Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Izvedba človeškega dela odprave še vedno zelo vprašljiva
  • Številna tehnična vprašanja neodgovorjena
Mars One
Tako naj bi bila videti kolonija na Marsu. A le na začetku. Za zaščito pred sevanjem bodo morali bivališča vkopati oziroma jih prekriti s prstjo. Če bo misija izvedena. Foto: Bryan Versteeg/Mars One
100 kandidatov:
 50 moških
50 žensk
39 iz obeh Amerik
31 iz Evrope
16 iz Azije
7 iz Afrike
7 iz Oceanije
Mars One
Mehek pristanek v kapsuli, podobni Dragonu (SpaceX), naj bi zagotovile protipotisne rakete. Foto: Bryan Versteeg/Mars One
       Moj otrok bi lahko bil prvi pravi Marsovec. In starša bi bila Adam in Eva Marsa.       
 Maggie Lieu, kandidatka
Mars One
"Delovni konj" bo rover, ki bo še pred prihodom kolonistov razmeščal habitate in ostalo opremo. Foto: Bryan Versteeg/Mars One
       Če bo čez 50 let okoli mene divjal rdeči peščeni vihar in se bom jaz tresel od mraza, takrat se bom lahko zazrl proti Zemlji, vedoč, da sem storil nekaj pomembnega. To bo zame dovolj. Vredno vsega truda.       
 Ryan, kandidat
Mars One
Električno energijo bo zagotavljala fotovoltaika, razgrnjena po tleh okoli bivališč. Mars je sicer precej bolj oddaljen od Sonca kot Zemlja, a ima redkejšo atmosfero, ki ustavi manj žarkov kot Zemljina. Foto: Bryan Versteeg/Mars One
       Na Skylabu, Miru in Mednarodni vesoljski postaji se je človeštvo že ogromno naučilo o življenju v vesolju. Na voljo imamo ključne podatke, izkušnje s sistemi in aplikativno znanje, ki se jih da uporabiti tudi za Mars. Gradili bomo na že obstoječih tehnologijah pri obstoječih, zanesljivih ponudnikih. Vso opremo bodo razvili in izdelali vodilni predstavniki zasebnega sektorja vesoljske industrije.       
 Mars One
Mars One
Mars je rdeča puščava z velikimi temperaturnimi nihanji. Medtem ko povprečna temperatura spominja na Antarktiko, se ob ekvatorju sredni dneva segreje tudi do 20 stopinj Celzija. Foto: Bryan Versteeg/Mars One
       Resničnostni šov je le dodana komponenta, ki bo zapolnila finančno konstrukcijo projekta.       
 Bas Lansdorp
Mars One
Strokovnjaki opozarjajo: na Zemlji je neprimerno udobneje. Foto: Bryan Versteeg/Mars One
       Načrt na tak način nikoli ne bo uresničen. Ljudje še nismo bili na Marsu, cena je neznanka, nešteto je nepredvidenih zapletov in vse skupaj je resnično nevarno. V kaj takega ne moreš privabiti vlagatelje in delati posla. Lahko pa to naredi država.       
 Astrofizik Neil DeGrasse Tyson leta 2012 v intervjuju za TheVerge
Mars One
Takšna naj bi bila notranjost habitatov. Internet bosta zagotavljala dva satelita. A v dolgočasnih nočeh ne bodo mogli ravno igrati iger prek spleta, saj je zamik več kot 20-minuten. Foto: Bryan Versteeg/Mars One
       Bojim se, da bodo vsi ti ljudje nekoliko razočarani. Trenutno Mars One uporablja retoriko, kot da je vse skupaj zagotovljeno, da se bo zgodilo. Izbirajo posadke, ki so - danes - upravičeno navdušene.       
 Chris Hadfield, upokojeni astronavt
Mars One
Pristajalni modul, ki bi moral na pot čez tri leta. Foto: Bryan Versteeg/Mars One
Dragon
Mars One se je precej zanašala na voljnost zasebnika SpaceX (na fotografiji Dragon); a tam očitno ni velike pripravljenosti na sodelovanje. Foto: www.spacex.com
Wdowiak, Mars, Opportunity
Dejanska in sveža fotografija z Marsa. Posnel jo je Nasin Opportunitiy, ki se mu čez manj kot leto dni izteče čas. Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.

Dodaj v

Med izbranimi kolonisti za Mars tudi Slovenec

Misija Mars One
17. februar 2015 ob 14:26,
zadnji poseg: 17. februar 2015 ob 15:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mars One je razkril imena 100 ljudi ožjega kroga za kolonizacijo Marsa, izbranih izmed prvotnih 202.586 kandidatov, ki so se prijavili za odpravo brez vrnitve.

