Znanost in tehnologija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 23 glasov Ocenite to novico!
Jezera, kot jih je pokazala radarska slika sonde
Cassini že od leta 1997 raziskuje skrivnosti Osončja, še posebej Saturna in lune Titan. Foto: www.saturn.jpl.nasa.gov
Umetniška slika sonde na poti k Titanu
Luno, večjo od planeta Merkur, objema za običajne kamere neprepustna meglica. Foto: www.saturn.jpl.nasa.gov

Dodaj v

Jezera metana na Titanu resnična

Na luni radar odkril celo sledove snega
4. januar 2007 ob 20:41
Houston - MMC RTV SLO

Sonda Cassini je na Titanu, Saturnovi največji luni, našla zelo trdne dokaze o obstoju jezer s tekočim metanom.

Fotografije posebnega radarja na površju lune kažejo temne, gladke zaplate, ki se raztezajo v dolžini med tremi in 70 kilometri. Vsi znaki kažejo, da gre za velikanske bazene tekočine, zelo podobne običajnim jezerom na Zemlji, celo z rekami, ki jih polnijo s tekočino.

Cassinijev poseben radar lahko prodre skozi plast fotokemične meglice, ki obdaja luno in običajnim kameram onemogoča fotografiranje površja. Opažena jezara so bila najdena na severnem tečaju, v ozkem pasu, ki ga je v širini 250 in dolžini dobrih 1.000 kilometrov zajel Cassini med preletom. V tem pasu naj bi se nahajalo kar 75 jezer metana.

Razmere za bivanje nemogoče
Površje Titana je večinoma sestavljeno iz dušikovih in ogljikovih spojin, ker pa se temperatura le redko dvigne nad -179 stopinj Celzija, so znanstveniki dolgo brez pravih dokazov domnevali obstoj jezer metana. Menijo, da se utekočinjen metan obnaša podobno kot voda na Zemlji.

Tako naj bi imel Titan kot edini znani primer poleg Zemlje v Osončju celo "hidrološki" cikel z izhlapevanjem metana v ozračje in njegovo vrnitvijo v obliki dežnih kapelj, ki se združujejo v potoke, reke in končno jezera. Nekatere visoke vrhove Titana naj bi pokrival celo metanski sneg, poroča BBC.

Misija Cassini-Huygens je skupni projekt ameriške vesoljske agencije Nasa, Evropske vesoljske agencije Esa in italijanske vesoljske agencije Asi.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo