Znanost in tehnologija - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Znanost in tehnologija - Arhiv
ZDA ošibile medmrežno nevtralnost Ameriška zvezna komisija je spremenila ureditev medmrežne nevtralnosti na način, ki to načelo slabi. Ponudniki interneta bodo lahko promet različnih podjetij obravnavali različno.
Slovenski raziskovalci nagrajeni za odkritje nove vrste jamskega hrošča: "Neodkritih vrst je še ogromno" Štirje slovenski raziskovalci so nedavno dobili prestižno nagrado za članek, v katerem so opisali novo vrsto podzemeljskega hrošča.
Norveška prva na svetu ugasnila analogni radio Norveška je končala prehod na digitalni radio in s tem postala prva država na svetu, ki je na nacionalni ravni ugasnila oddajanje valov FM.
Profesor Bohanec o (ne)prepovedi glifosata: Politiki so nebogljeni pred kvazizelenimi, ki strašijo z Monsantom Kvazizelenim bi skoraj uspelo s prepovedjo glifosata, ker je politika nebogljena, je za MMC ocenil profesor biotehnologije Borut Bohanec.
Odkrili najstarejše oko, ki šteje 530 milijonov let Mednarodna ekipa paleontologov je v fosilu odkrila do zdaj najstarejši primerek očesa, ki sega kar pol milijarde let v zgodovino. Zgradba organa se do danes ni bistveno spremenila.
Z igro do rekonstrukcije fresk: računalniški program, ki pomaga restavratorjem pri delu Stare freske in mozaiki današnji čas pogosto pričakajo v tako raztreščenem stanju, da se morajo restavratorji pošteno namučiti, ko skušajo množico fragmentov sestaviti v prvotno podobo.
Foto: 10 najodmevnejših raziskovalnih dosežkov ljubljanske univerze Ljubljanska univerza je ob začetku tedna univerze predstavila 10 najboljših raziskovalnih dosežkov univerze v tem letu.
Milan Gabor o hekerskem vdoru v NiceHash: Interna kraja kot teorija zarote "Ciljali so na človeka, ki ima popoln dostop, gotovo niso izbrali nekoga, ki skrbi za odnose z javnostjo," je etični heker Milan Gabor za MMC pojasnil, kdo je bil najverjetnejša tarča napada.
Videoigra kot zdravilo za hiperaktivne, neosredotočene otroke Klinična študija je pokazala, da lahko namenske videoigre izboljšajo stanje pri otrocih z motnjo aktivnosti in pozornosti. Med igro otroci rešujejo probleme, ki terjajo osredotočenost.
Pradavne ženske so bile prave hrustinje Na univerzi Cambridge so primerjali kosti žensk izpred 6.000 let in sodobnih atletinj - veslačic. Ugotovili so, da so bila dekleta nekoč precej krepkejša, najbrž zaradi trdega vsakodnevnega dela.
Z umetno roženico vrnili vid slepemu Na očesni kliniki UKC Ljubljana so uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice v Sloveniji. Pacient je bil skoraj popolnoma slep, zdaj pa brez očal bere časopise.
Lenarčič: Novi raziskovalni zakon je prazno satovje S predlogom zakona o raziskovalno-razvojni dejavnosti so nezadovoljni v raziskovalnih inštitutih in na univerzah, saj da je nedodelan, brez koncepta inovacijske dejavnosti in upoštevanja stališč ...
Na testu: Pozni tekmovalec – Nokia 8 Pred časom smo v rubriki Na testu preizkusili telefona Nokia 3 in 5, ki spadata med cenejše, tokrat pa smo dobili v roke model Nokia 8, ki naj bi bil vrhunec ponudbe proizvajalca HMD.
Preglove nagrade za: genske regulatorne mreže, večvalentne interakcije in strukture G-kvadrupleksov Kemijski inštitut je podelil tri Preglove nagrade za izjemno doktorsko delo na področju kemije in sorodnih ved. Nagrade so prejeli Tine Curk, Tina Lebar in Vojč Kocman.
Prestižna evropska nagrada za slovenski probiotični napitek na osnovi sirotke Inovativni prehranski izdelek On My Whey skupine slovenskih študentov je prejel tretjo nagrado na letošnjem evropskem tekmovanju Ecotrophelia.
Kaj poleg velikosti loči človeške možgane od šimpanzjih? Najbolj dramatične razlike med človekom in preostalimi primati so v možganih, ki so gotovo glavni organ, ki človeku daje njegovo posebno identiteto. Razlike je raziskala študija univerze Yale.
Prvi obiskovalec iz tujega sistema je ... asteroid v obliki cigare, 'Oumuauma Nihče ne ve, od kod je prišel. Nihče ne pozna njegove starosti. Vedo pa zagotovo, da ni od tod.
Zoisova nagrada Slobodanu Žumru, ki je prispeval tudi k razvoju zaslonov telefonov Zoisovo nagrado za življenjsko delo je na slovesnosti v Ljubljani dobil fizik Slobodan Žumer, avtor 270 znanstvenih člankov, ki so citirani več kot 9.000-krat.
Varnostno-nadzorni center Galilea v Slovenijo? Odločitev o novem sedežu varnostno-nadzornega centra Galileo, ki ga bodo selili iz Velike Britanije na ozemlje EU-ja, bo po neuradnih informacijah sprejela Evropska komisija januarja prihodnje leto.
Slovenski znanstveniki odkrili gen, ki povzroča prezgodnje staranje V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so predstavili gen za prezgodnje staranje, ki so ga odkrili slovenski znanstveniki in raziskovalci Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko ...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Na testu
link
Na testu: Pozni tekmovalec – Nokia 8
28
30. november 2017 ob 06:14 Pred časom smo v rubriki Na testu preizkusili telefona Nokia 3 in 5, ki spadata med cenejše, tokrat pa smo dobili v roke model Nokia 8, ki naj bi bil vrhunec ponudbe proizvajalca HMD.
Več novic ...
Izjava dneva
link
Miro Cerar
6
15. december 2017 ob 13:29 Čas še ni primeren, da bi se pogovarjali o priznanju.
Več novic ...
Kazalo