Misija Mars One je potencialno ena največjih zgodb naslednjega desetletja. Ali gre za eno najodmevnejših prevar, ali za eno večjih in bolj gledanih tragedij na podlagi neutemeljene navdušenosti, ali pa za pravo zgodovinsko prelomnico. Danska neprofitna družba je leta 2012 napovedala začetek stalne kolonizacije rdečega planeta. Kaj lahko tri leta pozneje pokaže? Za zdaj ožji krog izbrancev, nekaj osnovih pojasnil o izvedbi in nekaj sklenjenih pogodb.

Vsekakor navdušenja med izbranci ne manjka. Nagrada, ki se kaže na obzorju ... natančneje, na nebu, je nič manj kot nesmrtnost. Čez stoletja se bo redko kdo spominjal, kdo je danes generalni sekretar Združenih narodov. Skoraj vsak pa bo vedel, kdo so bili prvi ljudje, ki so stopili na Mars. Njihove zgodbe bodo del zgodovinskih učbenikov.

Oženje
Nizozemski organizatorji trdijo, da se je v prvem krogu prijavilo več kot 200 tisoč ljudi. Skozi tri prijavna sita so naposled prišli do številke 100. Odpadlo jih bo še 60, saj je 40 ciljna številka. Mednje se je uvrstil tudi Slovenec Matej Sagmeister.

Predhodni krog je sicer vseboval 660 koloniziranja željnih, ki so morali prestati obsežno zdravstveno preverbo, so sporočili z Marsa One. Med drugim so morali v osebnih intervjujih ob poznavanju tveganj izkazati visoko motivacijo in ekipni duh. "Presenetilo nas je, koliko visokokakovostnih kandidatov se je udeležilo tega kroga intervjujev, in naša končna odločitev je bila zelo težka," je izjavil Norbert Kraft, pri Marsu One pristojen za medicino.

Zdaj jih čaka sestavljanje ekip. Na Mars jih namreč ne bo odpotovalo vseh 40 naenkrat, temveč po štirje vsaki dve leti. Ekipe se bodo morale dokazati že na Zemlji. Na polarnem ozemlju bo postavljena kopija kolonije, in skupine bodo morale pokazati, kako povezano so zmožne delovati. Najslabše bodo izločali, tudi ob glasovanju občinstva. Na Nizozemskem obljubljajo, da bodo še letos odprli novo serijo prijav. Tam izbrani kandidati bodo lahko nadomestili praznine izločenih ekip iz prve serije in tako dobili priložnost za pot na Mars.

Eva v puščavskem raju
V stoterici je tudi Maggie Lieu, 24-letna študentka astronomije v Birminghamu, s katero je BBC opravil krajši pogovor še pred zadnjim izbirnim krogom. Maggie je morda prva človeška Marsovka.

Naslednjih deset let bo morala posvetiti projektu z intenzivnim fizičnim treningom in učenjem potrebnih veščin. Soočiti se bo morala tudi s tem, da se ne bo nikoli več vrnila na rodno grudo. "Res je, da se ne bom nikoli več osebno srečala z družino in prijatelji, ampak še vedno bom prejemala njih fotografije. Še vedno bom imela dostop do medmrežja, le z 20-minutnim zamikom," je izjavila za BBC. Hkrati ji bodo družino nadomestili sopotniki, s katerimi bo zdaj predvidoma preživela deset let.

Z vsaj enim izmed njih namerava prestopiti še en rubikon. Spolno občevati v vesolju in - zaploditi potomca. "Moj otrok bi lahko bil prvi pravi Marsovec. In starša bi bila Adam in Eva Marsa," je napovedovala. Mars One sicer vsem kandidatom to početje odsvetuje, tudi zato, ker so vplivi okolja na plod - med drugim šibka težnost - še popolnoma neznani.

Raznolike življenjske poti
Za Guardian so svoje motive pojasnjevali še Američanka Dina, Britanec Ryan ter Jeremijas iz Mozambika. Kako jih je časopis izbiral za pogovore, ni znano, vsi trije pa izkazujejo nekaj nenavadnih osebnostnih lastnosti.

Ryan je visoko inteligenten Britanec, ki na pamet pozna skoraj sto števk števila PI in se, kot je priznal, nikoli v življenju ni poljubljal ali spolno občeval. To je način, da ljudje za seboj pustijo zapuščino, saj ustvarijo potomce, je razlagal, sam pa svoj prispevek človeštvu vidi v in situ znanstvenem raziskovanju Marsa ter gradnji nove civilizacije na drugem planetu. "Če bo čez 50 let okoli mene divjal rdeči peščeni vihar in se bom jaz tresel od mraza, takrat se bom lahko zazrl proti Zemlji, vedoč, da sem storil nekaj pomembnega. To bo zame dovolj. Vredno vsega truda," je povedal mladi Anglež.

