Nova pridobitev bo olajšala analizo nanomaterialov Foto: Damjan Makuc
Nova pridobitev bo olajšala analizo nanomaterialov Foto: Damjan Makuc
Supermikroskop
Za ta mikroskop so v Preglovem raziskovalnem središču zgradili namensko stavbo. Foto: Damjan Makuc


Supermikroskop je s 3,7 milijona evrov vrednosti obenem najdražji kos raziskovalne opreme pri nas in bo izjemno olajšal raziskave nanomaterialov.

Tovrsten mikroskop je eden prvih mikroskopov na svetu, ki omogoča kemijsko analizo na ravni atomov. Obenem omogoča 150-milijonkratno povečavo. Znanstveniki bodo lahko analizo, za katero so do zdaj potrebovali več dni, opravili v nekaj urah.
Direktor Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije Miran Gaberšček je na novinarski konferenci pred odprtjem mikroskopa izpostavil, da je elektronski mikroskop eno ključnih orodij, ki pomaga razumeti, kako nastanejo novi materiali in kakšne so njihove končne lastnosti. "Brez mikroskopa smo znanstveniki, ki raziskujemo materiale, slepi," je poudaril.

Edini med Gradcem in Carigradom
Prepričan je, da bo imel mikroskop tudi regijsko povezovalno vlogo, saj je edini tovrstni mikroskop med Gradcem in Carigradom. Vrhunski mikroskopist Goran Dražič meni, da se bo s tem znanjem lahko povečala tudi konkurenčnost slovenskih podjetij na trgu.

Mikroskop izdelalo japonsko podjetje
Novo pridobitev so na današnjem slovesnem odprtju pozdravili predsednik republike Borut Pahor, minister za izobraževanje Jernej Pikalo in namestnik veleposlanika Japonske v Sloveniji Tacukuni Učida. Mikroskop je namreč izdelalo japonsko podjetje Jeol.

Gaberšček obenem pričakuje tok znanstvenikov in zanimanje za mikroskop iz tujine. Z mikroskopom bo lahko Slovenija postala močnejša sila na področju razvoja materialov in študija mikrostrukture.

V sklopu Preglovega centra
Za ta izjemno kompleksen in občutljiv instrument so zgradili namensko stavbo - Preglov raziskovalni center, ki je vrata odprl junija. Mikroskop zahteva posebne prostore, z natančno klimatizacijo in brez mehanskih vibracij ter magnetnih motenj. Prevoz, raztovarjanje in sestavljanje supermikroskopa, za katerega so v Preglovem centru priredili poseben prostor, je trajalo kar 15 tednov.

Obe pridobitvi, transmisijski elektronski mikroskop in Preglov center, sta financirani predvsem s pomočjo sredstev evropskih strukturnih skladov.