Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Za sam priklop v omrežje je treba upoštevati le nekaj tehničnih zahtev in nastavitev
  • Gre za dvosmerno uporabo omrežja
  • Širiti se želijo tudi zunaj Ljubljane
Točka omrežja wlan
Tehnično gledano je treba upoštevati le nekaj dogovorov glede nastavitev in se je že mogoče povezati v omrežje s svojo opremo. Seveda pa je sodelovanje na tem tehnični ravni že lahko prezahtevno za nekatere in zato se trudimo vse skupaj poenostaviti do te mere, da se je dovolj strinjati s pobudo in si želeti sodelovati, za drugo pa potem poskrbi tehnologija - torej ta, ki jo razvijamo - sama, pojasnjuje naš sogovornik. Foto: Wlan Ljubljana
       V prvi vrsti je želja pokazati, da lahko s sodelovanjem zgradimo tudi nekaj tako tehničnega, sodobnega, kot je brezžično računalniško omrežje, kjer vsak prispeva na neki svoj način: nekdo s časom in energijo, drugi z znanjem, tretji s prostorom za točko in četrti z opremo. Sam razvoj takega omrežja je tako odprt in vsakdo lahko pristopi k njemu.       
       Mogoče je najboljša vzporednica odpiranje novega javnega prostora, v tem primeru virtualnega, novega medija, kjer lahko ljudje na različne načine sodelujejo, prispevajo, ga uporabljajo, nekateri izmed njih pa njegovo uporabo spodbujajo in pomagajo pri širjenju znanja in tehnologij ter kažejo dobre prakse za njegovo kakovostno uporabo.       
Ekipa Wlan Ljubljana
"Tako omrežje in njegova postavitev sta tudi zanimivi, zabavni in poučni. Omogoča sodelujočim nabiranje in izmenjavo znanja, ki bi ga sicer stežka pridobili. Pa tudi prijetno je videti rasti omrežje po mestu in zadovoljne obraze uporabnikov ter drugih sodelujočih. Omrežje je namreč v prvi vrsti skupnost," pravi Mitar Milutinović. Na fotografiji pa je del ekipe, ki pomaga vzpostavljati to skupnost. Foto: Wlan Ljubljana
Brezžični usmerjevalnik
"Žal je trenutno še sam korak prenosa programske opreme odvisen od usmerjevalnika (routerja) in pri nekaterih ni tako enostaven (medtem ko je pri nekaterih zelo). Zato so se odločili, da sami pripravijo usmerjevalnik WiFi, ki ga je treba le še priklopiti na lokaciji, recimo postaviti na okensko polico. Pride tudi skrbnik, ki pomaga pri sami postavitvi usmerjevalnika (recimo, če se nanj priklopi še zunanja antena) in ob morebitnih vzdrževanjih kakor tudi vprašanjih," pojasnjuje naš sogovornik. Foto: EPA
Postavljanje točke
Ekipa, ki dela na projektu, zagotavlja, da z veseljem pomagajo, kjer koli se že zatakne. "Tako da tehnične ovire gotovo ne smejo biti ovira, da kdo ne bi sodeloval v omrežju, saj smo tu vsi skupaj, da jih prebrodimo. Možnosti je tudi veliko, tako da neki način sodelovanje se gotovo najde." Foto: Wlan Ljubljana
       Tako omrežje odpira popolnoma nove možnosti delovanja, sodelovanja med ljudmi in omogoča uporabo brezžičnih tehnologij na načine, kot si jih do zdaj še predstavljati nismo mogli       
 Mitar Milutinović
Ljubljana
Projekt se je začel v Ljubljani, ampak že tečejo pogovori, da bi se nekaj podobnega začelo v Mariboru, Novi Gorici in Sežani. Foto: Thinkstock
       Ni potrebno, da smo vsi enaki ali da enako razmišljamo, ampak da se ujemamo le v tej osnovni ideji, da je tako omrežje nekaj, kar si želimo.       
 Milutinović o ekipi projekta

Dodaj v

Brezžično omrežje kot nov prostor komunikacije med ljudmi

Z malo truda in dobro voljo se odpirajo prostrane možnosti uporabe novih tehnologij
2. maj 2010 ob 17:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Skupina zanesenjakov v Ljubljani vzpostavlja nov virtualni medij - brezžično omrežje, prek katerega lahko ljudje delijo z drugimi svoje datoteke, dostop do spleta, misli in ideje.

