Na Kemijskem inštitutu so zelo zadovoljni z delovanjem svoje najdražje naprave. Foto: Damjan Makuc
Na Kemijskem inštitutu so zelo zadovoljni z delovanjem svoje najdražje naprave. Foto: Damjan Makuc

Tako imenovani supermikroskop je edinstven v tem delu Evrope in je eden prvih mikroskopov na svetu, s katerim je mogoče opazovati atome in na njih delati kemijsko analizo.

Direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik, je povedal, da naprava s 150-milijonkratno povečavo deluje bistveno bolje od pričakovanj. Glavne zasluge za to pripisujejo zelo stabilnemu prostoru, v katerem je instrument postavljen.

Delovanje mikroskopa lahko zmoti vsaka vibracija, zato v sobi ni običajne klimatske naprave s pihanjem, temveč le hlajene stene, ki so hkrati pokrite z dušilnikom zvoka, ter posebna električna napeljava, da ne bi prišlo do električnih motenj.

Za mikroskop, uporabljajo ga za proučevanje organskih struktur, kot so na primer proteini in druge makromolekule, kot tudi materialov, so zgradili posebno namensko stavbo, Preglov raziskovalni center.

Eden izmed primerov uporabe mikroskopa je bila določitev strukturne novega tipa katalizatorjev, ki se uporabljajo v elektrodah za gorilne celice in so enako stabilni, a hkrati bistveno cenejši od obstoječih. "Brez takega mikroskopa bi bilo to popolnoma nemogoče," je dejal Jamnik.

Mikroskop poleg raziskovalcev na Kemijskem inštitutu uporabljajo tudi raziskovalci na sosednjih institucijah, med drugim iz Instituta Jožefa Stefana in Univerze v Ljubljani, ter tudi znanstveniki iz tujine. "Vzporedno pa iščemo tudi sposobne ljudi po svetu, ki bi jih dodatno zaposlili in bi študirali na našem mikroskopu," je še poudaril Jamnik.