"Najbrž me čakajo velike nevarnosti. Ampak - v tem je smisel projekta," je izjavila 29-letna Dina, sicer rojena v Iraku. Od tam je pobegnila zaradi kulture, ki jo je obravnavala kot objekt in spravljala v nesrečnost. Tako kot je takrat za vedno zapustila svojo družino, želi podobno terminalen korak narediti z vesoljsko ladjo. Tudi ona je poudarila, da je spolnost sploh ne zanima in da so zanjo čustva odveč. "Umreti tukaj ali na Marsu? Saj ni važno. Pomembno je, zakaj umreš. Umreti na Marsu bi bil zame dosežek," je izjavila. "Če umrem na Marsu ... to bi bilo super," pa je dejal temnopolti Jeremias. "Mislim, da ta naš svet ni več ravno dober kraj za življenje. Toliko bolezni, toliko oboroženih spopadov, naravnih nesreč, neenakosti ... toliko težav, ki jih je nemogoče razrešiti. Rad bi videl nov, boljši svet," je dodal.

Tako Dina kot Jeremias bosta ostala na Zemlji, medtem ko se je Ryan prebil v stoterico.

Vesoljsko voajerstvo
Če je vse skupaj videti kot resničnostni šov, je to zato, ker je resničnosti šov. In v tem je tudi največja težava, potencialni kavelj 22 tega projekta. Dva Nizozemca sta po prelomu tisočletja ugotavljala, da Zemlja že ima potrebno tehnologijo za pohod na Mars, le cena, tveganja in nepreizkušenost zadržujejo obstoječe vesoljske agencije. Smrt astronavta je nekaj, čemur se izogibajo za vso ceno, tudi na račun pretiravanja, sta ugotavljala snovalca.

Med raziskovanjem mogočih zasebnih poti sta ugotovila, da so sponzorski prihodki ter prihodki od prodaje pravic do prenosa samo od zadnjih olimpijskih iger, enega najbolj gledanih dogodkov sploh, znašali slabih šest milijard evrov. Toliko bi po njunem predvidevanju stala tudi odprava za Mars, zato sta se odločila, da bi lahko ta odmeven preboj financirala že z organizacijo resničnostnega šova na temelju izbora kandidatov. Težava je v tem, da za zdaj šova še ni, posledično tudi ne denarja in opreme. Zadnja dva pogoja pa sta med odločilnimi dejavniki, ki vlagatelje in TV-postaje prepričajo, da gre za realen projekt in se odločijo za sodelovanje. Ni šova, ni denarja, ni opreme, ni razvoja in spet na začetek.

(Še) luknjičasta finančna konstrukcija
Za zdaj je znano, da nameravajo do leta 2024, ko naj bi prva četverka poletela proti Marsu, porabiti 5,3 milijarde evrov in dobre štiri milijarde za vsako naslednjo odpravo. Teh bi bilo skupno deset, dokler ne bi prepeljali vseh 40 pionirjev. Pri tem so nekaj čez 300.000 evrov dobili z množičnim financiranjem (množicanjem) na IndieGoGo, nekaj manj znanih družb se je ponudilo za pokrovitelje, in pogodba je bila sklenjena z medijsko produkcijsko hišo DSP za serijo dokumentarcev. A tudi če bi bili prav vsi od naštetih akterjev izjemno dobrodušni z denarjem, je neprofitni Mars One zbral kvečjemu nekaj milijonov evrov, manj kot tisočinko potrebne gomile bogastva. Ima sicer še precej časa in manevrskega prostora za preobrat.

Na Mars One zagotavljajo, da imajo dovolj sredstev za izvajanje potrebnih študij in razvoja tehnologije ter da so za vsako od načrtovanih podvigov - stopnic je več - identificirali izvajalca. Opreme ne razvijajo sami, temveč naloge razporejajo "preizkušenim" zunanjim izvajalcem. Težava je v tem, da je vsaka od stopnic pomembna. Če le ena zataji, jo je težko preskočiti. Mars One mora uspeti povsod, ali pa propade povsod.

Začeli bodo s pristajalnikom ...
Vsaj prva stopnica je relativno trdna. Preseljevanje se bo začelo z roboti. Leta 2018 bodo proti Marsu izstrelili neprožen pristajalni modul, podoben Nasinemu Phoenixu iz leta 2007. Natančneje, na ogrodju Phoenixa ga po podpisani pogodbi razvija znani ameriški tehnološki mogotec Lockheed Martin, stalni spremljevalec Nasinih misij, ki med drugim trenutno izdeluje tudi InSight (2016).

Pristajalnik bo imel več nalog. Najpomembnejši je preizkus treh ključnih tehnologij, brez katerih misije pač ni: zagotavljanje vode, zraka in energije. Modul bo poskušal iz prsti pridobivati vodo, del nje pa z elektrolizo deliti na kisik in vodik. Kisik bo z nekaj drugimi plini mešal v zrak za dihanje, vodik je uporaben kot gorivo; električno energijo pa naj bi zagotavljale tanke sončne celice.

