Degustacijski laboratorijski burger. Foto: Reuters
Degustacijski laboratorijski burger. Foto: Reuters
Profesor Mark Post s svojim izdelkom. Foto: Reuters

Prostovoljci so edinstveno pleskavico tudi preizkusili, znanstveniki pa upajo, da je to začetek prehranske revolucije.

Znanstvenikom je v laboratoriju uspelo vzgojiti 140 gramov govejega mesa, kar jih je stalo več kot 250.000 evrov. Za boljši okus so mesu nato sicer dodali še sol, krušne drobtine in jajca v prahu, za barvilo pa so uporabili sok pese in žafran.

Burger je pripravil cornwallski kuharski mojster Richard McGowan, čast degustacije pa je pripadla kulinaričnima kritikoma Hanni Rützler in Joshu Schonwaldu. "Pričakovala sem, da bo tekstura mehkejša ... okus je precej intenziven; blizu je mesu, a ni tako sočen. Čvrstost je popolna, a pogrešam sol in poper," je povedala avstrijska gurmanka Rützlerjeva.

Kolega Schonwald pa: "Okus je mesni. Pogrešam maščobo, je precej pusto, a na splošno dobiš vtis, kot da bi jedel hamburger. Izrazito drugačen je le okus."
Potencial nahraniti milijone
Profesor Mark Post z nizozemske univerze v Maastrichtu, katerega laboratorij je vzgojil meso, trdi, da je njihova govedina varna in ima potencial, da v prehrani na milijone ljudi nadomesti običajno meso. Edina pomanjkljivost je, da je meso izdelano izključno iz mišičnih celic, kar pomeni, da je brez maščobe in ni ravno primerno za zrezke.

Laboratorijsko meso bi se lahko po mnenju Postove ekipe na policah trgovin pojavilo v od deset do 20 letih.

Mnogi so namreč zaskrbljeni, da naraščanje povpraševanja po mesu predstavlja nevzdržen pritisk za naš planet, tako z vidika zadovoljevanja potreb živali po hrani kot tudi plina metana, ki ga proizvajajo živali in prispeva h globalnemu segrevanju ozračja. Post zato upa, da bo v laboratoriju vzgojena govedina prinesla odgovore na pomembne svetovne izzive.

Z laboratorijskim mesom so zadovoljni tudi vegetarijanci in društva za zaščito živali, ki menijo, da je bil s tem storjen velik korak naprej.
Znan donator
Se je pa ob degustaciji razkril tudi skrivnostni premožni donator, ki je finančno sploh omogočil ta ambiciozni in dragi projekt. To je Sergey Brin, ameriški računalniški strokovnjak, spletni podjetnik in soustanovitelj Googla.
Brinovo premoženje ocenjujejo na 20 milijard dolarjev, za finančno podporo laboratorijskemu mesu pa se je po lastnih besedah odločil, ker ima ta tehnologija "potencial popolnoma spremeniti naš pogled na svet".