Znanost in tehnologija
Nazoren prikaz procesa, ki je trajal več mesecev. Foto: UKC Ljubljana
Kot je pojasnil Ahčan, je v Sloveniji približno 20 pacientov s popolno amputacijo nosu. Nekateri med njimi so gotovo kandidati za takšno operacijo rekonstrukcije nosu. Foto: MMC RTV SLO
Na podlagi 3D-modela so naredili nos na podlakti, po enem mesecu pa so ga od tam prenesli na obraz. Foto: UKC Ljubljana
Jedro ekipe: Uroš Ahčan, Nataša Žakelj in Vojko Didanovič. Foto: MMC RTV SLO
Prej/potem: pacientki sta se s kompleksno operacijo, po kateri je njen videz nevpadljiv, povrnila samozavest in zadovoljstvo. Foto: UKC Ljubljana
Pred operacijo so bile potrebne številne preiskave in veliko pogovorov tako znotraj ekipe kot s pacientko. Foto: UKC Ljubljana
3D-model nosu. Foto: UKC Ljubljana
VIDEO
Slovenski kirurgi izvedli...
VIDEO
Prelomen dosežek slovensk...

Dodaj v

Izjemen dosežek slovenskih kirurgov: po rekonstrukciji na podlakti nos prenesli na obraz

Pri nas 20 pacientov s popolno amputacijo nosu
9. oktober 2018 ob 13:35,
zadnji poseg: 9. oktober 2018 ob 14:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

V UKC-ju so predstavili prelomen dosežek na področju estetske kirurgije: popolno rekonstrukcijo nosu v dveh fazah, pri čemer so uporabili zgolj lastno tkivo pacientke. S pomočjo 3D-modela so nos izdelali na podlakti, prekrvavljenega pa potem namestili na nos. "Iz svoje roke dobiš svoj nos. Kot bi se izlil iz svoje celote ali pa na novo rodil. Če bi bilo treba, bi šla še enkrat skozi vse," je po operaciji dejala presrečna pacientka.

Osnovna ideja je bila narediti nov nos iz kosti in mehkih tkiv iz podlakti, ga tam pustiti mesec dni, nato pa ga v drugi fazi prestaviti na obraz, je pojasnil predstojnik KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike v ljubljanskem Kliničnem centru Uroš Ahčan, ki je zahtevno rekonstrukcijo izvedel skupaj s kolegom, maksilofacialnim in oralnim kirurgom Vojkom Didanovičem.

Bolnica je imela popolno amputacijo nosu zaradi invazivnega kožnega raka, ki je povzročil velike funkcionalne in estetske težave. Plastična proteza ji je povzročala nemalo težav. "Imela sem stalne prehlade, lepilo, ki stalno draži kožo, včasih sem bila doma kar brez umetnega nosu. Tako sem začela iskati informacije v svetovnem merilu, kakšne so možnosti za presaditev. Potem sem dobila informacijo, da zame presaditev zaradi raka ne pride v poštev. Začela sem iskati informacije in prišla do dr. Ahčana, da mi vsaj pove, kaj je mogoče," je pojasnila v videu, ki so ga predvajali na novinarski konferenci. Po številnih pogovorih in preiskavah se je pojavila možnost rekonstrukcije nosu. "Po tej informaciji se mi je zdelo, kot da imam neko novo upanje."

Po Ahčanovih besedah rekonstrukcija nosu po popolni amputaciji predstavlja enega najzahtevnejših rekonstrukcijskih posegov. Pri rekonstrukciji je treba razmišljati večdimenzionalno, treba je zagotoviti čvrst skelet in mehka tkiva, oživljeno kost, oživčeno kožo in trajni rezultat. Vedno je treba zagotoviti dobro funkcijo in lep estetski videz.

"Ko me je prof. Ahčan poklical, mi je bilo jasno, da bomo morali rešiti veliko problemov. Nos je namreč v bistvu zelo kompleksna struktura na obrazu, tridimenzionalno komplicirana, sestavljen je namreč iz treh plasti," je pojasnil Didanovič, ob tem pa navedel, da je operacija čelnega režnja dejansko stara že več kot 2.500 let.

Dve fazi zahtevnega posega
Popolna rekonstrukcija je potekala v dveh fazah, operaciji sta trajali devet in osem ur. Glavna operacija je bila na začetku leta: prva je bila v božičnem času, manjše korekcije so bile še marca, aprila.