Za komunikacijo bo skrbel satelit, ki ga pripravlja podjetje SSTL. Zagotovil bo širokopasovno povezavo z Zemljo, vključujoč 24-urni videoprenos. Še en dodaten satelit bo zagotavljal potovanje paketkov informacij tudi takrat, ko bo prvi satelit z vidika Zemlje za Marsom ali Soncem.

... nadaljevali z roverjem in habitati
Z vsakim naslednjim korakom je Mars One bolj skrivnosten. Leta 2020 nameravajo proti četrtemu kamnu od Sonca poslati rover, nekakšen marsovski minitraktor, skupaj s prikolico. Ta bo imel več nalog. Pregledoval bo površje v iskanju idealne točke za pristanek in naselitev. Merili sta predvsem sončna svetloba - torej čim bližje ekvatorju - in količina vode v prsti. Vozilo bo pričakalo vso drugo potrebno opremo, habitate in podporne module, ki bodo pristajali do leta 2022; in jih pravilno razvrstilo po površju. Ko bodo moduli napolnjeni s 3.000 litri tekoče vode in 120 kilogrami čistega kisika, bo vse pripravljeno na prihod kolonistov.

Vsaj tako zagotavljajo na Marsu One, a tehničnih podrobnosti ne razkrijejo nikomur, razen kratkega seznama pojasnil. Ker gre za pionirski podvig, spoprijemanje z okoliščinami, v katere ni zagrizel še prav nihče, je prav ta primanjkljaj privabil ostro kritiko dela strokovne javnosti. Nekateri izmed njih celo pravijo, da Mars One ni nič drugega kot spletna stran z vizijo. Poudariti pa je treba, da je veliko preizkušenih strokovnjakov tudi v svetovalnem odboru Mars One, ti pa izhajajo iz številnih svetovnih vesoljskih agencij, in marsikdo z navdušenjem pričakuje, kaj lahko nadobudna, neprofitna iniciativa ponudi.

Hadfield: Razočaranje je neizogibno
Za zdaj zagotovo niso prepričali kanadskega astronavta Chrisa Hadfielda, znanega po izvajanju pesmi Space Oddity na ISS-ju in po fotomaterialu, ki ga je na Twitterju objavljal kar iz vesolja. Hadfield hoče podrobnosti, tisoče rešitev malih težav in zapletov, ki so lahko hitro usodni. To dobro ve tudi sam, saj je bil leta 2001 na robu smrti zaradi majhne napake v skafandru. Kot je poročal Universe Today, je Hadfield začasno oslepel ravno na vesoljskem sprehodu zunaj ISS-ja. Zaradi drobne luknjice v skafandru so v notranjosti nastale male kapljice kemikalij, ki so mu zašle v oko.

"Vsem nadobudnežem, ki želijo na Mars One, svetujem, naj takoj začnejo spraševati najtežja vprašanja. Sam, denimo, hočem videti tehnične specifikacije vesoljske ladje. Želim vedeti, kako bo delovala njihova vesoljska obleka? Kako bodo v njej zagotavljali pritisk, kako se hladi, kako so oblikovali rokavice? Nič od tega se ne da kar tako nabaviti. Ne obstaja bližnja vesoljska veleblagovnica, kjer jih lahko potegneš s polic naravnost v nakupovalni voziček," je povedal za Medium.

Od vžiga do pristanka, težave
Težave se lahko pojavijo povsod. Lansirna raketa lahko eksplodira ali skrene s poti, kar ni redkost. Mars One na spletni strani izraža željo, da bi jih v vesolje izstreljevalo podjetje SpaceX z Elonom Muskom na čelu, ki razvija težkonosilne rakete Falcon Heavy. A iz SpaceX ni duha ne sluha o potrditvi, sploh pa želi Musk sam ustvariti kolonijo stotin in tisočev Marsovcev desetletje ali dve pozneje s pomočjo sistema Mars Collonial Transporter, ki je tudi še v razvoju.

Nato namerava Mars One še v zemeljski orbiti sestaviti vesoljsko ladjo iz dveh glavnih delov: modula za sedem do osemmesečno potovanje in pristajalne kapsule, podobne Muskovemu sistemu Dragon. Tudi tukaj manjka kup podrobnosti. Med drugim to, kako nameravajo varovati potnike pred močnim sevanjem ali celo sončnimi nevihtami, ki so zavdale nepopravljive poškodbe že marsikateri sondi. Nič manj nevarno ne bo srečanje z Marsovo atmosfero. Čeprav je zelo redka, lahko prevelika hitrost pri srečanju z njo vesoljsko ladjo enostavno sežge. Ker dolgotrajno bivanje v vesolju šibi nožne mišice in naredi kosti krhke, utegnejo Mars-Oneovci pristati polomljeni.

