Samsung Galaxy S7 je spet resen konkurent za najboljši mobilnik letošnjega leta. Foto: Samsung
Samsung Galaxy S7 je spet resen konkurent za najboljši mobilnik letošnjega leta. Foto: Samsung

Poleg običajnih aplikacij, ki jih najdemo na skoraj vseh prenosnih telefonih, je Samsung v Galaxy S7 dodal še novo aplikacijo Game Launcher, nekaj, kar si želi vsak resen igralec igric na telefonih. Game Launcher združi vse igrice v en predal, ponuja pa še nastavitve varčevanja z energijo (kolikokrat ste se že jezili, ker je prehitro zmanjkalo baterije) ter nastavitve izklopa obvestil o prihajajočih klicih, sporočilih, ki tako zelo motijo igranje igric.

false
Telefon ima izjemen fotoaparat, ki lahko zadovolji tudi zahtevnejšega uporabnika. Foto: Samsung
Galaxy S7
Galaxy S7 je na voljo v črni, zlati in beli barvi. Foto: Samsung

Toda to niti ni presenetljivo, saj so proizvajalci prenosnih telefonov dosegli konec neke stopnje v razvoju telefonov. Procesorje je že zelo težko izdelati še manjše in še z več jedri, oblikovno pa se mobilni telefoni ne morejo razvijati, dokler ne bodo v komercialni obliki začeli izdelovati baterij, ki bi bile fleksibilne. Ostane jim le, da izpilijo strojne lastnosti mobilnikov, ponudijo kakšno zanimivo lastnost, ki je za večino uporabnikov precej neuporabna (čitalnik prstnih odtisov, merilnik srčnega utripa ipd.) in poskrbijo za bolj visokokakovostno izdelavo ohišja.

Samsung Galaxy S7 je pravzaprav odličen telefon, ki mu praktično ne manjka skoraj nič, toda ne prinaša nič novega, zaradi česar bi ljudje trumoma drli v trgovine. Oblikovno se zgleduje po svojem predhodniku, modelu Galaxy S6 z nekaj stilističnimi podobnostmi z modelom Note5. Ohišje je tako izdelano iz aluminija in prekrito spredaj in zadaj z na praske manj občutljivim steklom Gorilla Glass 4. V nasprotju z modelom Galaxy S6 se ohišje zdaj ponovno ponaša s certifikatom IP68, torej je telefon odporen proti vodi do globine 1,5 metra do 30 minut in proti prahu. Koliko je to uporabno, je vprašljivo, saj velika večina uporabnikov ravno ne hodi plavat s prenosnim telefonom v kopalkah.

Na MMC-ju uvajamo novo rubriko, v kateri bomo testirali nove tehnološke naprave. Vabljeni k branju!

Tako ni mogoče zamenjati baterije, saj ni mogoče odpreti ohišja, ne da bi s tem izgubili garancije na telefon. Baterija je sicer razmeroma zmogljiva (3000 mAh), a zdrži le povprečno dolgo, predvsem zaradi precej požrešnega zaslona in zmogljivih procesorjev. K manjši zmogljivosti baterije pomembno prispeva tudi tako imenovana funkcija always on, to je nenehen prikaz ure, datuma in zgrešenih klicev ob zaklenjenem zaslonu. To funkcijo je mogoče tudi izklopiti. Zaslon je Samsungov 5,1-palčni Super AMOLED z razločljivostjo 1.440 x 2.560 pikslov oziroma gostoto pik na palec 577. Še ena dobrodošla lastnost telefona je reža za spominske kartice microSD, ki pri modelu Galaxy S6 nerazumljivo manjka.

Žepni računalnik
Galaxy S7 ima vgrajena dva 4-jedrna procesorja s hitrostmi 2,3 in 1,6 GHz, 4 GB RAM-a ter 32 GB pomnilnika. Telefon je izjemno hiter pri vseh opravilih, tudi najbolj grafično zahtevnih igricah ali pri večopravilnosti. Dejansko so se strojne zmogljivosti prenosnih telefonov zelo približale strojnim zmogljivostim osebnih računalnikov in zanimivo bo videti, kaj si bodo razvijalci programske opreme morali še izmisliti, da bi lahko sploh upravičili takšne zmogljivosti telefonov.