V MMC-ju smo vam na kratko že predstavili projekt Wlan Ljubljana in njegovo širjenje brezplačnega dostopa do spleta s pomočjo "navadnih" imetnikov spletne povezave, ki ponudijo dostop do spleta prek svojega brezžičnega usmerjevalnika. A ker sama ideja pokriva še veliko širše področje in ambicije, smo se o tem pogovarjali z Mitarjem Milutinovićem, študentom fakultete za računalništvo in informatiko ter članom Wlan Ljubljana odprtega brezžičnega omrežja.

V Ljubljani se vzpostavlja odprto brezžično omrežje. Kakšni so konkretno vaši cilji?
V osnovi se tako vse skupaj vrti preprosto okoli vzpostavitve odprtega brezžičnega omrežja. To je čisto konkreten cilj, ki pozneje omogoča veliko drugih možnosti, idej. Recimo nekatere, ki se trenutno bolj izražajo, so povezovanje različnih javnih, umetniških in kulturnih, produkcijskih, izobraževalnih, raziskovalnih in vseh drugih zainteresiranih prostorov med seboj, kar bi omogočilo potem sodelovanje ter mreženje med njimi. Hkrati tako omrežje omogoča prosto izmenjavo znanja in informacij med sodelujočimi v omrežju in v drugih omrežjih, s katerimi je to omrežje povezano, kar je ponovno nekaj, kar se nam zdi pomembno, saj je ključnega pomena za vzpostavljanje družbe enakih možnosti za vse. Zato želim prek omrežja pritegniti tudi skupine, ki so sicer odrinjene na rob družbe in se odrivajo vedno bolj ravno zaradi otežkočenega dostopa do sodobnih tehnologij ter načinov pridobivanja znanja in informacij. Seveda pa si želimo tudi čisto konkretnih stvari, kot je, recimo, možnost priklopa na to omrežje na čim širšem območju Ljubljane, pa tudi drugje po Sloveniji in se povezovati s podobnimi omrežji iz tujine.

Komu je to omrežje namenjeno?
Omrežje je namenjeno vsem. Torej od tistih, ki jih veseli igrati se s tehnologijo in želijo to delati skupaj z drugimi in uživati v trenutkih, ko se njihova točka poveže s kakšno prek Ljubljane, do tistih, ki se najdejo nekje na širokem spektru mogočih uporab omrežja ter sodelovanja v njem. Omogoča povezovanje vseh teh in s tem tudi sodelovanje. Hkrati pa je tudi super poligon za izobraževanje in raziskovanje omrežnih tehnologij in na splošno računalništva, tako da si želimo pritegniti tudi šole in druge izobraževalne ter raziskovalne ustanove.

Ali sodelujete tudi z Mestno občino Ljubljana, ki želi vzpostaviti brezžični dostop do medmrežja predvsem za lažjo komunikacijo med njenimi službami, pa seveda tudi kot dobrodošlo "ponudbo" turistom in občanom?
Z njimi smo v stiku in, kot ste omenili, je njihovo omrežje drugače zasnovano kot naše. Predvsem ima drugačne okvirje, ki jih želi zadovoljiti, in s tem tudi drugačne prioritete. V določenem delu se te sicer prekrivajo in tu upamo, da bomo lahko našli načine, kako sodelovati. Možnosti za to gotovo so. Hkrati tudi upamo, da bi nekatere od naših idej našle prostor tudi v omrežju MOL-a. Mi namreč v prvi vrsti gradimo brezžično računalniško omrežje, ki omogoča sodelovanje in komunikacijo med ljudmi (in napravami), ki ga uporabljajo. Tako se odpira nov prostor, nov medij. Zato gre za dvosmerno uporabo omrežja, kjer lahko uporabniki tudi ponujajo svoje vsebine in storitve, ga z njim polnijo ter s tem soustvarjajo. Zaradi svoje brezžične narave pa to odpira popolnoma nove možnosti. Medtem MOL želi ponujati v prvi vrsti le dostop do medmrežja, torej enosmerno delovanje svojih uporabnikov. To je sicer razumljivo, saj je tudi to, kar si po navadi najbolj želijo in predstavljajo pod takim brezžičnim omrežjem, ampak mi si pa želimo spodbuditi zavedanje o tem, da je lahko uporaba omrežja tudi kreativna, da lahko ustvarja, prispeva in ne le, da uporablja.