Rdeča Antarktika
Nato se bodo morali braniti pred hladom, ki pri povprečnih minus 60 stopinjah Celzija spominja na Antarktiko. Nato še pred sevanjem, zato bodo svoja bivališča zakopali pod debelo plast prsti. Sami si bodo morali gojiti rastlinsko hrano v rastlinjakih ter za beljakovine malicati različne žuželke. Vsakih nekaj let jih bo zajel nekajmesečni peščeni vihar, ki bo povsem ustavil sončno svetlobo. Pomanjkanje Sončevih fotonov na koži lahko pripelje do pomanjkanja vitamina D. Vse to, če bo Mars One sploh izveden in če bodo sploh prisebni prispeli na cilj.

Eno leto v terenskem vozilu
V drugi, nepovezani odpravi znani vesoljski turist Dennis Tito načrtuje človeški oblet Marsa (brez pristanka) leta 2018. V malo vesoljsko ladjo namerava strpati zakonski par in ga poslati na osemmesečno potovanje po vesolju in nazaj. Zakaj ravno zakonca? Ker takšno potovanje pomeni velikanski psihičen pritisk. Astronavti so pogosto poročali o tesnobi polovice poti, ko začetni adrenalin skopni in se vrnitev na Zemljo zdi nevzdržno daleč; in ravno takrat so sami, izolirani v tišini smrtonosnega vesolja. Pa tudi na splošno je precej neudobno leto in pol preživeti v prostoru, velikem kot terensko vozilo, in to brez tuširanja. Tito zato za misijo Inspiration Mars intenzivno išče zelo povezan in psihično trden zakonski par.

Mars One bodo v svojih habitatih morali preživeti do dneva, ko se jim bo srce ustavilo.

Kritike letijo tudi na navedene stroške odprave, ocenjene na 5,3 milijarde evrov, do prvega pristanka ljudi. Nasa je namreč podobno misijo pred leti opremila z oznako 100 milijard dolarjev.

Obenem je res, da napovedi takšnih kolonizacij kar dežujejo, in istega leta, 2025, naj bi Bigelow Aerospace svojo prvo kolonijo napihljivih habitatov postavil na Luni.

Težke odločitve
Kolikor je celotna misija negotova in tvegana, se kandidati v sebi spoprijemajo s težkimi, temeljnimi, celo usodnimi vprašanji. Zanje je odprava realnost, saj bodo posledice - dobre in slabe - nosili na lastni koži. In smrt, kot kažejo izjave, sploh ni problem. Tako kot pionirji na tleh Zemlje pred tisočletji, se bodo podali v neznano, vedoč, da poti nazaj ni.

Vprašanje je torej tudi, kaj se bo zgodilo z osnovno misijo snovalcev Mars One: vzbuditi navdušenje za raziskovanje in kolonizacijo; če bodo kamere na Marsu nazaj prenašale slike trupel. Študenti na Massachusetts Institute of Technology so v raziskavi predvideli, da bodo naseljenci verjetno umrli že po pretečenem 68. solu, marsovskem dnevu.

Če pa jim uspe - in zanj imajo še vedno potencialno dovolj manevrskega prostora - bodo zagotovo to prvi pravi Marsovci. Vozovnica je enosmerna tako v finančnem smislu kot v fizičnem. Marsova težnost znaša le tretjino Zemljine, in če se bodo na rdečih tleh res rojevale in rasle generacije, bodo te fizično že toliko spremenjene, da za življenje na modrem planetu ne bodo primerne.

Video 1: Samopredstavitveni posnetek Mateja Sagmeistra


Video 2: Promocijski posnetek izbire kandidatov

Video 3: Mars One predstavi celokupne načrte

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 17.02.2015 ob 14:40
Ryan je visoko inteligenten Britanec, ki na pamet pozna skoraj sto števk števila PI ter se, kot je priznal, nikoli v življenju ni poljubljal ali spolno občeval.