Samsung se je lahko vedno pohvalil z zmogljivimi in dejansko zelo uporabnimi fotoaparati, vgrajenimi v njihove prenosne telefone. Pri modelu Galaxy S7 so raje zmanjšali razločljivost zajetih fotografij na 12 MP (pri S6 je razločljivost 16 MP), toda Galaxy S7 ima večje pike (1,4 mikrona), svetlejšo aperturo ali odprtost zaslonke (f/1.7) ter več faznega zaznavanja podpik (praktično vseh 12 MP).

To je tudi razlog, da Samsung oglašuje model Galaxy S7 kot fotoaparat z dvojnimi pikami. To v praksi pomeni, da fotoaparat praktično takoj izostri predmet fotografiranja, fotografije pa so zelo ostre in s številnimi zaznanimi podrobnostmi. Tudi v slabših svetlobnih razmerah, ponoči ali v slabo osvetljenih prostorih se fotoaparat zelo dobro odreže. Kamera lahko posname videoposnetke do razločljivosti 4K (2160 p pri 30 fps), kakovost posnetkov pa je na enaki ravni kot kakovost zajetih fotografij. Sprednja kamera lahko zajame fotografije oziroma "selfije" oziroma po novem sebke velikosti 5 MP.

Naloženi programi za ogled videoposnetkov in poslušanje glasbe so precej standardni in brez številnih nastavitev, vendar popolnoma dobro opravijo svoje delo. Kakovost zvoka tako prek zvočnikov kot prek slušalk je med najboljšimi na trgu, česar bodo veseli predvsem glasbeni navdušenci.

Android vsepovsod
Operacijski sistem je seveda Android 6.0.1, okrašen s Samsungovim vmesnikom TouchWiz. Čeprav se mnogi zmrdujejo nad tem, da se zdi, kot da na trgu ni drugih operacijskih sistemov, pa je Google pravzaprav uresničil svojo napoved izpred mnogih let, ko je šele vstopal na trg mobilne telefonije, in sicer, da bo izdelal operacijski sistem, ki bo dokaj intuitiven, povezljiv s številnimi drugimi napravami in predvsem prisoten na čim več mobilnih napravah. Danes se razen Applu, ki ima pač svojo zgodovino, drugim skoraj ne izplača izdelovati novega operacijskega sistema. Microsoft je to bitko že izgubil.

Poleg običajnih aplikacij, ki jih najdemo na skoraj vseh prenosnih telefonih, je Samsung v Galaxy S7 dodal še novo aplikacijo Game Launcher, nekaj, kar si želi vsak resen igralec igric na telefonih. Game Launcher združi vse igrice v en predal, ponuja pa še nastavitve varčevanja z energijo (kolikokrat ste se že jezili, ker je prehitro zmanjkalo baterije) ter nastavitve izklopa obvestil o prihajajočih klicih, sporočilih, ki tako zelo motijo igranje igric. Dodali so še majhno tipkovnico Game Tools, ki je skrita v spodnjem levem kotu zaslona in omogoča nastavitve blokiranja sporočil, zaklep podzaslonskih tipk Nazaj in Uporabljene aplikacije, minimiziraj igro, zajem slike na zaslonu ter snemanje videoposnetkov igric.

Sklep
Samsung z modelom Galaxy S7 morda ni prinesel kakšnih super norih novosti, je pa v všečen in kakovostno izdelan telefon vgradil toliko zmogljive strojne opreme in toliko uporabnih aplikacij, da je lahko uporabnik miren vsaj za tri ali štiri leta. Težava je le v tem, da lahko novi Galaxy S7 precej stanjša denarnico. 730 evrov v redni prodaji je zajeten kupček denarja, še posebno, če se da dobiti njegovega predhodnika (novega), model Galaxy S6, za vsaj 50 evrov manj (pri nas) ali celo za 200 evrov manj (prek spleta).

Poleg običajnih aplikacij, ki jih najdemo na skoraj vseh prenosnih telefonih, je Samsung v Galaxy S7 dodal še novo aplikacijo Game Launcher, nekaj, kar si želi vsak resen igralec igric na telefonih. Game Launcher združi vse igrice v en predal, ponuja pa še nastavitve varčevanja z energijo (kolikokrat ste se že jezili, ker je prehitro zmanjkalo baterije) ter nastavitve izklopa obvestil o prihajajočih klicih, sporočilih, ki tako zelo motijo igranje igric.