Kako postavitev takega omrežja poteka - kako se lahko priključi nekdo, ki želi sodelovati?
To je odvisno od tega, kako želi sodelovati. V omrežju je mogoče sodelovati na veliko načinov, ne le s postavitvijo točke, ki sicer najbolj konkretno prispeva k omrežju. Za sam priklop v omrežje je treba upoštevati le nekaj tehničnih zahtev in nastavitev. Razvili smo sistem, ki omogoča, da uporabnik le registrira točko na spletnem vmesniku na naši spletni strani (pove, kje bo, in nekaj drugih splošnih podatkov, lahko pa se tudi spusti bolj v podrobne nastavitve), sistem pa mu izdela programsko opremo, torej njegov brezžični usmerjevalnik WiFi, ki ga želi uporabiti v ta namen. Ta programska oprema že vsebuje vse nastavitve, tako da točka ob vklopu že deluje pravilno ter jo je le treba priklopiti na medmrežje in se že poveže v omrežje. Vse to je mogoče na kar nekaj najbolj popularnih usmerjevalnikov WiFi, ki se dobijo v trgovinah, žal pa ne na vseh. Trenutno je korak prenosa te programske opreme odvisen od usmerjevalnika in pri nekaterih ni tako enostaven. Zato smo se odločili za akcijo, ki smo jo poimenovali "odpri okno", kjer mi pripravimo usmerjevalnik WiFi in ga je treba le še priklopiti na lokaciji, recimo postaviti na okensko polico. Hkrati pa z usmerjevalnikom pride še skrbnik, ki pomaga pri sami postavitvi usmerjevalnika (recimo, če se nanj priklopi še zunanja antena) in ob morebitnih vzdrževanjih. Ob samem usmerjevalniku pa je potrebna še sama postavitev točke. In tu je res veliko možnosti - od postavitve na okensko polico, postavitve na zunanjo stran okna, prek postavitev na balkonih do postavitev na strehah.

Je na tem brezžičnem usmerjevalniku mogoče ločiti domače brezžično omrežje in omrežje, ki ga želiš ponuditi v splošno uporabo?
Ne. Zaradi tehničnih omejitev usmerjevalnik, ki deluje v našem omrežju, lahko brezžično deluje le v njem. S tem se lahko tudi bolje zagotavlja sama varnost uporabe take točke v gostiteljskem omrežju.

Kako veliko območje se pokrije s takim "enostavnim", splošno razširjenim usmerjevalnikom?
Osnovna omejitev je vidna razdalja. Torej kakršne koli prepreke drastično zmanjšajo domet. Če preprek ni, pa navaden usmerjevalnik brez dodatne zunanje antene deluje nekje do 100 metrov, kar v mestu večinoma pomeni, da je prej že kakšna druga stavba na poti. S kakšno zunanjo anteno se ta domet sicer poveča, ampak večinoma to koristi le za izboljšavo povezovanja med točkami samimi, saj se je treba zavedati, da komunikacija med točko in uporabnikom mora biti dvosmerna, kar pomeni, da ne samo, da mora, recimo, njegov prenosnik loviti signal točke, mora tudi točka loviti signal prenosnika.