Ojej, tile so res le za na Mars.
No, jaz poznam le 3,14 in mislim do konca svojih dni živet na Zemlji, se poljubljat in spolno občevat. Če hočete lahko nosim tudi t-shirt: nisem inteligenten, živim na Zemlji a seksam.
Slovenec11
# 17.02.2015 ob 14:47
"sanja svinja o koruzi - koruze pa ni"
ne bo jim potrebno pakirat kovčkov - vsaj še 50 let ne - takrat pa tile ki so prijavljeni - bodo samo še senca
fil94
# 17.02.2015 ob 14:46
oh, torej big brother + gladiatorstvo. kaj pa drugega.
Cvicek
# 17.02.2015 ob 14:38
kanonfutr.
st.ranger
# 17.02.2015 ob 15:26
Samo se mi res smilite, vsaj večina. Tudi pri novici o morebitni kolonizaciji Marsa, vi ne morete brez politike...In ja, ta bednik za katerega pravite da ne more nikjer uspeti, je izmed 200 tisoč prišel med 100. Koliko bi vi daleč prilezli, pri kateremkoli izločanju? A veste kako pravijo: Tolk si glup, da ne bi mogu zmagat niti za najbolj glupega, ker si pač glup, a ne alidede007?
bell26
# 17.02.2015 ob 15:19
js si bom paraj svež domač krof prvošu.
mooodeeel
# 17.02.2015 ob 14:26
Zdej so vsi pametni, ko bo treba kufre spokat se bojo pa fsrali...klasika...
luckyss
# 17.02.2015 ob 15:13
Upam, da res kdo ne verjame, da bo prišlo do kakšnega potovanja proti Marsu.
Mešanica poceni showa in slabega "štosa". na račun "zainteresirane javnosti"...
Skratka bebavo do amena.
KLIPAN
# 17.02.2015 ob 14:48
Kaka bedarija...
tihomir
# 17.02.2015 ob 15:54
Takšnega ekstremnega egotriperskega rumenega bullshita pa že dolgo nisem prebral.
karantanc9
# 17.02.2015 ob 18:03
A je že objavleno na prevozi.org?
janezkranjski122
# 17.02.2015 ob 17:02
Haha, ljudje, tale Mars One je tak nateg, da ga ni večjega. Seveda se SpaceX ne odziva na njihove ponudbe, zato ker niso resne. Da spraviš nekaj malega hardvera gor na Mars, se pogovarjamo o milijardah. Tudi, če se nucajo poceni SpaceXove rakete. Drag del so sonde in pristajalni moduli. Mars One ni predstavil ničesar, samo concept art sličice. Ko bodo povedali, kako bodo iz concept art sličic in nekaj milijonov dolarjev denarja prišli na konkretne zadeve za več milijard, ne bodo več tako nategunski.
miket
# 17.02.2015 ob 18:18
Lol,še en nasinh nateg,nasholes pa lepo vlečejo milijardne funde....
Slike pa še kr naprej fotošopirajo z nekim rdečim filtrom,dokazano že 100x,da so te slike obarvano na rdeče.


NASA nima nič zraven. :)
Slike pa dajo čez filter ker so vse slike črno-bele in jih morajo dati čez določene filtre, da pridejo do barve, ki bi lahko bila prava. Glede na to, da Marsa še ni videl noben človek, so barve le predvidevanje (kar ti na spletni strani NASA tudi vse piše). Enkrat, ko bo človel videl, kako izgleda Mars s svojimi očmi, bodo tudi filtri prilagojeni tako, da bodo še boljši. Do takrat pa glej opombe ali pa samo črno-bele slike, da se ne boš razburjal.
generusus
# 17.02.2015 ob 17:27
Po optimističnem scenariju bi lahko posadka s človeško posadko dosegla Mars nekje do leta 2030-2035 (nekatere vesoljske agencije sicer predvidevajo že bistveno zgodnejši obisk rdečega planeta). Seveda pa ne v zasedbi, ki je predstavljena v zgornjem promocijskem videu. Četudi bi zbrali dovolj denarja, je projekt, kot so si ga zastavili, brez najmanjšega dvoma neizvedljiv, še posebej pa ne v predlaganem časovnem roku.

Pri obisku Marska gre za izjemno velik zalogaj, v prvi vrsti tehnične narave, ampak ne samo te. Vsaka nesreča, ki bi se med projektom zgodila, bi nadaljnje raziskovanje zavrla za leta, morda še celo za bistveno več. Seveda pa je pozitivno, da ljudje želijo raziskovati in da ta duh zanimanja za vesolje širijo med množice.
fil94
# 17.02.2015 ob 15:46
st.ranger

