Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 23 glasov Ocenite to novico!
Presaditev organov
Bolnikom bodo morda lahko že kmalu presajali organe, vzgojene v laboratorijih. Foto: EPA
Transplantacija organov
Po podatkih Eurotransplanta na presaditev organov čaka več kot 15.000 bolnikov. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Japonski znanstveniki so v laboratoriju vzgojili miniaturna človeška jetra

Jetra so normalno delovala v mišjem telesu
7. julij 2013 ob 16:02
Jokohama - MMC RTV SLO

Ekipi znanstvenikov z japonske univerze v Jokohami je z mešanjem treh vrst matičnih celic uspelo ustvariti jetra, ki so jih uspešno presadili v miš.

Po svetu več sto tisoč ljudi čaka na presaditve katerega izmed organov. Eurotransplant, organizacija osmih držav, med katere sodi tudi Slovenija, ima na svoji spletni strani objavljen podatek, da na presaditev čaka že več kot 15.000 ljudi. Lani pa je na presaditev ledvic čakalo več kot 10.000 ljudi, na jetra več kot 2.300 in na srce več kot 1.200 ljudi.

Donirani organi pa sami po sebi niso vedno prava rešitev, saj se dogaja, da jih organizem zavrača. Zato so se znanstveniki v zadnjih dvajsetih letih posvetili vzgoji organov v laboratorijih, pri čemer največjo vlogo igrajo pluripotentne matične celice, ki imajo sposobnost samoobnove, delitve in samodozorevanja oz. zmožnosti, da se pretvorijo v kateri koli tip celic z neko določeno funkcijo.

Več kot 30 let pridobivanja matičnih celic
Prvo uspešno pridobivanje matičnih celic iz embrijev so opravili že davnega leta 1981, eksperimentiranje z njimi pa je še vedno povod za številne etične razprave in tudi zakonske omejitve. Prvi uspešni poskusi z induciranimi pluripotentnimi matičnimi celicami so pokazali, da bo morda nekoč mogoče v laboratorijih vzgojiti organe zgolj iz bolnikovih celic.

Popki jeter, ki so jih vzgojili japonski znanstveniki, so veliki od 4 do 5 mm. Nekateri znanstveniki pa predvidevajo, da bi morali vzgojiti večja jetra, prilagojena človeškemu organizmu, ali pa veliko manjše "popke", ki bi jih vbrizgali v kri ter bi tako v organizmu popravljali že obstoječe poškodovane organe.

"Gre za zelo zanimivo delo, pri katerem je najbolj zanimivo, da se tako enostavno pomešane celice lahko organizirajo v kompleksno tkivo, ki lahko funkcionira pri živalih," je dosežke japonskih znanstvenikov za BBC komentiral Varuna Aluvihare, strokovnjak za transplantacijo jeter v londonski bolnišnici King's College Hospital. Vendar je ob tem opozoril, da je to trenutno le zanimiv koncept, ki ga bo treba še razviti.

Inducirane pluripotentne matične celice so pluripotente matične celice, ki se lahko umetno izpeljejo iz odraslih celic, ki nimajo sposobnosti regeneracije ali pretvorbe v druge celice, tako da se prisilno inducira izražanje določenih specifičnih genov. Inducirane pluripotentne matične celice so v velikih pogledih podobne naravnim pluripotentnim matičnim celicam, kot so denimo embrionalne, čeprav se njihova funkcionalnost še naprej raziskuje. Največkrat pa so inducirane iz jeter, kože, krvi in želodca in prav z njimi se največ eksperimentira.

Prvi uspehi pri krvnih žilah in mehurju
V zadnjem desetletju so znani primeri izdelave delov krvnih žil in mehurja iz bolnikovih celic, ki so nato popolnoma normalno delovali v bolnikovem telesu. Toda kompleksnejši organi, kot so ledvice, jetra, srce ali pljuča, so popolnoma druga zgodba in do njihovega ustvarjanja bo treba narediti še precej korakov. Vendar je ameriškim znanstvenikom na začetku leta uspelo ustvariti popolnoma funkcionalno ledvico pri podganah, britanski znanstveniki pa so pretvorili matične celice kože v srčno tkivo.

