Znanost in tehnologija - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Znanost in tehnologija - Arhiv
Satelitom Galileo množično odpovedujejo atomske ure Na satelitih evropskega navigacijskega sistema Galileo je odpovedalo že devet atomskih ur. Sistem še vedno normalno deluje, a nadaljnje izstrelitve so zdaj pod vprašajem.
IJS razvil pametno uro, ki bo v veliko pomoč starejšim Pametna ura IN LIFE z uporabo novih podpornih tehnologij, naprednih algoritmov in storitev starejšim omogoča in podaljšuje samostojno življenje, so sporočili z Instituta Jožef Stefan, kjer so uro ...
Tri bolezni, ki bi lahko povzročile nove epidemije Znanstveniki menijo, da bi virusi MERS, NIPAH in mrzlice Lassa lahko pomenili naslednjo zdravstveno nevarnost na svetovni ravni, zato želijo čim prej razviti cepiva.
Umrl Gene Cernan, zadnji astronavt, ki je stopil na Luno Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je v 82. letu starosti zaradi zdravstvenih težav umrl Gene Cernan, zadnji astronavt, ki je stopil na Luno oziroma je 14. decembra 1972 kot zadnji ...
Slovenski znanstveniki razvili biološko napravo, ki preži na vnetja in sama izdela zdravilo Raziskovalci Kemijskega inštituta so z genskim "hekanjem" izdelali celice, ki v telesu samodejno zaznavajo vnetje in sprožijo terapevtski odziv - izdelavo zdravila.
Slepe miši spregledale s prisajenimi človeškimi fotoreceptorji Ameriški raziskovalci so slepim mišim povrnili vid s presaditvijo človeških fotoreceptorskih celic. Ta dosežek sicer ni nov, jim je pa uspelo pridobljeni vid vzdrževati precej dlje - devet mesecev.
Edinstveni svet iz kovine bo dobil človeškega obiskovalca Nasa je razglasila začetek dveh novih misij, namenjenih preučevanju nastanka Osončja. Ena bo obiskala edinstveno, 230-kilometrsko kepo iz kovine, druga pa trojanske asteroide. Po obletu Plutona
WhatsAppova zadnja vrata bi lahko pomenila resno grožnjo zasebnosti V priljubljeni aplikaciji za klepetanje prek spleta WhatsApp je bila odkrita varnostna luknja, ki bi Facebooku in vladam lahko omogočila prestrezanje in branje sporočil kljub šifriranju.
Retrovirusi v DNK-ju bi lahko bili pomembni pri razvoju možganov Švedski znanstveniki so odkrili, da bi retrovirusi, ki so se skozi milijone let vgradili v človeški DNK, lahko vplivali na izražanje genov in posledično na oblikovanje možganov.
Je "manjkajoči" element v zemeljski sredici silicij? Simulacije japonskih znanstvenikov kažejo, da je element, ki predstavlja zajeten delež jedra Zemlje, najverjetneje silicij. Jedro sestavljata še železo in nikelj.
Na testu: MyKi Watch - Veliki brat za otroke Svet se je od naših otroških dni precej spremenil – tehnologija nam dopušča večjo povezanost in dosegljivost, kar je za rahlo paranoidne starše ali takšne starše, ki imajo radi nadzor, odlično, saj ...
Galaktična pot Voyagerjev dobila obrise Skoraj 40 let že sondi Voyager postavljata nove rekorde, vsaka v svoji smeri hiteč iz sončnega sistema proti sosednjim zvezdam. Vesoljski teleskop Hubble je preveril, kaj ju čaka na poti.
Študija: Bližje prometnic je večje tveganje za razvoj demence Ljudje, ki živijo znotraj 50-metrskega pasu ob hrupnejših in prometno bolj obremenjenih ulicah, imajo za sedem odstotkov več možnosti za razvoj demence kot tisti, ki živijo dlje kot 300 metrov od ...
Potrdili nov organ v človeškem telesu Znanstveniki so potrdili, da v trebušnem predelu obstaja samostojen organ, za katerega so doslej menili, da gre zgolj za posamezne strukture. Organ je poznan pod imenom mezenterij, opisoval pa ga je ...
Sončne celice pod kožo bi lahko napajale srčne spodbujevalnike Študija švicarskih raziskovalcev kaže, da bi za napajanje srčnega spodbujevalnika zadoščala že 3,6 kvadratnega centimetra velika podkožna sončna celica.
Novi dokazi o neandertalskem kanibalizmu, prvič s severa Evrope Globoko v votlinah pri kraju Goyet v Belgiji so raziskovalci našli grozljive dokaze kanibalizma, saj se tamkajšnji neandertalci niso prehranjevali zgolj s konji, jeleni in mamuti, pač pa tudi drug z ...
Najbolj brani članki leta 2016 iz sveta znanosti in tehnologije Katere zgodbe ste na sekciji Znanost in tehnologija najraje brali leta 2016? Najbolj so vas (in nas) zanimali evolucija človeka, odkritje težnostnih valov in napredek slovenske znanosti.
40 fotografij: Nasa in Esa izdali svoj izbor posnetkov leta Največji vesoljski agenciji sta izdali izbor fotografij, ki so ali vizualno privlačne ali pa prikazujejo dogodke, ki so zaznamovali leto 2016.
Nasa gre na luno Evropo z vrtalnim strojem Nasina misija za Jupitrovo luno Evropa je letos postala dvodelna. Poleg orbiterja bo izdelan tudi pristajalnik, ki bo ali vrtal v ledeno skorjo ali pa se vanjo z veliko hitrostjo zarinil.
Se s Trumpom ZDA vračajo na Mesec? Nasa je najpomembnejša vesoljska agencija na svetu. Njen glavni šef je predsednik ZDA, in ta se bo kmalu zamenjal, z njim pa tudi Nasine prednostne naloge.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Na testu
link
Na testu: MyKi Watch - Veliki brat za otroke
32
9. januar 2017 ob 06:18 Svet se je od naših otroških dni precej spremenil – tehnologija nam dopušča večjo povezanost in dosegljivost, kar je za rahlo paranoidne starše ali takšne starše, ki imajo radi nadzor, odlično, saj ...
Več novic ...
Izjava dneva
link
Vesna Györkös Žnidar
21. januar 2017 ob 13:54 Schengen je de facto razpadel, prosti pretok ljudi je načet.
Več novic ...
Kazalo