Letošnji dobitniki izumiteljskih nagrad. Foto: EPO
Letošnji dobitniki izumiteljskih nagrad. Foto: EPO
Nagrada za življenjsko delo je šla Andreasu Manzu. Foto: EPO
Ian Frazer in Šjao Ji Sun, vdova pokojnega Džjan Džova, med prevzemom nagrade. Foto: EPO

Evropska komisija v sodelovanju z Evropskim patentnim uradom nagrado podeljuje v petih kategorijah.

Med kandidati iz zaledja industrije sta zmagala Avstrijec Franz Amtmann in Francoz Philippe Maugars za razvoj t. i. tehnologije NFC. Kot je pojasnil Maugars, gre za t. i. visokofrekvenčno komunikacijsko tehnologijo kratkega dosega, ki omogoča izmenjavo podatkov na razdalji do 10 cm, do zdaj pa jo po svetu uporablja že več milijonov ljudi. Med drugim je nepogrešljiva na primer pri brezstičnem plačevanju in pri javnih prevoznih sredstvih. Tovrstno tehnologijo, po besedah Amtmanna, uporabljamo tudi v Ljubljani z Urbano.

Velik potencial izumov za medicino
V raziskovalni dejavnosti je bil prvonagrajeni Francoz Ludwik Leibler za izum vitrimerov, nove vrste plastike, ki ima zelo široko uporabo in je ekološko prijazna. Med malimi in srednje velikimi podjetji je bila nagrajena Nizozemka Laura van 't Veer za izboljšanje zdravljenja raka dojke. Test, ki ga je razvila, pomaga pri napovedovanju, ali se bolnici rak lahko ponovi. Tistim z visoko verjetnostjo priporoči kemoterapijo, medtem ko tistim z nizko ta ni potrebna. Na tak način so 20–30 odstotkov več bolnicam oziroma – s številko – 50.000 ženskam po vsem svetu prizanesli s kemoterapijo.

V kategoriji neevropskih raziskovalcev je zmagala ekipa treh japonskih raziskovalcev za izum ogljikovih nanocevk, ki z izjemnimi fizikalnimi lastnostmi omogočajo hitrejše delovanje računalnikov, zmogljivejše letalske in avtomobilske sisteme, veliko obetajo tudi v medicini. Po besedah Masako Judasaka, ene izmed treh nagrajencev, bi lahko nanocevke pomagale pri zdravljenju in diagnosticiranju raka v zgodnjih fazah in hitreje odkrivale morebitne zasevke pri že napredovani bolezni.

Javnost prepričalo cepivo proti virusu HPV
Nagrado za življenjsko delo je prejel Švicar Thomas Manz za izum tehnologije, s katero lahko na že nekaj milimetrov velikih mikročipih izvajamo zahtevne laboratorijske preiskave, nagrado javnosti – na internetu je glasovalo več kot 50.000 ljudi – pa sta prejela Avstralec Ian Frazer in pokojni Džjan Džov za cepivo proti humanemu papiloma virusu, nevarnemu povzročitelju številnih bolezni, zlasti raka jajčnikov. Po besedah Frazerja je občutek, da je doslej cepivo prejelo 120 milijonov žensk po svetu, "res zelo lep", še bolj ga veseli dejstvo, da je virus v Avstraliji že skoraj izginil. Ob tem si želi, da bi lahko to kmalu rekli za ves planet.

Nad nagrado sicer bedi Evropski patentni urad, kjer vsako leto prejmejo več kot 270.000 prošenj za patente, uspešnih pa jih je le četrtina. "Evropa je vodilna sila v svetu na področju inovacij," je ob robu podelitve nagrade za najboljšega izumitelja na Stari celini poudaril predsednik Evropskega patentnega urada Benoit Batistelli. Na uradu po njegovih besedah vsako leto prejmejo več prijav za patente. Kot je dodal, "na inovacijski potencial Evrope kaže tudi podatek, da je na seznamu držav, ki proizvedejo največ inovacij na prebivalca, devet od desetih držav evropskih".

Maja Ratej, Val 202