Za trenutno največji dosežek pa se šteje omenjeni poskus japonskih znanstvenikov, ki so ga predstavili v revijo Nature. V tem poskusu jim je iz induciranih pluripotentnih matičnih celic uspelo ustvariti miniaturna človeška jetra, ki so funkcionirala v mišjem telesu.

"Večina raziskovalcev, ki raziskuje generiranje človeških organov, je osredotočena na pridobivanje funkcionalne delitve celic iz človeških induciranih pluripotentnih matičnih celic, vendar se nam je zdelo, da pri tem ne gre za dovolj učinkovit pristop. Zato smo poskusili ustvariti novi koncept 3D-ustvarjanja organa," je povedal vodja ekipe japonskih znanstvenikov Takanori Takebe.

Njegovi ekipi je uspelo reproducirati najbolj zgodne faze razvoja jeter. Jetrne celice so vzgojili iz induciranih pluripotentnih matičnih celic, ki so jih pomešali z dvema različnima vrstama matičnih celic, med drugim iz popkovine. Spojene celice so se začele samoorganizirati in organizirati v svojevrstne jetrne popke in začele oblikovati krvne žile. Mikroanaliza pa je pokazala, da je genska struktura nastale tvorbe najbolj podobna tkivu jeter pri človeških zarodkih od vseh dozdajšnjih poskusov ustvarjanja omenjenega organa.

Popke jeter so nato presadili v telo miši, kjer so se sprijeli s krvnimi žilami gostitelja in začeli funkcionirati kot prava jetra. Takebe pa je priznal, da so bili nad razvojem dogodkov izjemno presenečeni.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
horus1
# 07.07.2013 ob 17:50
dolenčki- rešeni smo!!!! :))
mortir
# 07.07.2013 ob 16:46
super! le tako naprej!
Freestailo
# 07.07.2013 ob 17:26
To so dosežki, ne pa neke telefonske aplikacije.
Majster_
# 07.07.2013 ob 17:07
Ja bravo ane.
jo-jo
# 07.07.2013 ob 18:20
@horus1:
dolenčki- rešeni smo!!!! :))

Mislim nikoli mi ne bo jasen ta "nacionalni" humor, konstantno ciljanje na to koliko ga je že "v zraku" v določenih pokrajinah, nekakšno bizarno hvaljenje v ponedeljek zjutraj v službi kako si bil za vikend pijan- in koliko si spil.....ja smo majhen narod, statistika kaže tudi da smo relativno vase zaprt narod, ki prednjači po samomorih, strokovnjaki pravijo, da je to zaradi psiholoških dejavnikov v kombinaciji z navadami- posebno konzumiranjem velikih količin alkohola.

Upam, da ne bom narobe razumljen, nisem proti alkoholu ga pijem tudi sam, vendar ta zbanaliziranost in "puritansko analni" humor okrog tega sem mi zdi pa, da odseva veliko večji problem v povezavi z alkoholom kot smo sami dejansko pripravljeni priznati:))

pa na zdravje!....aaaa......čihhh....:)))
ZeK
# 07.07.2013 ob 17:28
živeli!
ateistek
# 07.07.2013 ob 20:01
Bravo znanstveniki za še en kamenček v razvoju. Nekaterim pa še vedno preostane molitev ob beatificiranih papežih za morebitni čudež.:)
oliva
# 07.07.2013 ob 20:17
Kaj potem, če je dojemanje čudeža subjektivno? :)
Kaj koga briga, če je zame nekaj čudež, tudi če se to da (zdaj ali kasneje, z novim znanjem in vedenjem) pojasniti?
Vedno je lahko znanstveni oz. matematični odgovor, če ne drugega, je statistično možno. :)
Za tistega je pa čudež.
In tudi še za koga drugega, če odmisli statistične možnosti in ostale matematike.
Če bo nekdo prvi, ki mu bo to pomagalo, bo to zanj čudež (tudi zato, ker je imel to srečo, da je dovolj dolgo živel, da so ravno zdaj to odkrili in bo koristilo ravno njemu). :)

