Vpogled v Severno Korejo. Foto: Google Maps
Vpogled v Severno Korejo. Foto: Google Maps
Kipa, postavljena v spomin 'ljubljenima vodjema' Kim Il Sungu in Kim Džong Ilu. Foto: EPA

Google je na svojem zemljevidu namreč z ulicami, mesti in prepoznavnimi točkami zapolnil velik, povečini prazen prostor, ki je pred tem ležal severno od dobro mapirane Južne Koreje. Uporabniki, ki jih zanima virtualno raziskovanje ene najbolj izoliranih držav na svetu, se lahko približajo prav v srce Pjongjanga in kliknejo na fotografije spominske palače Kumsusan, ki hrani balzamirana trupla čaščenih nekdanjih voditeljev Kim Il Sunga in Kim Džong Ila.

Dostopnost fotografij pa se začne naglo zmanjševati, ko uporabniki z miško zaidejo na severnokorejsko podeželje, in skoraj povsem usahne v okolici spornejših območjih na zemljevidu, kot je, denimo, jedrski kompleks Jongbjon ali pa delovni taborišči Jodok in Hvasong. Po navedbah organizacij za človekove pravice naj bi v severnokorejski mreži političnih taborišč zadrževali okoli 200.000 zapornikov. Jedrskega kompleksa Pungdže-ri, kjer naj bi režim kot odgovor na mednarodni pritisk v kratkem izvedel nov jedrski poskus, na zemljevidu trenutno ni, navaja CNN.

"Občanski kartografi"
Google je v ob napovedi prenovitve zemljevida v ponedeljkovem blogu zapisal, da je bila Severna Koreja med največjimi območji sveta z omejenimi kartografskimi podatki. Ni presenetljivo, da podrobnosti, dodane na zemljevid, niso prišle od režima mladega severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, temveč je "skupnost ljubiteljskih kartografov" v obdobju več let s pomočjo Googlove kartografske programske opreme določala imena ulic in krajev.

Aplikacija Google Map Maker deluje podobno kot Wikipedia, tako da uporabniki omogoča dodajanje in prenavljanje podatkov. Spletni velikan je ljudi spodbujal, da se še naprej trudijo pri zemljevidih, češ da je "ustvarjanje zemljevidov ključni prvi korak do tega, da ljudje dobijo dostop do več informacij o njim neznanih delih sveta". Severnokorejski zemljevidi naj bi bili še posebej uporabni za južnokorejske državljane, "ki jih na državo vežejo sorodstvene vezi ali pa tam še živeči svojci".

Notranje omejitve
A prebivalci Severne Koreje, kjer je omrežje izjemno omejeno, najverjetneje še ne bodo prav kmalu videli Googlovih kartografskih novosti. Državo sta sicer pred tedni obiskala direktor Googla Eric Schmidt in nekdanji guverner Nove Mehike Bill Richardson. Schmidt, veliki zagovornik teze, da splet daje moč državljanom v boju proti zatiralskim režimom, je Pjongjang ob tem pozval, naj sprejme medmrežje ali pa bo njegovo gospodarstvo še bolj trpelo.

Schmidtova hči Sophie, ki ga je na obisku spremljala, pa je v blogu o svojih vtisih zapisala, da so imeli priložnost dobiti vpogled v severnokorejsko državno omrežje, ki ga je opisala kot "zagrajen vrt opranih vsebin, vzetih s pravega medmrežja".