:) saj večine nas niti ne zanima, kako daleč bi prilezli, ker enostavno ne bi šli. prijavljeni imajo že vsak svoje razloge; žilica po novem, želja po samopotrditvi, ekshibicionizem, mogoče celo altruizem? no, kle mal dvomim, ampak hej, dopustimo možnost, da niso vsi narcisoidni naivneži.
če pa so... no, če pa so, potem ti pa tudi 1. mesto med izbranci ne pomaga :)
saj ljudje bodo slej ali prej šli gor. tako kot so včasih šli na zahod ali čez morje. ampak če narediš iz tega megalomanski show, to ni več isto.. sicer je najbrž tudi tisti pionir v ameriki in viking na morju pomislil tudi na to, s kakšnim občudovanjem bodo doma zrli vanj. ne zdi se mi pa etično, da takšen podvig, povrhu še nevaren in poln freakshowa (devičnik? ah lepo vas prosim! kakšno naključje, kajne?) postaviš na ogled zabave željni publiki.
Knight Kant
# 17.02.2015 ob 15:47
Reality show ne pozna meja zdrave pameti.
Nikec3
# 17.02.2015 ob 15:41
Niso oni bedaki. V bistvu so bedaki tisti, ki bodo v to investirali. Je pač zelo nerealno.
tedyslav
# 17.02.2015 ob 18:08
Nobenga problema, če bi namesto v požrešnost, orožje, vojne itd denar šel v raziskave vesolja in vesoljske tehnologije. Ampak do takrat bo verjetno še fejst počilo...
NightHawk
# 17.02.2015 ob 16:33
Za vse, ki verjamejo da ima ta skupina kaj šans, da gre na Mars; Imam en dober most za prodat. Ugodno.
janezdolzan
# 17.02.2015 ob 14:58
s tem da je to zgolj simulacija in bodo ljudi morda poslali na Mars čez nekaj desetletij...
dharma
# 17.02.2015 ob 15:27
Naj za začetek prvo pridejo na luno potem se bomo pa naprej pogovarjali...
PONOS
# 17.02.2015 ob 15:10
Utopija.
dejneseri
# 17.02.2015 ob 15:03
to ni catch 22
dStroj
# 17.02.2015 ob 14:59
Še koga ščegeta po trebuhu? Kr komi čakam leto 2023 :)
lolli-pop
# 17.02.2015 ob 19:35
Resničnostni šov, ki ima vse potencijale, da se spreobrne v tragedijo. Res žalostno.
NightHawk
# 17.02.2015 ob 17:25
Reality show kateri se konča s smrtjo vseh tekmovalcev v vesolju, kamor so šli prostovoljno. To so mokre sanje vseh ustvarjalcev usranih resničnostnih šovov, s katerimi nas zadnje čase filajo. Kakšen Battle Royale ali Hunger Games, če pa imaš The Mars 100.
Ori
# 17.02.2015 ob 16:29
Nemogoče, stalne človeške naselbine na Marsu ne bo še zelo dolg čas. To ni nič drugega kot propaganda in priložnost za zaslužek nekaterih posameznikov.
ErikD
# 20.02.2015 ob 11:25
to bo nekaj v stilu Capricorn One:

https://www.youtube.com/watch?v=zhRIJpWx
X3Y
evaevi
# 19.02.2015 ob 12:45
hahaha
orng smešno
Vitamin-B
# 18.02.2015 ob 01:52
Ryan je visoko inteligenten Britanec, ki na pamet pozna skoraj sto števk števila PI in se, kot je priznal, nikoli v življenju ni poljubljal ali spolno občeval.

100 številk se v enem dnevu BP naučim, če je treba. Sam seksam pa vseeno :D
jakosol
# 17.02.2015 ob 22:59
A bo Ana Marija Mitič vodila reality šov Mars invaders?
DREADLORD
# 17.02.2015 ob 19:54
Riddick gre tudi?
Nino7
# 17.02.2015 ob 19:04
Haha keri nateg! Dejansko bodo v puščavi ,ampak oni bodo misl ,da so na Marsu xD
pinoccio
# 17.02.2015 ob 18:52
pol pa svizec zavije kar ma za zavit
bob
# 17.02.2015 ob 17:45
Upam, da je to Janez Janša
Robiland
# 17.02.2015 ob 17:41
nas bo odpovedal "let", cim dobi sluzbo za nedolocen cas:P

sicer pa, dokaj zalostno, s kaksnimi neumnostmi se clovestvo ukvarja. Namesto, da bi se imeli radi in sodelovali tu, na super planetu...
tethys123
# 17.02.2015 ob 17:26
če bo kdo gor spravil človeka bo to spaceX z elonom muskom. kar je musk dosegel z spacex-om v tako kratkem času kot obstaja je samo občudovanja vredno.
bori
# 17.02.2015 ob 16:39
...Tao3.. ;-)

...res škoda, ja, ker bi celemu svetu dokazal, da se tam da živeti, dihati in prosto sprehajati.. brez kakšnih skafandrov... pa še nihovo sorto jabolk bi lahko posadil... in zastave ne smemo pozabiti.... blue-yellow ..
..takoj nato bi pa še rdeči planet prebarval.. in krize je konec...
u qratz
# 17.02.2015 ob 16:27
čim več plesavčkov in koreografčkov na mars...ali še dlje
nori sosed
# 17.02.2015 ob 14:30
https://www.youtube.com/watch?v=D-u6FjBu6rw
ginza
# 18.02.2015 ob 10:51
lolli-pop:Resničnostni šov, ki ima vse potencijale, da se spreobrne v tragedijo. Res žalostno.