Po natančnih pripravah so zdravniki najprej izvedli tridimenzionalno slikanje in tiskanje modela obrazne okvare ter različnih plasti in strukture nosu tako, da so se popolnoma ujemali z dejanskim stanjem. Na podlagi tridimenzionalnega izdelka in natančnimi kirurškimi postopki so vezano tkivo in kožo iz podlakti oblikovali v dobro oživljen in oživčen nos. Vse to je potekalo na podlakti pacientke. Nov nos je ostal na podlakti 30 dni, dokler se ni zacelil kot definiran, oživčen in prekrvavljen del telesa. V zadnji fazi prvega kirurškega posega so pacientki na čelo namestili pripomoček za raztegovanje kože. Ko so ji potem nos namestili na obraz, so ga prekrili z raztegnjeno kožo, tako da nima nobenih brazgotin.

Čez mesec dni namestitev na obraz
Čez mesec dni je sledila druga operacija, ki je trajala osem ur. Nov nos, sestavljen iz kostnega ogrodja in dobro oživljenega in oživčenega mehkega tkiva, so prenesli na obraz in ga pritrdili z mikroploščicami in vijaki iz titana. "Kot lego kocka se je prilegal," je dejal Ahčan, ki je poudaril veliko zadovoljstvo pacientke in njeno veliko željo in odlično pripravo na operacijo. "Vse je proučila, zavedela se je vseh omejitev, vedela je, da ne more imeti delne presaditve, ker je imela raka in imunosupresivi, ki jih morajo jemati bolniki po presaditvi obraza, bi lahko povzročili ponovitev bolezni."

Kot je pojasnil Didanovič, je rekonstrukcija nosu izjemno zahtevna, ker je sestavljen iz treh plasti. "Druga večja operacija je bil prenos tkiva s podlakti na obraz, potem so bili potrebni le še manjši kreativni posegi, ki so nosu dali dokončno obliko. Tako smo dobili nos, ki je dolgoročno stabilen, ima dihalno pot, ima stabilno strukturo in kožo na zunanjem delu, ki je identična na preostalem delu obrazu."

Cena posega je ocenjena na 58.000 evrov, od zavarovalnice bo UKC dobil pavšal 12.000 evrov. A kot opozarja Ahčan, o finančni plati raje ne razmišljajo, ker postanejo slabe volje, njihov cilj pa je v ospredje postaviti zadovoljno pacientko po izjemno zahtevnem, a uspešnem posegu.

Od zadnjega posega je minilo dobrih šest mesecev. Lahko nas še kaj preseneti, ampak načeloma velja, da so posegi končani, je pojasnil Ahčan. Med mogočimi zapleti, do katerih bi lahko prišlo med samim posegom, je navedel motnjo prekrvavitve, potem so tu težave s celjenjem. Kot je še dodal, z Didanovičem računata, da bi bili sami posegi v prihodnje še krajši.

"Glavna prednost tega inovativnega pristopa je, da je nos izdelan na osnovi 3D-modela iz telesu lastnega tkiva. Zato smo potrebovali manj operacij, bolnišnični čas je bil krajši in krajša rehabilitacija," je kot ključne prednosti inovativnega posega izpostavil Ahčan in poudaril, da se uspešnosti države ne meriti zgolj z BDP-jem, ampak tudi z vrhunsko medicino, ki ljudem vrača upanje in kakovost življenja.

Pomembno vlogo pri uspehu projekta je igral 3D-model, ki so ga, kot je poudaril Ahčan, brezplačno izdelali v podjetju Audax. "Neurejenost sistema kompenziramo s partnerji, brezplačno je izdelal 3D-modele. In sem mu že povedal, da imamo že novo primerno pacientko za ta poseg".

Kot sta še pojasnila strokovnjaka, je v Sloveniji približno 20 pacientov s popolno nosno amputacijo (večina so bolniki, ki so imeli raka), ki potrebujejo tako operacijo, ni pa nujno, da bi bili vsi primerni za dejanski poseg.

Odlični rezultati pri rekonstrukciji dojk
Podobne popolne rekonstrukcije iz lastnega tkiva že leta uspešno delajo pri pacientkah z rakom dojk. Kot pravi Ahčan, je UKC na tem področju estetske kirurgije med petimi najboljšimi centri na svetu.