Ali posameznik s tem ponudi vso svojo hitrost spletne povezave?
Ne. Za vsako točko se lahko nastavi, koliko gostiteljske povezave sme največ uporabljati. Prav tako pa je delovanje vseh točk mogoče spremljati prek naše spletne strani, tako da lahko posameznik spremlja v živo, kako točno deluje njegova točka in koliko povezave uporablja. Samo delovanje omrežja (kot tudi uporabljene tehnologije) je odprto in na voljo vsem v vpogled.

So njegovi podatki na računalniku zavarovani?
Da. Omrežje je popolnoma ločeno od gostiteljskih omrežij, v katere se točke priklopijo. Tako da, razen če posameznik sam ne omogoči dostop do podatkov oziroma vzpostavi kakšno storitev v omrežju, iz omrežja ni mogoč dostop do njih.

Kakšen je odziv ljudi in organizacij?
Glede na to, da še nismo aktivno začeli same promocije omrežja, ampak smo za zdaj to prepuščali bolj spontanemu informiranju, je odziv zelo pozitivno presenetljiv. Tolikšen, da pozivamo vse, ki bi si želeli pomagati pri organizacijskih aspektih, da se nam javijo. Namreč uskladiti vse ponudbe za lokacije, povpraševanja, ideje, ogledati si ponujene lokacije, razmisliti, kako in kaj bi bilo najboljše na dani lokaciji, uskladiti to s svetom stanovalcev in podobno ... trenutno nam za vse to primanjkuje časa. Kaže se, da smo tehnične zadeve zadostno poenostavili, tako da največ časa gre v take organizacijske zadeve, kjer je treba uskladiti vse potrebno, sama postavitev točke pa je potem že skoraj rutinsko opravilo. Seveda pa bo potrebno še veliko več lokacij, da omrežje (po Ljubljani) postane dovolj gosto, da bo pokrivalo dovolj širok prostor, da bo res uporabno za inovacije. Ampak trenutno zanimanje kaže, da ljudje želijo sodelovati.

Se boste "širili" tudi zunaj Ljubljane oz. ali veste, ali se kaj podobnega vzpostavlja tudi drugod po Sloveniji?
Da, gotovo. Želimo si, da se ta pobuda prime tudi drugje po Sloveniji. Sama tehnologija to podpira in tako lahko nastane vseslovensko odprto brezžično omrežje. Koliko šele to odpira vrata domišljiji glede možnosti takega omrežja! Pač, začeli smo v Ljubljani, ampak smo se že pogovarjali tudi o tem, da bi se nekaj podobnega začelo v Mariboru, Novi Gorici (v sodelovanju z že obstoječim podobnim omrežjem tam) in Sežani. Potrebna je pač aktivna skupina ljudi, ki bi potem lokalno na tem delala. Tako da če koga zanima, se nam naj kar javi in bomo z veseljem pomagali, da se vzpostavi oziroma razširi omrežje tudi drugje. Prav tako sodelujemo tudi z drugimi podobnimi omrežji po Evropi, kjer sodelujemo tako na izmenjavi znanja in tehnologij, ki jih skupaj odprtokodno razvijamo, kot tudi na ravni vsebin in storitev, kjer izmenjujemo ideje ter izkušnje uporab takih omrežij.

Ana Svenšek
Prijavi napako
Komentarji
Volodya
# 02.05.2010 ob 17:22
Sem za !!!!!!!!
WiW
# 02.05.2010 ob 23:08
@123spizdi: Vsak, ki to hoče, lahko to stori že sedaj brez večjih problemov, s tem omrežjem ali pa brez njega. In čim bolj se bo kdorkoli šel cenzuro, deep packet inspection in podobne slabe prakse, bolj bo razširjena uporaba aplikacij in protokolov, ki naredijo uporabo kriptografskih algoritmov enostavnejšo za vse. Preprosta evolucija.

:-)
mmitar
# 02.05.2010 ob 20:42
Za dostop do Interneta se ne uporablja direktno povezava gostiteljskega omrežja, tako da do zlorab le-te ne more priti. Povezava se uporablja izključno za to, da se točka poveže v preostanek omrežja. To omrežje pa je potem povezano z drugimi podobnimi omrežji in tudi Internetom.
provokatorr
# 03.05.2010 ob 07:14
Za boljšo komunikacijo med ljudmi???

