Novi kanadski stotak iz polimernih vlaken. Foto: Reuters
Novi kanadski stotak iz polimernih vlaken. Foto: Reuters

Povsem nov bankovec so dali v obtok 14. novembra, za prihodnje leto načrtujejo bankovca za 50 in 20 dolarjev, za leto 2013 pa še tista za 10 in 5 dolarjev.
Denarno valuto iz polimera so razvili v 80. letih v Avstraliji in državam pomaga preprečevati ponarejanje. Avstralija je take bankovce vpeljala že leta 1988.
Novi bankovec je opremljen s posebnimi varnostnimi "zankami", ki ponarejanje močno otežujejo, je sporočila banka Bank of Canada. Prosojen javorjev list in prazen prostor na levi strani bankovca s hologrami, ki spreminjajo barvo na svetlobi, sta zasnovana tako, da preprečujeta ponarejanje.

Američani se nočejo odreči bankovcem
Proizvodnja serije iz polimernih vlaken stane 19 centov na enoto, kar je skoraj še enkrat več kot izdelava papirnatih bankovcev, a so plastični na daljši rok stroškovno učinkovitejši. Da se jih reciklirati in trajajo dvainpolkrat dlje od starejših bombažnih modelov.
ZDA so skušale zmanjšati stroške z zamenjavo svojih dolarskih bankovcev s kovanci, a Američani se nikakor niso hoteli odreči svojim "zelencem". Predloga, da bi ameriške dolarje zamenjali s plastičnimi bankovci, še ni bilo.

Na sprednji strani novih kanadskih bankovcev je portret Sira Roberta Bordna, premierja med letoma 1911 in 1920, zadnja stran pa je poklon kanadskim znanstvenim napredkom, kot je, denimo, odkritje inzulina, za kar je zaslužen kanadski znanstvenik Sir Frederick Banting.

Čeprav številni potrošniki danes plačujejo s kreditnimi karticami, pa polovica transakcij v državi še vedno temelji na gotovini.