"To je novo poglavje v mojem življenju. Vsi tisti problemi, ki so bili prej, so zdaj pozabljeni. To zdaj vse odpade. To je, kot da bi iz tebe prišla svetloba. En tak občutek miru, veselja, nepopisnega. Če bi lahko, bi to priporočila vsakemu, ki ima to težavo. Splača se. Vredno je. Moje sporočilo za vse paciente je, ko se boste odločili, zaupanje zdravnikom in uspeh bo 100-odstoten. Brez zaupanja in volje je težko priti do tega cilja," je še sklenila operirana pacientka.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
SpookyDonk
# 09.10.2018 ob 13:27
Čestitke. Izgleda fantastično.
mr. pp
# 09.10.2018 ob 13:41
Uf, kapo dol! To rabimo, pozitivne zgodbe!
socrates
# 09.10.2018 ob 13:43
Bravo! V zdravstvu le ni vse tako narobe, res pa je, da je večina dobrega po zaslugi izjemnih in predanih posameznikov.
Yeager
# 09.10.2018 ob 13:38
Super
luna med oblaki
# 09.10.2018 ob 13:45
Čestitke ekipi za ta neverjeten dosežek! Imamo resnično sposobne zdravnike, da lahko naredijo tak čudež!
Kolikim ljudem bo to olajšalo in olepšalo življenje!
Fauna
# 09.10.2018 ob 13:50
Neverjetno, verjetno si ne znamo predstavljati koliko znanja, trdega dela, časa in predanosti je potrebno za tak dosežek!
ApolonDioniz13
# 09.10.2018 ob 13:48
Največje čestitke! Izjemen dosežek.

Vse dobor vsem udeleženim
Geres*
# 09.10.2018 ob 14:06
Cestitke. So pa na podrocju plastike res majstri. Moji (zal ze pokojni) mami so po pozaru v podjetju pred vec kot 40 leti rekonstruirali uho. Sploh ne bi vedel, da je bila narejena rekonstrukcija, tako majstersko je bilo narejeno!
miškolinka
# 09.10.2018 ob 13:47
UAU!
Radoveden
# 09.10.2018 ob 13:57
Kaj vse zmore medicina. Brez besed.
Zoro27
# 09.10.2018 ob 14:27
Bravo ekipi in srečno gospa!
Bivši uporabnik
# 09.10.2018 ob 14:22
Bravo. In vse dobro gospej.
blisk76
# 09.10.2018 ob 15:17
Bravo in vse dobro. Tudi sam imam osebno izkušnjo. V delovni nesreči sem izgubil 4 prste na roki. Mojstri na plastiki so mi tri poštimali nazaj do te mere, da živim popolnoma normalno in marsikdo niti ne vidi da je z mojimi prsti kaj drugače. Res so carji, ter z dušo in telesom predani svojemu poslu.
JozaTuzni
# 09.10.2018 ob 14:08
Čestitke, bravo!
topgun1984
# 09.10.2018 ob 14:08
Bravo.
KLIPAN
# 09.10.2018 ob 14:15
Bravo Slovenija!
Sploh nismo tako slabi kot nas nekateri prepričujejo iz dneva v dan iz leta v leto........
zukauskas
# 09.10.2018 ob 14:01
Cestitke! Super dosezek, kapo dol!
oziris.va
# 09.10.2018 ob 13:49
Zdaj morajo samo še delat na obliki, pa bo. Čestitke.
DrMinistr
# 09.10.2018 ob 14:02
Čestitke, fenomenalen dosežek!
jure-janzekovic
# 09.10.2018 ob 14:10
Super!!!
mb128
# 09.10.2018 ob 22:48
MysteryMan
Vse je ok. Podlaket so rabili samo zato, da so lahko nos priključili na krvni obtok in je hrustanec tako lahko rasel. Ko je zrasel na ustrezno velikost pa so ga preprosto odstranili in ga presadili na ustrezno mesto podlaket pa zašili. Na njem bo ostala kvečjemu kakšna brazgotina.
zigag
# 09.10.2018 ob 15:10
Bravo. Čudežna medicina. Izgleda super.
mirka
# 10.10.2018 ob 02:10
Sem bila šokirana in navdušena, ko sem videla, da je kaj takega sploh mogoče - potem pa sem še prebrala, da je to v UKC-ju. Bravo, vsa čast strokovnjakom, odlično so to naredili! Včasih se ne zavedamo, kakšno srečo imamo v Sloveniji, da imamo dostopno javno zdravstvo.

Čestitke in veliko spoštovanje tudi gospe, ki je vse to dala skozi. Upam, da vam bo zdaj lažje in da bo vse v redu. Vso srečo.
robijezakon
# 09.10.2018 ob 19:29
@Regedit

