zasebnih varnostnih podjetij, ki sta tesno sodelovali z ameriško vojsko in številnimi ameriškimi državnimi organi, podjetij HBGary ter Stratfor. Pri slednjem so se dokopali do petih milijonov elektronskih sporočil, ki jih prav te dni v sodelovanju s svetovnimi medijskimi hišami analizira in razkriva WikiLeaks.

FBI zagrozil z odvzemom otrok?

Občasno so tudi sami postali žrtve "konkurenčnih" hekerskih skupin. Po poročanju več virov iz Anonymousa so člani LulzSeca velikokrat za seboj neprevidno puščali elektronske sledi, ki so jih v napadih pridobile druge hekerske skupine. Vir iz Anonymousa sporoča, da je FBI LulzSecu po vsej verjetnosti na sled prišel prav na ta način in medtem pritisnil na Monsegurja, da je začel sodelovati z njimi. FBI naj bi mu grozil z odvzemom njegovih dveh otrok.
LulzSec ni enako Anonimnež
LulzSec sicer sam ne predstavlja skupnosti Anonymous, je njen del, hkrati pa je deloval precej bolj zaprto za zunanje člane. Član Anonymousa lahko sicer postane kdor koli. Glede na to, da je Monsegur v večletnem delovanju znotraj najnaprednejših hekerskih skupin v Anonymousu nedvomno izvedel veliko o drugih članih, utegnejo tokratne aretacije privesti do razkritja še veliko več Anonimneževih hektivistov. Pred dnevi je Interpol aretiral 25 domnevnih članov Anonymousa po celem svetu, kar bi se lahko še nadaljevalo.
A kot poudarjajo v tej skupnosti, "Sabu" Monsegur ni nikakršen vodja, LulzSec je le košček sestavljanke, "ideja gre naprej". Skupin, ki po medmrežju sledijo viziji "for the lulz" (za smeh), ni zmanjkalo. Ostajajo LulzRaft, LulzBoat in še mnogo drugih. Da z Anonimneževimi hekerskimi sposobnostmi ni konec, kaže svež napad na strežnike protivirusnega podjetja Panda Security. Po trditvah skupine AnonIRC, ki izvaja operacije v okviru operacije AntiSec, je prav Panda kriva za prej omenjenih 25 aretacij.

"Nimamo vodje. Gibanje proti oblastem brez vodstva te oblasti spravlja ob pamet. Gibanja namreč oblasti ne morejo ustaviti z uničenjem ali podkupovanjem vodstva," so sporočili z enega izmed Anonovih kanalov na Twitterju.

Nimamo vodje. Gibanje proti oblastem brez vodstva te oblasti spravlja ob pamet. Gibanja namreč oblasti ne morejo ustaviti z uničenjem ali podkupovanjem njegovega vodstva.

YourAnonNews, eden od Anonimneževih kanalov obveščanja