Kako bo videti svet skozi 'islamske' oči? Foto: Google Earth
Kako bo videti svet skozi 'islamske' oči? Foto: Google Earth
Iran je zelo sumničav do Googla in njegovih storitev, ki jih označuje za vohunske. Foto: Google Earth

Iranski minister za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo Mohamad Hasan Nami je ta teden naznanil, da država razvija "islamski Google Earth". Imenoval se bo Basir (opazovalec v farščini, op. a.), pripravljen pa naj bi bil "v štirih mesecih".

"Vse je že pripravljeno za lansiranje našega projekta 3D-zemljevidov in trenutno ustvarjamo primeren podatkovni center, ki bi lahko procesiral tako količino podatkov," je povedal Nami. Namija, nekdanjega podpredsednika iranskih oboroženih sil, je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad februarja imenoval za novega tehnološkega ministra. Nami, ki je študiral politično geografijo, ima tudi doktorat iz "državnega menedžmenta" s severnokorejske univerze Kim Il Sunga.

"Delamo vse, da bi v prihodnjih štirih mesecih lansirali islamski Google Earth kot nacionalni portal islamske republike, ki bi ga lahko uporabljali globalno," je dejal. "Na zunaj Google Earth ponuja svoje storitve uporabnikom, a v resnici za njim stojijo varnostne in obveščevalne organizacije, da bi se dokopale do podatkov iz drugih držav."

Sumničavost do www
Kot navaja Guardian, Iran zahodno spletno ponudbo že dolgo gleda zelo sumničavo in Nami še zdaleč ni edini, ki izreka take obtožbe. Tako je iranski policijski načelnik Esmail Ahmadi Moghadam lani dejal, da Google ni iskalno orodje, ampak "vohunsko".
Iranski spletni uporabniki sicer navadno lahko dostopajo do Googla, a so nekatera orodja, kot sta Gmail ali Google, podvržena filtriranju. Pač pa Iran, domnevno s precejšnjo pomočjo Kitajske, onemogoča dostop do številnih rezultatov brskanja. V Iranu je tako onemogočen dostop do več kot pet milijonov spletnih strani. Tudi z uporabo Google Eartha naj bi imeli pogosto težave.

Nami sicer ni izdal veliko podatkov o tem, kaj misli z oznako "islamski 3D-zemljevid". "To spletno storitev razvijamo z islamskimi nazori, ki jih imamo v Iranu, in na naši spletni strani bomo objavljali informacije, ki bodo ljudem predstavili resničnost. Naše vrednote v Iranu so božje vrednote in tu bo opazna razlika med Basirjem in Google Earthom, ki pripada zloveščemu trikotniku ZDA-Anglija-sionisti," je še dodal.

Prvoaprilska šala?
Imajo pa strokovnjaki resne pomisleke glede projekta. Računalniški svetovalec, ki je v preteklosti sodeloval pri iranskem nacionalnem spletnem projektu, pravi, da je napoved zgolj izgovor za pridobivanje sredstev in zagotavljanje pogodb za v prihodnje. Spet drugi strokovnjak pa je Namijevo napoved vzel bolj kot prvoaprilsko šalo.

Lani so iranske oblasti sporočile, da so sklenile prvo fazo državnega medmrežja, nacionalne mreže, ki naj bi zamenjala ponudbo svetovnega spleta (www). Iranski nacionalni spletni projekt je med spletnimi uporabniki vzbudil strahove, da se oblasti morda načrtujejo umakniti s svetovnega spleta, a nekateri strokovnjaki menijo, da Iran dela svoj splet zato, da bi zavaroval vojaške, bančne in druge občutljive podatke pred zunanjim svetom.