Seveda se rekonstrukcije ušesa dela že dolgo, dolgo,... Da, tudi pri nas. Zahtevnost je neprimerljiva, že zato ker mora tak nos biti funkcionalno praktično popoln, da same anatomije ne omenjamo. :)
pidy
# 09.10.2018 ob 15:03
Upam, da sedaj vidite, zakaj so (tudi/predvsem) izgibe po bolnišnicah. Če bi denar sledil bolniku in opravljenemu, marsikatera ne bi bila v minusu ali pa bi le-ta bil krepko krepko manjši. Ta sistem je največja rak rana slovenskega zdravstva.
Sicer pa čestitke ekipi za tak vrhunski uspeh!
Celjan27
# 09.10.2018 ob 15:51
Lepo je videti, da je nase zdravstvo v svetovni spici!!
mkrebs
# 09.10.2018 ob 21:30
Čudovita novica.
boza20
# 09.10.2018 ob 20:24
Noro, kako napreduje tehnologija!
Čestitke!
vedranh
# 09.10.2018 ob 19:00
Kapo dol....res od starih časov naprej je slovenska plastična kirurgija sam vrh svetovne kirurgije....tako za opekline kot tudi za lepotni segment....čestitke
mato333
# 09.10.2018 ob 14:54
Noro!
Beara
# 09.10.2018 ob 14:38
He he, je končno eden v FIDESU pogruntal kaj je to pozitivni PR. Preberite si današnje komentarje, pa pred dvema tednoma, ko so presadili pljuča, pa potem tiste pod otroško srčno kirurgijo....
Semedelčan
# 10.10.2018 ob 16:21
Genijalci. Da ne govorimo o tem, da so takšne operacije pri nas še vedno brezplačne. Ne vem sicer koliko bo takšnih (ne)srečneźev ampak v tujini bi to stalo pravo bogastvo.
Ples
# 09.10.2018 ob 21:58
Kakšna novica! Hvaležne čestitke, upam, da bodo še komu pomagali s to tehniko.

Tudi iz takšne groze - da ti morajo odrezati nos, že tega si sploh ne morem predstavljati, ubogi ljudje, no :( - se včasih rodi nekaj lepega, kot je ta izum. Ženski niso le rešili življenja, niso je le fizično sestavili, dali so ji veliko več in verjamem, da se tega zaveda in bo živela na polno. Privoščim iz srca! In tudi kirurgom in vsem, ki so sodelovali pri tem, privoščim res dober občutek.
sebastiann
# 09.10.2018 ob 19:03
Bravo, super da v Sloveniji obstajajo taki vrhunski strokovnjaki.
xerces8
# 09.10.2018 ob 17:38

Kouvran je napisal(-a)

To je standard - kvaliteta življenja, ne BDP.

Cena posega je ocenjena na 58.000 evrov, od zavarovalnice bo UKC dobil pavšal 12.000 evrov.

Ja, res lepo, če od nekod kar tako pade 46.000 evrov.
bruhnmici
# 09.10.2018 ob 16:27
Fantastično! Čestitke ekipi. Ex pacientki pa veliko užitkov ob sproščenem gibanju v javnosti. Zares lepa novica.
Kouvran
# 09.10.2018 ob 16:19
To je standard - kvaliteta življenja, ne BDP.
jgjg
# 09.10.2018 ob 14:47
Stalo jih je 58 jurjev, dobijo jih samo 12. Po kakšni logiki. A se zavarovalnica heca.
Ko pa goljufajo in namesto računa za 7 jurjev ob možganski kapi, računajo 12 jurjev kot zapleti ob cerebralni paralizi, je pa vse v redu.
martin112
# 09.10.2018 ob 13:52
Ob zadnji sliki imam pa precej vprašanj...
kapljač
# 09.10.2018 ob 20:19
Je prav da se tudi pohvalimo in da smo nanje ponosni, kadar lahko!
medic
# 09.10.2018 ob 19:30
Ne vem zakaj, a sem dobil solzave oči. Neprecenljivo, ko ti strokovnjaki takšnega kova povrnejo kvalitetno življenje.
PONOS
# 09.10.2018 ob 16:37
Čestitke.
zml
# 14.10.2018 ob 07:54
Čestitke predanim in kreativnim posameznikom
(ter vsem v UKC, ki niso uspeli zatreti naprednega razmišljanja).
henodarling
# 12.10.2018 ob 10:08
Saj to je čudežno.
Bravo!
zapravico
# 12.10.2018 ob 08:33
S 1300 na 162 evrov: kdo in kako je razkril oderuške cene žilnih opornic
Markiz100
# 11.10.2018 ob 01:23
http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/prva-socasna-presaditev-obeh-pljucnih-kril-v-ukc-ju-ljubljana/466954
evaevi
# 10.10.2018 ob 10:53
Čestitke vsem!
TO so medicinski dosežki, v tehničnem pogledu je medicina čudežna, bravo.
FancyBoy
# 09.10.2018 ob 18:13
Cestitam osebju in zdravnikom
Aviator2
# 09.10.2018 ob 16:39
Bravo, pravi balzam za ušesa. Včasih je bilo tega več! Po toliko aferah v UKC pozabljamo, da imamo čudovite strokovnjake, ki jih je za njihove dosežke treba nagraditi. Skozi medije in plačilo. Še enkrat iskrene čestitke in vse dobro.
novi_xy
# 09.10.2018 ob 15:55
Čestitke.
Kazalo