Po moje bo zadeva šla bolj v tej smeri, da bodo ljudje, tudi ko bodo med ljudmi, še bolj tipkali po svojih prenosnikih, telefonih, I-padih, kot sedaj, namesto, da bi se ob kavici pogovarjali....
123spizdi
# 02.05.2010 ob 17:44
Vse lepo in prav... Kaj pa recimo zloraba IP-naslovov? Kako bo pa prostovoljnež, ki ponudi svoje omrežje zavarovan pred zlorabo le-teh.?

npr. Bo kakšen "frik" prek tvojega omrežja razpečeval pedofilske slike, in bodo na koncu kriminalisti pozvonili pri tebi doma?
mmitar
# 03.05.2010 ob 11:34
Glede sevanja smo mnenje zapisali na naši strani pod pogostimi vprašanji.
FooFighter
# 03.05.2010 ob 08:49
meni se pa zdi ideja odlična

glede tehničnih izvedb, varnosti, ... ne bom čivkal, ker nimam pojma
imam pa občutek, da nezaupanje še ni potrebno

zakaj mi je pa ideja všeč?
ker dokazuje, da obstajajo rešitve, kako se rešiti monopolnih ponudnikov internetnih storitev.
in prej ko slej bo cenzura ipd. vedno bolj prisotna, kar bo posledica vač ali manj lobiranja bogatih korporacij, politični pritisk se bo pa izvajal na ponudnike, ki bobo nato pritiskali na uporabnike! se že dogaja!
sqjam
# 03.05.2010 ob 06:08
Kupiti? :P
Pojdi na http://wlan-lj.net/ in si ponovno preberi za kaj se gre :)
mmitar
# 02.05.2010 ob 21:25
Ali pa koristno uporabljen.
Zatarra
# 02.05.2010 ob 21:16
In tako bo naš eter še malce bolj onesnažen.

Samo moj kratek komentar, v zavedanje.
aleks2000
# 02.05.2010 ob 18:21
Po moje bi bilo bolje, da se propagira FON omrežje.
www.fon.com za tiste ki ne vedo...
Shenkey
# 16.07.2010 ob 15:50
Odlično, z tem uničiš vsako možnost tožbe od RIAA, zaradi kršenja intelektualne lastnine :)
nolanded
# 04.05.2010 ob 10:36
Po moje bi bilo bolje, da se propagira FON omrežje.
www.fon.com za tiste ki ne vedo...


Klinc pa FONERA. Pol pa pol folka nima vklopljenga ruterja pa si ti lahk še tako točko postavu k pa nujn rabiš so pa vse FONERE na OFF.

Neki se more pogruntat d bo disciplina. Kar pa brez sofinanciranja interneta ne bo šlo. Logičn je men da naum plaču 10/10Mbps k je dražji če rabim 4/1Mbps za mojo rabo. Če pa mi kir subvencionira al pa sofinancira (kakrkol) desetko pa ni blema. Plaču bom mal več ampak še vedn ne polno ceno. Disciplina pa tud bo, da bo skoz vžgan, če ne mi pač skenslajo pa vse plačam sam. Brez enga resnga dogovora, da se nardi mreža ne bo nč.

Sem pa žal pred leti bil sam del ekipe, ki s eje trudla na enem delu SLO pokrit mesto in še neki okolice ampak ni bilo posluha ne pr sponzorjih ne pr občini, ker to itak pr nas kao ni aktualn. Upam da bo kle kej boljš ...
mmitar
# 02.05.2010 ob 22:52
@123spizdi: Le do IPv6.
_Matjaz_Marcina
# 02.05.2010 ob 22:04
Hočem ti povedati malo v komični absurdni obliki, tudi ostalim (upam, da lahko tikam) "da bo kdo OSPF ali RIP po pomoti vklopil pa bodo vsi preko Siol-a hodili skozi T-2 in voljo na nanos .arnes.si gledati kakšen ip ima www.marcina.net ;) :)))
123spizdi
# 02.05.2010 ob 21:53
@mmitar aha, torej do zlorab mojega IP-ja ne more priti.