Tako kot vsak do sedaj. Nič novega.
Binder Dandet
# 18.02.2015 ob 08:48
Nekateri pravite, da gre za resničnostni šov in da jih bodo v puščavi imeli. Kako bodo pa 150 dni breztežnostnega stanja simulirali v puščavi? Od oka toliko traja pot do Marsa. Druga stvar je težnost na planetu. Na Marsu je 0,4x toliko kot na Zemlji. To človek gotovo občuti. Vglavnem, pozabite, da lahko kdo koga nategne tako, da bi ga v puščavo dal in bi ta mislil, da je na Marsu. Jaz mislim, da gre tukaj za dejanski načrt kolonizacije Marsa. Vprašanje pa je, če bo uspelo, ker je čisto preveč faktorjev, zaradi katerih s elahko zalomi.
IzgubljenaDuša
# 18.02.2015 ob 01:01
brez zamere ampak če bi jaz prišal med izbrano 40erico bi z veseljem odšel na mars, ker bi se znebil vsega slabega kar se dogaja na tem planetu. ko sprejmeš tako odločitev enostavno ni povratka in si pač raziskovalec drugega planeta in si nonstop v stiku z kontrolorji na zemlji. bolje umret kot raziskovalec in pionir teh poletov kot posedati na tem planetu in prenašat vsega slabega kar se dogaja. to je moj pogled, ni potrebno, da se z njim vsi strinjate.
DrMatilda
# 18.02.2015 ob 00:12
Hja, nek show torej bo, le da mogoče ne na Marsu, bomo gledali pa reveže kako se matrajo na antarktiki, pač ne bo sto miljard, ampak saj bi bilo tudi sto milijonov v redu. Ne razumem zakaj ne, če lahko neko mikastenje narisanih palčkov ali robotkov toliko prinese, je najmanj toliko vredna tudi kvalitetna znanstvena fantastika, o človeštvu, ki ne more preseči svojih mej. Milijarde rabijo šele, ko se bodo odlepili od Zemlje, do takrat bo televizijski show posnet.
Posvetimo se raje pravim idejam, kaj bi bilo res treba, če bi hoteli kolonizirati druge planete, kot je prej že nekdo komentiral, najprej bi bilo treba normalizirati svet in denar za vojsko in represijo preusmerjatri v dejavnosti, potrebne za izvedbo takšnih kolosalnih projektov, kar je pravzarprav možno. Nato je treba projekt vzeti državam in ga vsaj v večjem delu prestaviti v cililno sfero, da se bo lahko celotno človeštvo ukvarjalo s tem, nenazadnje v vesolje nihče ne izstreljuje nobenega denarja temveč samo nekaj poceni materialov, za katerimi stoji izjemno zapleten in drag inženiring.
Počasi bo treba izak spremeniti paradigmo modernega življenja, v naravi nimamo več kaj počet, razen da lahko hodimo v odročnejše dele na izlete, premalo, da bi se splačalo povsod postavljati gostilne, ker imajo ljudje narave običajno po nekaj urah dovolj in se redko vračajo nekam, kjer se že prvič ni nič posebnega dogajalo ali je bilo celo neprijetno. V vesolju bo že slabše, tam pa sploh ni ničesar kar bi privabljalo turiste, sploh če bodo poleti postali del vsakdana. Podobno se je nekoč dogajalo na morju, trajalo je mesece, preden so novice o Columbovem potovanju dosegle Evropo, nato pa se desetletja ni nič posebnega dogajalo, dokler se ni razvila cela tehnologija bivanja, navigacije in potovanja po morju, ki je nato zelo hitro povezala stari svet s preostankom planeta. Nekaj podobnega se dogaja tudi danes, tehnologija je v nastajanju, izkušnje se nabirajo, samo vprašanje časa je še kdaj se bo zgodil veliki pok in se bo lahko začela prava dirka.
komentatorka ena
# 17.02.2015 ob 19:52
Če gre res s. gor je verjetnost prve korupcije na drugem planetu možna
markonarko
# 17.02.2015 ob 19:47
upam da docakam ta dan clovek na marsu
usmiljeni
# 17.02.2015 ob 18:02
@tethys123 se strinjam. škoda, da ni več takih podjetnikov, ki bi vlagali v napredek znanosti na področju raziskovanja vesolja in obnovljivih virov energije tako kot Musk, ki se je lani tudi odrekel vsem patentom pri Tesla Motors, da bi pospešil razvoj električnih avtomobilov. give this man a medal.
Bubi
# 17.02.2015 ob 17:12
če rabijo odličnega pilota za prevoz, se javim.
LordSidious
# 17.02.2015 ob 17:00
jaz bi tudi šel živet na mars z Maggie Liu
Blazz
# 17.02.2015 ob 16:50
meni tole bolj deluje reality show kot karkoli drugega. Zmagovalec pač crkne na marsu, samo dvomim, da bodo zmagovalce sploh kdaj poslali kam... ker je itak vedno budget problem...
Kazalo