... na živce mi gre znanstveno seciranje duhovnega oz. tudi čustvovanja.
Je tako zelo.... ploskovno.
anjago2
# 07.07.2013 ob 17:43
gremo na pir :) eh 100 pirov haha
Toni77
# 09.07.2013 ob 12:53
In bodo nekateri na Kosovu, v Siriji, Turčiji itd. ostali brez dela.
črta
# 08.07.2013 ob 21:54
Človeško telo samo po sebi deluje gloriozno, kadar je v harmoniji z naravo. Škoda da znanstveniki tako zelo omejeno dojemajo ta čudež. Če ne drugega, upajmo da bo s tem odkritjem vsaj malo upadla kraja organov iz živih ljudi.
Black_Jack
# 08.07.2013 ob 09:34
Kdaj je postal life tak patetičen...Jetra menjavamo za par bankovcev. Haha. Kje so časi ko smo streljali z lokami in lovili gozdne kunce.. Kje so dobri stari časi? xD
jo-jo
# 07.07.2013 ob 21:41
@oliva:
jo-jo, imaš prav.
Ampak:
"... strokovnjaki pravijo, ..."

Kaj je bilo prej?
Kura ali jajce? :)


Ah daj no oliva:)), saj oba veva, kako stojijo stvari. Tudi pri Fincih, Livancih Kitajcih itd. je aktualna podobna formula: introvertiranost+alkohol=visoka stopnja samomorilnosti. S strokovnjaki ali brez bi moral povprečno logičen človek vedeti kam pes taco moli. Če sva pa že pri tem kaj je bilo prej.... je odgovor jasen kot beli dan.... jajce seveda. Oblika reprodukcije z valjenjem (jajce) je bilo aktualno še veliko pred razvojem kokoši. Tako da rečeno zelo laično in površno...kure so prevzele ta način reprodukcije in ne obratno:)))

lp
ponudnik
# 07.07.2013 ob 18:58
Holivudski zvezdniki so že v vrsti za novo metodo!
Ena ženska
# 07.07.2013 ob 18:15
fascinantno
CtrlDelete
# 08.07.2013 ob 23:02
Ta dosežek ni nič v primerjavi z dosežki Ivana Janeza! Ivan Janez je že dolgo nazaj dosegel, da večini Slovencev gre na jetra!
modzo
# 08.07.2013 ob 10:51
Black Jack, to se sprasujes med tem ko tvoj avatar poha na vsa usta? xD Ja lajf je danes tak, da si za denar kupimo "filling", upajmo da cim prej se pljuca razvijejo ;)
jodlzi
# 07.07.2013 ob 20:19
http://www.ted.com/talks/anthony_atala_p
rinting_a_human_kidney.html

v primerjavi s tehnologijo predstavljeno na zgornjem linku, je ta v članku rahlo passe...
Lovec
# 08.07.2013 ob 12:06
To je samo plus industriji alkoholnih pijač!
komsomolec
# 07.07.2013 ob 17:50
Japonski znanstveniki so v laboratoriju vzgojili miniaturna človeška jetra

Odlična novica za pijance! Zdaj se bo žlampalo...
oliva
# 07.07.2013 ob 19:51
@jo-jo, imaš prav.

Ampak:
"... strokovnjaki pravijo, ..."

Kaj je bilo prej?
Kura ali jajce? :)
(no menda zdaj to ni več dilema, je pa do zdaj bila ;))
oliva
# 07.07.2013 ob 21:48
sem ti dala plus. ;)

Tudi sama sem hotela omeniti recimo Skandinavce, pa se mi ni dalo še o drugih narodih tako poglobljeno. ;o)
Ker potem bi morali obravnavati že tudi druge stvari (AD3 in te zadeve ;))
Se pravi bi jih uporabila kot nekakšen argument ravno iz nasprotnega kot ti. :))
oliva
# 07.07.2013 ob 19:54
Tudi sama pozdravljam to in česttitam - po eni strani.
Kot pogosto pri delikatnih temah, pa je tudi tu moje mišljenje oz. so občutki v zvezi s tem mešani, deljeni.
Nisem skratka čisto prepričana, če mi je to zares všeč.
Mislim da nismo na dovolj visokem etičnem nivoju (človeštvo zdaj) za takšno.
...
Vem da bom dobila minuse, ker vem, da večina pomisli na reševanje življenj.
(jaz pa velikokrat ali skoraj vedno pomislim na 'vse', žal)
Kazalo