Potem se bodo kriminalisti najverjetneje obrnili na vas - oskrbnike omrežja, sled za pravimi "zločinci" pa bo že iz prve izbrisana.
Ne govorim, da se danes z malo znanja to z IP-jem ne da zaobiti, vendar vsaj na nek način to omejuje tiste neuke male "kriminalce" - ta vaš sistem pa jih že iz prve roke ščiti. Že tako je prevelik kaos in svinjarij na netu, ta vaš sistem pa bo prinesel samo še večjo zmedo. Moje mnjenje.
_Matjaz_Marcina
# 02.05.2010 ob 20:14
Drugače pa ne mi zameriti prosim, žal mi je, da sem sploh kaj komentiral. Internet na jadrnici sredi Atlantika preko paketnega prenosa in kratkovalovne SSB postaje namreč zame že 8+ let ni nič pretresljivo "kumštnega" zato nisem impresioniran. Princip je isti, vse barke imajo danes že internet povsod, le pasovna širina je na nivoju asinhronega modema iz 90-ih ;) :)))

Kar matrajte se, sam sem se tudi v vaših letih :)))
_Matjaz_Marcina
# 02.05.2010 ob 19:54
Razumem, verjamem, da gre za drugi del komentarja, prvega mojega(ocene), ja niste razumeli mogoče. Lahko tudi pobrišete, kar bodite v mestih, nič vam nisem nevoščljiv. ;) Vendar nič novega niste odkrili, kar ne bi sam s kolegi že pred 10+ leti počel. ;)
kdosemjaz
# 02.05.2010 ob 19:22
kje se da to kupit
_Matjaz_Marcina
# 02.05.2010 ob 18:45
En zelo pomemben objekt smo namreč na koncu prejšnjega tisočletja v Lj. priklopili, na AIRONET a to ni edino
_Matjaz_Marcina
# 02.05.2010 ob 18:42
Intuziazem ni vedno najboljši pri teh stvareh. No sicer sop pa polnoletni. ;)
_Matjaz_Marcina
# 02.05.2010 ob 18:41
Mogoče nisem ravno poklican, a WI-FI je že star,ko sem prvič imel opravka z 2.4 GHz nereguliranim frek.obm. sem imel še male otroke, z AIRONET non-802.11 še prej. Govorimo IEEE 802.11 a,b,g,n pri čemer je slednji znatno pripomogel k bandwith-u in stabilnosti. Za nepoznavalce, ni težko dokazati kdo je imel takrat IP naslov, problem je le če del HW najdem lahko v računalniku in nisem imel opravka s samim sabo in podbnimi strokovnjaki.

Sicer mi ni simpatično to, predvsem zaradi varnosti ne, če vem, da lahko bombo aktiviram na drugem koncu sveta preko WI-FI ja, lahko celo ročno nadziram mikro robota, kot da sem sam tam ipd. Motiv, zakaj bi sam to delal manjka. Denar je lahko motiv, zame ne, imam ga namreč na računih dovolj, da mi nikoli več ne bo potrebno delati, glede na to, da sem zelo skromen človek pa tudi mnogim drugim ne, kako je pri drugih pa ne vem.
galoper
# 03.05.2010 ob 10:18
Kaj pravijo biologi o vplivu mikrovalov na žive organizme?
_Matjaz_Marcina
# 02.05.2010 ob 21:51
Mitar lepo in prav ampak ko je pot, je tudi načinov da po njej prideš neskončno, vključno s tem, da izkopljš prekop in "uporabiš plovilo za pot iz Ljubljane do Hamburga". OSI model je pač neminoven pri teh stvareh in transparenten vsakemu ki ga zna implementirati v praksi. Cel kup vprašanj je potrebno prej postaviti in nanje odgovoriti. Brez zamere, nič osebnega ni. Veliko uspeha želim.
Kazalo