Nasmeh zmagovalca - Felix Baumgartner je bil prava uspešnica tudi na družbenih omrežjih. Foto: Reuters
Nasmeh zmagovalca - Felix Baumgartner je bil prava uspešnica tudi na družbenih omrežjih. Foto: Reuters
Felix Baumgartner
Poskus bi zaradi težav na čeladi znova skoraj propadel. Foto: Reuters

Ko človek stoji na vrhu sveta, postane zelo ponižen. Nič več nisem razmišljal o preseganju rekordov, nisem razmišljal o pridobitvi znanstvenih podatkov. Po glavi mi je rojila le ena misel - da se vrnem na Zemljo živ.

Felix Baumgartner

Poleg tega je 43-letni pustolovec v nedeljo nad krajem Roswell v ameriški zvezni državi Nova Mehika z drznim podvigom postavil še tri rekorde - najvišji in najhitrejši prosti pad in najvišji polet človeka z balonom. Dozdajšnji svetovni rekord v prostem padcu proti Zemlji je imel Američan Joe Kittinger, ki je z višine 31 kilometrov leta 1960 zdrvel proti Zemlji s hitrostjo 988 kilometrov na uro. Kittinger je bil tokrat član Baumgartnerjeve ekipe Red Bull in je skok spremljal od začetka do konca v nadzorni sobi.

Čakali na idealne vremenske razmere
Sprva ni bilo jasno, ali je Baumgartnerju uspelo prebiti hitrost zvoka, saj je bilo treba opraviti več meritev. Na konferenci po dogodku, ki so ga spremljali po vsem svetu, pa je član Mednarodne zveze za športno letalstvo Brian Utley potrdil, da je "neustrašni Felix" med prostim padom dosegel hitrost 1.342 kilometrov na uro.

Baumgartner se je predtem dve uri in pol dvigal na rob vesolja, v helijevem balonu, visokem 102 metra in s prostornino 850.000 kubičnih metrov. Balon je bil izdelan iz izjemno občutljivega materiala, debelega za desetino nakupovalne vrečke, zato je moralo biti v zraku ves čas skoraj brezvetrje.

Težave s čelado
Čeprav tega v neposrednem prenosu ni bilo videti, pa je njegova ekipa pozneje razkrila, da bi bil poskus skoraj odpovedan, saj so ob vzletu odkrili nekaj tehničnih pomanjkljivosti v premikanju vezirja na Baumgartnerjevi čeladi, kar bi lahko povzročilo težave pri uravnavanju notranjega tlaka in količine kisika.

"Povem vam - ko človek stoji na vrhu sveta, postane zelo ponižen. Nič več nisem razmišljal o preseganju rekordov, nisem razmišljal o pridobitvi znanstvenih podatkov. Po glavi mi je rojila le ena misel - da se vrnem na Zemljo živ," je dejal, potem ko je po desetih minutah padanja srečno pristal na tleh.

Že v prvi fazi letenja pa je zabredel v težave, saj ni prosto padal v "delta" položaju - obrnjen na glavo, z rokami ob telesu, ampak ga je nenadzorovano obračalo. Takrat je moral uporabiti vse izkušnje, ki jih je pridobil z več kot 2.500 uspešnimi skoki s padalom, da je znova začel nadzirati svoje telo.

"Felix je opravil vrhunsko delo, in v veliko čast mi je bilo delati s tako pogumnim človekom," je dejal prejšnji rekorder v prostem padu, Američan Kittinger. Baumgartner, ki je zaslovel s skoki z nebotičnikov, se je njegov dosežek trudil izboljšati od leta 2005, a mu je na poti stalo veliko ovir, od finančnih do tehničnih.

Njegov skok pa naj bi podal tudi nekaj odgovorov na znanstvena vprašanja, zato so ameriška vesoljska agencija Nasa in podjetja, ki izdelujejo vesoljska plovila, ekipo Red Bull Stratos že prosila za tehnične podrobnosti dosežka.

Vse oči uprte vanj
Podvig si je prek spletne strani YouTube ogledalo 7,3 milijona gledalcev. Sponzor Red Bull je poskrbel, da je vse skupaj spremljalo 30 kamer v kapsuli, na tleh in v helikopterjih. Dramatičen skok je spremljalo 40 televizijskih mrež v 50 državah sveta, komentarjev na Twitterju je bilo največ doslej, na Facebooku pa je najmanj 216.000 ljudi videlo fotografijo pristanka, saj jih je toliko označilo, da jim je fotografija všeč.

Baumgartner zdaj načrtuje padalsko upokojitev, v prihodnosti se bo tako usmeril v pilotiranje helikopterjev za gorske reševalne in gasilske misije.

Spodaj si še enkrat oglejte skok Felixa Baumgartnerja in utrinke z dogodka. Foto: Reuters in EPA.

Ko človek stoji na vrhu sveta, postane zelo ponižen. Nič več nisem razmišljal o preseganju rekordov, nisem razmišljal o pridobitvi znanstvenih podatkov. Po glavi mi je rojila le ena misel - da se vrnem na Zemljo živ.

Felix Baumgartner