Znanost in tehnologija
(7)

Poudarki

  • Odkritje odpira nova vprašanja
  • Titan je idealen za proučevanje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 17 glasov Ocenite to novico!
Domnevni ledeni ognjenik
Raziskovalno plovilo Cassini je odkrilo 1.500 metrov visoko goro z globokim kraterjem, na pobočju gore pa razlite številne snovi. Foto: Nasa

Dodaj v

Je ledeni ognjenik na Titanu še delujoč?

Bi izbruhi ognjenikov lahko prekrili fosile?
16. december 2010 ob 10:10
Tuscon - MMC RTV SLO

Znanstveniki menijo, da so odkrili do zdaj najboljši dokaz, da je na Titanu - največji Saturnovi luni - ledeni ognjenik.

Raziskovalno plovilo Cassini je odkrilo 1.500 metrov visoko goro z globokim kraterjem, na pobočju gore pa razlite številne snovi. Območje, ki so ga poimenovali Vrtnica, je vidno s Cassinijevim radarjem in z infrardečimi inštrumenti. Znanstveniki se zdaj sprašujejo, ali ognjenik deluje in kakšno lavo bi lahko bruhal. Večino materiala na površju Titana predstavljata led in amonijak, ena od snovi, ki se tali ob nizkih temperaturah, je pojasnil Randy Kirk, vodja ekipe, ki upravlja s Cassinijem. Vendar pa je na površju lune tudi veliko organskih snovi, ki bi lahko prišle iz atmosfere, lahko pa tudi iz notranjosti ognjenika.

Titan je idealen za preučevanje
Titan je dolgo veljal za vesoljsko telo, na katerem bi bili lahko ledeni ognjeniki, a jim domnev nikoli do zdaj ni uspelo dokazati, je poročal BBC. Raziskovanje je namreč zaradi Titanovega meglenega ozračja izjemno naporno. Znanstveniki so površino Titana kljub temu raziskovali naprej, saj se je zdel idealen zaradi svojega hladnega ozračja. Na površju namreč je temperatura okoli minus 180 stopinj Celzija.

Kirk in njegova ekipa upajo, da bo najnovejše odkritje tudi najbolj skeptične znanstvenike prepričalo o obstoju ledenega ognjenika na Titanu. Vrtnica leži nekoliko južno od Titanovega ekvatorja v morju peščenih sipin, ki so jih poimenovali Sotra Facula.

Cassinijev radar se je moral najprej prebiti skozi lunine meglice, da je lahko izdelal Titanovo topografijo, kar pomeni, da lahko znanstveniki zdaj izdelajo trirazsežnostni model površja. Infrardeči inštrument lahko pridobi podatke o raznolikosti in sestavi snovi, ki so na površini.

Odkritje odpira nova vprašanja
Jeffery Kargel, planetarni znanstvenik z univerze v Arizoni, ki ni povezan z delovanjem Cassinija, je opozoril, da če je lava bogata z ogljikovim vodikom, bi bile te snovi lahko videti kot mehkejši asfalt, vosek ali polietilen. Kljub pomembnemu odkritju se znanstvenikom postavljajo nova vprašanja. Je Sorta vir metana v Titanovi atmosferi? So ledeni ognjeniki na Titanu še vedno delujoči? Kakšna je sestava ledenih ognjenikov? So ledeni ognjeniki eksplozivni? So ledeni ognjeniki zasuli morebitne dokaze o fosilih ali kemičnih ostankih podzemnega življenja?

A. Mu.
Prijavi napako
Komentarji
baabu
# 16.12.2010 ob 11:08
bruha ledene kocke, sveče, kepe in snežinke
moonylink
# 16.12.2010 ob 10:22
ledeni ognjeniki, how awesome is that!
pedalski
# 16.12.2010 ob 14:35
Tukaj je še video, od kjer je bila vzeta slika
Galaxy
# 17.12.2010 ob 16:12
Kirk in njegova ekipa

Spok, Sulu, Uhura, Chekov, Scoty, dr. Bones, ... :D
evaevi
# 16.12.2010 ob 19:48
Ste me spomnili na literaturo; Kurt Vonnegut: SIrene s Titana, 5 zvezdic od petih...
usavko
# 16.12.2010 ob 11:35
če bi ble samo snežinke je to zakon :D
optimus
# 16.12.2010 ob 14:53
Obsedenost najti življenje še nekje drugje kot na Zemlji je gotovo razumljiva, življenje išče življenje. Če gre za rekreacijsko strmljenje v vesolje, je to pohvalno. Tako pikolovsko iskanje novic in novičk kot se gremo s sedanjimi kamerami in plovili, pa znajo izvajati tudi v rumenem tisku, po kmečko temu lahko rečemo, da če boš dolgo gledal v kup gnoja, se bo mogoče začel svetiti kot zlato. Zelo verjetno pa je to znak da začenjaš zaradi smradu izgubljati vid. Tudi alkimisti so menda to počeli, pa jih formalno obsojamo...
Kazalo